20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDop la robinetul craiovenilor

Dop la robinetul craiovenilor

http://www.youtube.com/watch?v=dYWvjUSdbCs

Mii de craioveni sunt lăsaţi de trei zile fără un strop de apă, puşi în imposibilitatea de-a se spăla, de a folosi toaleta, de a-şi prepara hrana. Compania de Apă Oltenia a decis sistarea furnizării apei reci în cazul abonaţilor rău-platnici din cadrul a 18 asociaţii de proprietari: Asociaţia 21 Putnei, Asociaţia C3-C4, Asociaţia Bloc 51, Asociaţia 14 – 1 Mai, Asociaţia 11 – 1 Mai, Asociația de Proprietari 5 George Enescu, Asociaţia 9 – 1 Mai, Asociaţia 24 Craioviţa Nouă, Asociaţia C2-C5, Asociaţia 20 Craioviţa Nouă, Asociaţia 21 Gorunului, Asociaţia 7 Rovine, Asociaţia 10 Rovine, Asociaţia Bloc 304B, Asociaţia 8 Lăpuş, Asociaţia Bloc 2 Electroputere, Asociaţia 24 Brazda lui Novac, Asociaţia 11 Craioviţa Nouă.
Măsura este îndreptăţită din partea furnizorului de apă al oraşului în cazul celor care nu-şi plătesc utilităţile către asociaţia de proprietari şi aceasta, la rândul ei, către CAO. Numai că pe lângă aceştia au de suferit şi proprietarii care sunt cu plata la zi şi îşi achită în mod obişnuit facturile la întreţinere. De suferit au, de această dată, şi proprietarii cu centrale proprii, pentru că nu pot beneficia nici de apă rece, nici de apă caldă, deşi îşi plătesc facturile.
Proprietarii rămaşi fără apă rece au fost luaţi prin surprindere pentru că nimeni, nici asociaţia, nici furnizorul, nu i-a anunţat. „Nu ştiu ce se întâmplă. Au venit şi au luat aparatul de măsură de jos şi ne-au oprit apa. Au spus că pentru verificare. Acum am auzit că ne-au oprit apa rece pentru datorii. Eu ştiu că sunt cu plata la zi, de ce să suferim toţi pentru cei care nu plătesc? Este foarte greu, nu putem găti, nu putem să ne spălăm. La baie e vai de noi! Trebuie să folosim apa caldă. Acum aştept să vină băiatul, să se ducă cu maşina să ia apă de la fântâni. Să cumpărăm apă de băut. Nu ştiu cum o să ne descurcăm“, a spus Maria Baicu, proprietar în blocul 99A, scara 4, Asociaţia 24 Craioviţa Nouă.
Oamenii au ajuns să folosească apa de la baie pentru prepararea hranei şi îşi fac provizii, fiindcă nu ştiu cât vor rămâne fără apă rece. Unii nici nu reacţionează pentru că ştiu că nu şi-au plătit facturile. „Eu am aflat azi de dimineaţă de la femeia de serviciu că s-a oprit apa. Asta este situaţia, nu am plătit. Folosim apă caldă pentru gătit şi ce mai avem nevoie. Am văzut şi afişul pe uşă“, a spus Alina Ancuţ, proprietar în blocul 99A , scara 4.
Alţii fac de-a dreptul haz de necaz: „Ce ne mai trebuie apă? La toaletă? Păi mergem aici, peste calea ferată! Dacă e criză, nu mai plătim întreţine rea. Trebuie să ne dea afară?!“, a spus alt locatar din Craioviţa Nouă.

Fără plată, nu ai apă

Din cauza indolenţei vecinilor şi a reprezentanţilor de la asociaţiile de proprietari din care fac parte, craiovenii bun-platnici sunt lipsiţi de apă rece, iar cei cu centrale de apartament chiar şi de apă caldă. „Noi avem la asociaţie 266 de apartamente. Din astea, 200 sunt cu plata la zi. Avem multe apartamente cu centrale. Am mers la Companie şi ne-au spus să facem un contract de reeşalonare cu ei. Cum să-l fac dacă oamenii nu plătesc? De unde dau banii? În plus, noi am avut probleme cu vechiul administrator şi de aici sunt datoriile. Am mers şi la primărie, am înţeles că ar fi promis primăria că în două zile ne dau drumul la apă“, a spus preşedintele Asociaţiei de proprietari 11-1 Mai.
Reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia spun că o mare vină o au şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, care au fost notificaţi cu zece zile înainte de sistarea furnizării apei reci. Aceştia au fost chemaţi să negocieze cu furnizorul să încheie acorduri de reeşalonare. Puţini au fost cei care au acceptat aceste condiţii, au preferat să ascundă proprietarilor avertizările venite din partea CAO, până s-au trezit cu apa sistată. „Aceste asociaţii au datorii foarte mari către noi. Ele au fost notificate, au fost chemate la discuţii amiabile cu zece zile înainte, dar nu au venit, nu au avut dorinţa să ajungem la un consens. Pe perioada de notificări a venit Asociaţia 5 Valea Roşie, 21 Gorunului şi ieri a venit şi Asociaţia 24 Brazda lui Novac. Este un semn de întrebare de ce nu vor să vină? Cam 54 de miliarde avem de luat numai de la aceste 18 asociaţii. Furnizarea va fi reluată decât după plata parţială a datoriei. Un procent din această sumă – 15%, sau evaluăm şi poate fi un procent mai mic. Vom extinde această acţiune şi la alte asociaţii, nu facem concesii pentru cei care nu vor să plătească. Vom extinde această măsură şi în centrele operaţionale, mâine începe Calafatul, apoi Băileştiul, Segarcea, Dăbuleni, Pleniţa“, a declarat Dorel Grigore, director comercial CAO.
Totodată CAO îi trimite pe craioveni la fântânile publice, afişând pe site-ul oficial lista cu cişmelele din Bănie, una dintre sursele gratuite de apă din oraş, atâta timp cât nu-şi plătesc facturile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS