11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalonul Naţional de Fotografie-Document, o incursiune în lumea satului oltenesc

Salonul Naţional de Fotografie-Document, o incursiune în lumea satului oltenesc

http://www.youtube.com/watch?v=mtXurhUt3BE

Salonul Naţional de Fotografie-Document, aflat la cea de-a VI-a ediţie, şi-a deschis ieri porţile. Gândit ca o retrospectivă a celorlalte ediţii, salonul vorbeşte de temporalitate, spaţii, expresii şi atitudini în satul oltenesc tradiţional. „Este o manifestare cu caracter inedit, un salon cu o ediţie retrospectivă, într-o formă mai nouă. Am adus în spaţiul public un fragment din Muzeul Olteniei. Este a doua manifestare dintr-o strategie nouă a instituţiei noastre de cultură, «Descoperă secretele Olteniei», o strategie care a debutat în Noaptea Muzeelor şi pe care vrem să o continuăm şi să punem în valoare nu numai patrimoniul muzeului, dar şi obiceiurile şi tradiţiile locului“, a precizat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.
Călătorul în spaţiul satului oltenesc va putea descoperi secretele Olteniei în labirintul din Piaţa „William Shakespeare“, care va fi deschis publicului în fiecare zi până pe 4 iulie. Sistemul labirintului în care sunt amplasate fotografiile-document este foarte clar. Se începe cu „Timpul laic (profan)“, se continuă apoi cu „Timpul sărbătoresc (sacru al satului)“, mergând mai departe cu „Ciclul vieţii“, „Spaţiile ordonate între aici şi dincolo“, încheindu-se cu „Pragurile spre dincolo“.
Ordonate astfel, fotografiile-document ne înfăţişează printre altele Hanul lui Tache Popescu din Titeşti, Vâlcea, Femei torcând de la Runcu, Gorj, de pe la 1930. Călătorul în vremurile de altădată poate pătrunde graţie fotografiei în Târgul de la Horezu, la fel cum poate descoperi obiceiurile în satul oltenesc la înmormântare. Câteva imagini imortalizate de camera foto surprind importanţa simbolistică a acestui ritual: Cântarea zorilor de seară, Cântarea bradului, Pregătirea rituală a pomenii, ultimul drum sau ridicare bradului funerar în cimitirul Polovragi din Gorj.
„Expoziţiile de fotografie sunt întotdeauna o introspecţie în mintea fiecăruia dintre noi. Ele ne introduc în viaţa satului de acum o sută, o sută şi ceva de ani. Personaje care au intrat în folclor cum ar fi Dincă Schileru îşi au locul aici. Îmi aminteam de melodia cu Dincă Schileru: «Cine a fost stăpân pe Gorj?/ Fosta Tudor şi Magheru/ Şi acum e Dincă Schileru». Era, probabil, un crai al acelor momente. Ne face plăcere să vedem diferitele ipostaze prin care a trecut românul, de la momentele de bucurie, de la nuntă, la cele de înmormântare, tradiţiile şi obiceiurile vremii“, a precizat în cuvântul de deschidere Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Proiecţii
de film-document

În fiecare seară, între orele 21.00 şi 22.00, publicul craiovean este invitat şi la proiecţie de film-documentar. „Ropotinul“, „Nunta la Galicea (Dolj)“ şi „Focurile de joimari“ vor completa tabloul tradiţiilor şi obiceiurilor de la sate. Dacă în „Nunta la Galicea“ sunt surprinse principalele momente ritualice ale nunţii, „Focurile de joimari“ vorbesc despre convieţuirea între lumi, dintre mundan şi extramundan, despre medierea ritualică şi despre grija echilibrului în comunităţile tradiţionale.
De asemenea, în zilele de 29 şi 30 iunie, în intervalele orale 10.00 – 12.30 şi 14.30 – 18.00, craiovenii sunt aşteptaţi în cadrul atelierelor Muzeului, unde meşteri autentici îi vor introduce în tainele meşteşugurilor tradiţionale.
Salonul Naţional de Fotografie-Document nu ar fi fost posibil fără sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, al Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu“ din Bucureşti, al Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, al Muzeului de Artă şi Etnografie Calafat – Palatul Marincu, al Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu“ Vâlcea, al Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS