11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBeneficiarii de rentă viageră agricolă, în legalitate

Beneficiarii de rentă viageră agricolă, în legalitate

Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJ APIA Gorj) informează beneficiarii de rentă viageră agricolă că termenul-limită de vizare a carnetului de rentier este 31 august 2013. Obiectul rentei viagere agricole îl constituie terenurile cu destinaţie agricolă situate în extravilan, astfel cum sunt definite în Legea fondului funciar nr. 18/1991. Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie acord cu investitorul, având siguranţa unei surse viagere de venituri garantate de stat. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat şi pentru care s-a încheiat acordul cu investitorul, şi echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan.

136 de rentieri

Pentru suprafeţele mai mici de un hectar, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul. Plata rentei viagere se face în lei prin raportare la cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională Română, din anul pentru care aceasta se datorează. În judeţul Gorj, până la 22.08.2013, din cei 136 de rentieri înregistraţi au primit viza 86, pentru o suprafaţă arendată de 138,2 hectare şi 151,9 hectare suprafaţă înstrăinată, totalizând echivalentul în lei al sumei de 22.017 euro. La 1.08.2013 au fost transmise 50 de notificări către rentierii cu carnete nevizate, patru dintre aceştia fiind decedaţi. Nevizarea carnetului de rentier până la 31 august echivalează cu pierderea dreptului la suma cuvenită pentru anul 2013.

 APIA eliberează adeverinţe

Pe lângă vizarea carnetelor de rentier agricol, Centrul Judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură eliberează beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la speciile ovine sau caprine, adeverinţe pentru cei care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia. Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit prevederilor legale. „Cuantumul de plată înscris în adeverinţă este de 30 de lei pe cap de animal. Reamintim că până la termenul-limită prevăzut de Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 98/2010 cu modificările şi completările ulterioare, de 30 aprilie 2013, au fost depuse 873 de cereri pentru un număr total de 132.732 de ovine şi caprine. În urma finalizării controlului administrativ în sistemul informatic pentru toate cererile depuse şi a controlului la faţa locului pentru cele 52 de cereri înscrise în eşantionul de control, vizând un număr total de 12.945 de capete ovine şi caprine, vor fi supuse penalizării 22 de exploataţii şi vor fi excluse de la plată opt exploataţii“, a declarat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS