14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel Staicu şi Carmen Ioana Popescu, reţinuţi

Dinel Staicu şi Carmen Ioana Popescu, reţinuţi

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore şi au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Dinel Staicu, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de dare de mită şi faţă de Carmen Ioana Popescu, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de dare de mită.
Cei doi inculpaţi urmează să fie prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Curtea de Apel Bucureşti.
De asemenea, procurorii au mai început urmărirea penală faţă de Costinel Dinişoară, Ionuţ-Cătălin Butaru -Nistor, pentru complicitate la dare de mită.
Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada august 2011 – februarie 2012, învinuitul Dinel Staicu, atât în mod direct, cât şi cu ajutorul fratelui său şi al învinuitei Carmen Ioana Popescu, a promis suma de 1.500.000 de euro, iar ulterior, prin medierea acestora, precum şi a învinuiţilor Dinişoară şi Butaru-Nistor, a dat suma de 1.200.000 de euro inculpatei Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti.
„Promisiunea şi darea acestor foloase s-a realizat pentru ca inculpata Veronica Cîrstoiu, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală şi membru al completului care a fost învestit să soluţioneze dosarul, având ca obiect contestaţia în anulare formulată de Staicu (fost Nuţu) Dinel, să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia“, susţine DNA.
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, la sfârşitul săptămânii trecute, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă în dosarul privind o mită de un milion de euro.
Din rezoluţia de începere a urmăririi penale rezultă că persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, prin intermediar, au remis, în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de peste 1.000.000 de euro în scopul obţinerii unor soluţii favorabile.
„În acest context, în seara zilei de joi (8 august – n.r.), una din tranşele de bani, în cuantum de 50.000 de euro, a fost primită de Florin Cergan pentru a o remite mamei sale Veronica Cîrstoiu. Aceasta, la rândul său, potrivit înţelegerii cu persoanele implicate şi interesate, urma să transmită această tranşă unuia dintre judecătorii învestiţi cu judecarea uneia dintre cauzele respective“, preciza DNA.
Procurorii fac precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS