19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate Luminiţa Gheorghiu: Este greu să ieşi din culorile unui personaj şi să te dedici altuia

Luminiţa Gheorghiu: Este greu să ieşi din culorile unui personaj şi să te dedici altuia

Luminiţa Gheorghiu a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că aşteaptă cu nerăbdare reacţia publicului la noua producţie semnată de regizorul cu care a colaborat şi la „Moromeţii“. Filmul „Sunt o babă comunistă“, o producţie MediaPro Pictures, va fi lansat astăzi în cinematografele din toată ţara.

Agerpres: La mai puţin de jumătate de an după succesul cu „Poziţia copilului“ aveţi o nouă premieră, cu un alt film,  şi un alt registru. Cum credeţi că va fi primit de public?

Luminiţa Gheorghiu: Niciodată nu ai cum să ştii cum simpatizează sau nu publicul cu filmul pe care-l faci, pe care l-ai făcut, pentru că, dacă „Poziţia copilului“ a avut succes, asta nu reprezintă nimic pentru filmul acesta. A fost un alt subiect şi publicul a mers poate cu subiectul acela, deci nu ştiu ce să cred. Sunt semnale bune că publicul ar fi de partea noastră pentru că a fost în avanpremieră la „Anonimul“ şi am înţeles de la Stere Gulea că reacţiile au fost excepţionale, ceea ce mă bucură foarte tare. Şi eu aştept curioasă această reacţie, aştept chiar foarte curioasă.

Agerpres: Cât de greu este pentru un actor să facă două roluri atât de diferite într-un timp atât de scurt?

Luminiţa Gheorghiu: Este greu, pentru că trebuie să ieşi din toate culorile personajului pe care l-ai interpretat şi să te dedici celuilalt. Nu este simplu pentru că ai stat mult timp cu un alt personaj, până să-l filmezi. Ai stat, te-ai gândit, te-ai răzgândit, ai vorbit cu regizorul, deci este o muncă… şi mai ales la „Poziţia copilului“, slavă Domnului, că am avut timp să pritocim, şi atunci nu ne-a fost uşor. Dar, unde n-ar da Dumnezeu ca actorul român să aibă măcar un rol principal într-o stagiune. De fapt, hai să ne gândim cum fac actorii importanţi din America. Ei nu se mai plâng, fac rol după rol şi, fiind profesia ta, te bucuri. Dar acum s-a întâmplat pur şi simplu aşa şi a fost bine, a fost un noroc.

Agerpres: Faceţi parte din generaţia care a cunoscut şi perioada comunistă. V-a ajutat acest lucru în crearea personajului?

Luminiţa Gheorghiu: Aş răspunde în felul următor: dacă ar trebui să o joc pe regina Angliei, ar trebui să stau acolo? Suntem actori şi putem culege date informative. Ce am avut eu important de rezolvat a fost următorul lucru, am mai spus-o şi o repet – a trebuit să mă decid asupra unor situaţii care acuză comunismul şi altele care acuză capitalismul. Am cunoscut pe propria piele toate cozile interminabile la alimentele pe cartelă, cozile la benzinării când stăteam cu o fetiţă în maşină şi cu cealaltă în burtică. Puneam maşina de seara ca să mă duc dimineaţă devreme la coadă la benzină, iarna îngheţai pur şi simplu, nu era deloc uşor. Şi iarăşi, după cum am mai spus, am trăit în acea perioadă comunistă, am trăit perioada marilor spectacole ale teatrelor bucureştene. Spun bucureştene pentru că aici eram, sunt la fel de sigură că şi în provincie era o perioadă înfloritoare şi m-am bucurat. Încerc să-mi aduc aminte şi, de fapt, îmi aduc aminte de acel lucru din perioada aceea. Nu mai vreau să-mi aduc aminte cum făceam rost de carne şi o porţionam să fie pentru fetiţe. Dar uitaţi cum această mamă, această Emilie a mea, a noastră, din film, cum face acest sacrificiu maxim, îşi vinde casa ca să-şi ajute fata care trăieşte în capitalism.

Agerpres: După rolul din „Moromeţii“, cum a fost reîntâlnirea cu regizorul Stere Gulea?

Luminiţa Gheorghiu: Nu mi s-a părut că a trecut atât de mult timp. Nu ştiu să spun de ce, poate că lucrurile au fost atât de minunate la „Moromeţii“, a ieşit un film care a trecut bariera timpului şi am fost încântată după Revoluţie să aud cât de multă lume iubeşte acest film, tinerii în special, şi atunci cred că am trăit tot timpul cu „Moromeţii“ în suflet, indiferent ce am mai jucat pe parcurs. Reîntâlnirea a fost ca şi cum ne-am fi văzut ieri, ca să spun, dar fără să vreau să exagerez. A fost foarte plăcută. Asta nu înseamnă că lucrul la film a fost mai puţin greu pentru că niciodată nu mi se pare nimic simplu atunci când trebuie să faci un lucru bine.

Agerpres: Dar colaborarea cu Marian Râlea, cu care aţi jucat o perioadă şi pe scena Teatrului „Bulandra“?

Luminiţa Gheorghiu: Am jucat foarte mult în teatru. Îl ştiam şi îl iubeam. Era un om foarte vesel, cu mult umor, un coleg pe care te puteai baza, dar acum, văzându-l cu atâta farmec, a fost o atât de mare plăcere şi am avut o siguranţă lângă el, este absolut extraordinar acest actor, ca şi prietena mea Anca Sigartău, cu care am avut de jucat, alături de care eu am jucat mult în teatru, iar în film jucăm pentru prima oară şi sper să o mai facem şi în continuare. Cu Ana Ularu, iarăşi am mai avut întâlniri în alte filme şi ne-am simţit oarecum o familie. A fost foarte bine. E bine când lucrezi lângă oameni cu care ai mai lucrat, ai deja un avans, asta nu înseamnă că e o problemă dacă joci prima dată alături de cineva alături de care nu ai mai jucat.

Agerpres: Credeţi că pentru a avea succes în România este nevoie mai întâi de confirmarea oficială a unor premii de prestigiu în străinătate?

Luminiţa Gheorghiu: Nu este obligatoriu pentru că sunt filme care au avut confirmări oficiale în străinătate şi nu au avut mare succes de public şi există filme care nu au avut confirmare şi au avut succes la public. Ştiu persoane care s-au dus la „Poziţia copilului“ iniţial din curiozitate, după care s-au dus de două ori. Asta mi-au spus nişte spectatori tineri. Mi-a spus o duduie într-o seară, când am avut o întâlnire cu publicul la cinematecă, a spus că a venit încă o dată pentru că vrea să-l vadă liniştită. Deci se întâmplă şi aşa, şi aşa.

Agerpres: Ştiu că întotdeauna aţi răspuns cu generozitate solicitărilor tinerilor regizori. După succesul de la Berlin, aţi continuat să lucraţi cu ei?

Luminiţa Gheorghiu: Categoric. La trei luni după ce am terminat „Poziţia copilului“ a trebuit să fac acest film cu Stere. În ultima perioadă nu s-a mai nimerit să aibă nevoie vreun regizor tânăr de serviciile mele. Dar, categoric, „Poziţia copilului“ nu mă va schimba cu nimic, absolut nimic. Deci, dacă voi avea putere, voi lucra la fel cum am lucrat şi înainte. Numai să am timp, asta este singura condiţie.

Agerpres: Mai aveţi timp să staţi cu familia, cu cele două fetiţe?

Luminiţa Gheorghiu: Da, am timp, nu există să nu am timp pentru familie. Aşa ceva nu există. Fetele mele sunt marea mea realizare. După ce termin cu această premieră de vineri, vreau să-mi fac timp să merg cu familia la căsuţa noastră de la munte.
Petronius Craiu –
Agerpres

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS