14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSediul Camerei de Comerţ se vinde etaj cu etaj

Sediul Camerei de Comerţ se vinde etaj cu etaj

CCI Dolj încearcă vânzarea sediului pe module de câte un etaj, în ideea că mult mai mulţi potenţiali cumpărători şi-ar permite să achite în jur de 200.000 de euro pe un sediu ultracentral de dimensiunea unui etaj al Camerei decât să plătească un milion de euro pentru tot imobilul.

Camera de Comert şi Industrie (CCI) Dolj organizează licitaţie pentru vânzarea pe etaje a sediului din Craiova, strada Brestei, nr. 21. Instituţia este nevoită să scoată la vânzare clădirea pe etaje, din cauza datoriilor acumulate către diverşi creditori. Reprezentanţii Camerei informează că potenţialii cumpărători pot depune oferte atât pentru un singur etaj, cât şi pentru mai multe. În total, toate cele cinci etaje ale sediului CCI Dolj totalizează 1,084 milioane de euro – preţul de pornire al licitaţiei.  
Pe 13 martie, Adunarea Generală a Membrilor CCI Dolj a decis ca sediul să fie vândut fie integral, fiind evaluat la 1,3 milioane de lei, fie pe etaje. La vremea respectivă, preşedintele CCI Dolj, Cristian Dobre, preciza: „Vânzarea sediului ne permite să achităm creditul la bancă, de 1,2 milioane de euro, şi parte din impozitele restante la Direcţia de Finanţe. Sunt şi impozite pe clădiri, pentru că au fost puse sechestre, şi sunt situaţii neplăcute. Valorificarea sediului nu ne va perturba activitatea, pentru că în sediul Centrului Expoziţional Transfrontalier, acolo unde ne vom muta, există şi spaţii pentru birouri şi săli de conferinţă (…). S-ar putea să nu fie nevoie să vindem tot sediul şi s-a aprobat inclusiv vânzarea parţială, doar a unui etaj sau două, care ar asigura acoperirea cheltuielilor urgente“. Dar nu s-a materializat vânzarea sediului ca un întreg, astfel că în prezent s-a trecut la vânzarea pe etaje a imobilului.

Cum s-a ajuns în situaţia aceasta

Problemele financiare ale Camerei au venit din momentul construirii Centrului Expoziţional Transfrontalier, care acum nu mai este folosit la nimic.  
„Am venit la Camera de Comerţ pentru a încerca să o stabilizăm, în condiţiile în care exista aici un credit de un milion de euro la Garanti Bank, contractat pentru construirea Centrului Expoziţional Transfrontalier. Când am venit noi, mai existau şi datorii de 140.000 de euro în total, atât către bugetul de stat, cât şi către bugetul local. Am încercat să rezolvăm această situaţie cu sprijinul autorităţilor. Am cerut un audit, iar firma care a realizat auditul a spus că, în lipsa unor venituri mari ale Camerei, singura soluţie este vânzarea unor active, iar singurul activ care ar acoperi datoriile ar fi vânzarea sediului Camerei“, a declarat Ştefan Voinea, directorul general al CCI Dolj.

Mai multe firme au posibilitatea să cumpere un etaj

Prin trecerea de la vânzarea în bloc a sediului la vânzarea pe module (pe etaje), CCI Dolj lărgeşte, practic, aria potenţialilor cumpărători, în ideea că mult mai multe firme şi-ar permite să achiziţioneze un etaj, cu preţuri de la 180.000 de euro. „Am încercat vânzarea sediului întreg al Camerei, dar nu s-a găsit un cumpărător. Există puţine firme în Craiova care să aibă posibilitatea să plătească peste un milion de euro pentru un spaţiu de acest gen, dar sunt mai multe firme care ar plăti aproximativ 200.000 de euro pentru un etaj, adică pentru a-şi achiziţiona un sediu ultracentral în Craiova“, a adăugat Ştefan Voinea.
Potrivit datelor furnizate de CCI Dolj, procedura de licitaţie deschisă, urmată de strigarea liberă a preţului, va avea loc luni, 27 mai, la sediul instituţiei. Documentaţia de licitaţie se poate descărca de pe site-ul Camerei, www.ccidj.ro.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS