14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratorii hoţi, greu de executat

Administratorii hoţi, greu de executat

Asociaţiile de proprietari din Craiova ai căror foşti administratori şi casieri au băgat mâna în banii destinaţi întreţinerii îşi recuperează cu greu sau mai deloc banii de la delapidatori. Condamnările instanţelor de judecată, cele mai multe la închisoare cu suspendare, nu-i ajută pe proprietari, care figurează în continuare ca datornici la furnizorii de utilităţi. Încercarea de executare silită este şi ea de cele mai multe ori sortită eşecului, întrucât cei învinuiţi de furt şi-au înstrăinat bunurile mobile şi, mai ales, imobile. Alţii încearcă să bată pasul pe loc, îngreunând punerea în aplicare a executării silite, găsind tot felul de tertipuri. Nemulţumiţi de hotărârile date de instanţele de judecată, foştii administratori aleg să formuleze tot felul de căi de atac extraordinare, care oricum nu au rolul să suspende executarea. Dar, în necunoştinţă de cauză, uneori, reprezentanţii asociaţiilor cad în această cursă, pierzând timp preţios şi banii care urma să fie recuperaţi.
Într-o astfel de situaţie sunt Asociaţiile de Proprietari nr. 14 şi 30 Cămin 2 din Brazda lui Novac, a căror fostă administratoare, Floarea Segărceanu, a fost obligată la sfârşitul anului trecut să plătească despăgubiri în valoare de 80.093 de lei. Suma nu a ajuns nici până la această dată la asociaţie, deoarece învinuita a recurs la căi de atac extraordinare, contestaţie în anulare şi revizuire. Totuşi, reprezentanţii asociaţiei au posibilitatea să treacă la executare silită, deoarece au hotărâre definitivă şi executorie.
„Am vorbit cu avocatul să învestim hotărârea cu formulă executorie, pentru că altfel când recuperăm noi banii aceştia? Ea încearcă să ne ţină în loc, şi-a vândut tot ce avea. Dintr-o pensie, în câţi ani ne returnează ea sumele?!“, a spus Mihail Bozdogescu, preşedintele asociaţiei de proprietari.

Recuperare fără izbândă

Lista administratorilor care trebuie să returneze sume importante asociaţiilor de la care au furat este mare. Augustina Sîrbu, fostă administratoare şi casieră la Asociaţia nr. 2 George Enescu, a fost condamnată de instanţa de judecată la doi ani şi şase luni cu suspendare şi a fost obligată să returneze asociaţiei suma de 159.871 de lei, bani care nu au ajuns încă în casieria asociaţiei.
Elena Stoica, fosta administratoare şi casieră a Asociaţiilor nr. 1 Mai Baracă, 4 Mareşal Antonescu şi 3 Nicolae Titulescu, a fost condamnată de instanţa de judecată la un an şi şase luni cu suspendare şi obligată să returneze Asociaţiei 1 Mai Baracă suma de 24.577 de lei.
Şi fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 1 „Sabba Ştefănescu“ din Craiova, Carmen Coşoveanu, a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, fiind acuzată că a întocmit o evidenţă contabilă dublă şi şi-a însuşit din banii asociaţiei suma de 541.463 de lei. În plus, inculpata a fost obligată de instanţă să dea înapoi banii furaţi. Hotărârea a fost dată de Curtea de Apel Craiova în octombrie anul trecut.
Acelaşi lucru se întâmplă şi cu Monica Militaru, fosta administratoare de la Asociaţia nr. 13 Valea Roşie, condamnată la un an de închisoare cu suspendare şi obligată la plata către asociaţie a sumei de 232.929 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat.
De recuperat sume importante de la fostul administrator are şi Asociaţia nr. 10 Rovine. Elena Pîrvulescu este învinuită de delapidare, suma ridicându-se la 341.747 de lei.
Pe 2 aprilie, Elena Stanciu, fostă administratoare la Asociaţia nr. 13 Rovine, a fost condamnată pentru delapidare şi fals la cinci ani de închisoare cu executare şi la achitarea sumei de 269.277 de lei.

Căile extraordinare de atac nu suspendă executarea

„Cele două căi de atac extraordinare nu suspendă executarea, iar, dacă instanţa nu a încuviinţat suspendarea pe perioada cât se judecă respectiva cale de atac, partea care a câştigat, în speţă asociaţia, poate să treacă la executarea silită“, a precizat juristul Ion Pătrulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS