17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Casei Naţionale de Sănătate, în vizită la Mehedinţi

Preşedintele Casei Naţionale de Sănătate, în vizită la Mehedinţi

Noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din România, Cristian Buşoi (foto), a fost prezent, la sfârşitul săptămânii trecute, la Drobeta Turnu Severin, unde s-a întâlnit, la Consiliul Judeţean Mehedinţi, cu toţi factorii de răspundere din sistemul de sănătate din judeţ. Buşoi a declarat că singura soluţie pentru ca spitalul judeţean să se redreseze este o rectificare bugetară. În plus, acesta a mai spus că unitatea medicală nu este singura din ţară cu conturile blocate, însă a dat asigurări că, la următoarea rectificare bugetară, spitalul din Severin va primi mai mulţi bani. De asemenea, preşedintele CNAS a spus că în perioada următoare va face un audit intern la nivel naţional, după care va fi desemnat personalul competent care va face parte din conducerea instituţiei.
„Cel târziu săptămâna viitoare, echipa se va definitiva şi vom putea să pornim la drum. De asemenea, cred că cel mai târziu în săptămâna 8-12 iulie, după ce mă voi consulta în primul rând cu domnul prim-ministru Ponta, dar şi cu ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, voi prezenta public, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, ceea ce am găsit în momentul în care am preluat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, mai ales, care sunt obiectivele mele“, a spus preşedintele CNAS.
Buşoi a precizat că în această perioadă a luat la pas mai multe judeţe ale ţării, unde culege informaţii concrete de la nivelul spitalelor judeţene, municipale, orăşeneşti, despre starea de fapt şi despre relaţia dintre aceşti furnizori şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
„Sigur că nu toţi banii care se cheltuiesc ineficient în sistemul de sănătate, în acest moment, în România, se cheltuiesc neapărat incorect sau ilegal. În primul rând, trebuie să găsim, prin modificarea legii, prin amendamentele pe care le aducem la contractul-cadru, modalităţi de a cheltui mai eficient şi mai bine banii puţini pe care îi avem în raport cu nevoile pe care le are sistemul de sănătate, dar importanţi, ţinând cont că vorbim de zece la sută din bugetul României”, a spus preşedintele CNAS.
Un alt mare proiect care urmează să fie finalizat până la sfârşitul acestui an priveşte dosarul electronic al pacientului. „Până la sfârşitul acestui an trebuie să terminăm proiectul-pilot de dosar electronic al pacientului şi atunci va creşte coerenţa asigurării mijlocului de sănătate pentru pacient. El va putea fi urmărit on-line, doctorii îl vor vedea în diverse faze ale diagnosticării şi ale vieţii acelui pacient, o să ştie, consultând în computer dosarul său electronic, ce investigaţii s-au făcut, care sunt bolile de care a suferit, care au fost tratamentele care i s-au prescris ş.a. Sigur că cel de-al patrulea mare proiect este cardul naţional de sănătate. În acest card vor fi stocate toate aceste elemente şi nu va fi doar un element de creştere a calităţii actului medical, ci de coerenţă, dar va fi şi un important element de reducere a risipei şi fraudei din sistemul de sănătate pentru că, în mod evident, atunci nu vom mai putea vorbi de internări fictive, de reţete false sau de bilete de trimitere, de pacienţi care nu mai sunt în sistemul de sănătate, fie ei decedaţi, fie ieşiţi dintr-un alt motiv“, a spus Cristian Buşoi.
Alin Ghiciulescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS