14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Mări periculoase

Recent, s-a sărbătorit Ziua Mondială a Oceanelor și cu această ocazie au fost făcute cunoscute zonele cele mai periculoase de pe mările lumii. Potrivit site-ului corriere.it, acestea au fost identificate în urma unui studiu efectuat de Southampton Solent University, care a contabilizat incidentele care au avut loc între anii 1999 și 2011. Printre rutele marine cele mai periculoase, pe primul loc se găsește Marea Chinei de Sud, partea de Est a Mării Mediterane, Marea Neagră, Oceanul Indian de Est, Marea Nordului, precum și apele din jurul insulei britanice.
În partea de sud a Mării Chinei, spre Indonezia, unde există peste 70 de specii de corali, au avut loc, în perioada amintită, 277 de incidente în care au fost implicate ambarcațiuni mai mici sau mai mari.
După cum susțin cei care au realizat studiul, numărul mare și într-o continuă creștere al incidentelor pe mările lumii este cauzat și de faptul că flota la nivel mondial s-a mărit de la 85.000 de nave în urmă cu 15 ani la 105.000 în prezent.
În cele mai multe incidente care se înregistrează sunt implicate vase mici și în special de peste 20 de ani vechime. În circa 25% dintre accidente sunt implicate vase de pescuit, iar în 40% dintre ele a fost vorba de nave cargo.
Câteva dintre accidentele produse pe mare au rămas în istorie din cauza daunelor produse mediului înconjurător. Printre acestea se numără eșuarea navei Exxon Valdez, în strâmtoarea Prince William din Alaska, ce a condus la deversarea în mare a 40,9 milioane de litri de petrol, scufundarea navei  petroliere Prestige în largul coastei spaniole, cu 77.000 de tone de țiței la bord.
Principalele cauze ale tragediilor navale nu sunt condițiile meteorologice, aşa cum s-ar aştepta toată lumea, ci erorile umane. Uraganele şi furtunile joacă aşadar un rol secundar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS