Angajaţii şi reprezentanţii proprietarilor de la Asociaţia de Proprietari nr. 21 Calea Bucureşti s-au ales cu sancţiuni în urma controlului efectuat de Primăria Craiova. Este pentru prima dată când la o asociaţie de proprietari se retrag două atestate administratorilor care se fac vinovaţi de diverse nereguli.
Inspectorii Primăriei Craiova au încheiat recent controlul de fond la Asociaţia de Proprietari nr. 21 Calea Bucureşti. Procesul-verbal constatator a fost atât de voluminos, încât cele 34 de file sunt însoţite de alte 29 de anexe, conţinând 292 de file. Procesul-verbal dovedeşte încă o dată că de la cenzor, la comitetul executiv şi preşedinte, până la administrator şi contabil toţi sunt suspecţi de nereguli.
În perioada 2010-2012, s-au perindat în cadrul asociaţiei mai mulţi administratori, casieri, contabili, însă între aceştia nu s-a efectuat vreodată predarea-primirea gestiunii şi a bunurilor, fapt pentru care nu au fost traşi la răspundere pentru modul defectuos în care şi-au îndeplinit atribuţiile. Aceştia nici măcar nu au fost obligaţi, aşa cum prevede Legea asociaţiilor, să depună o garanţie. Comitetul executiv nu a luat măsuri împotriva celor doi administratori care au fost găsiţi cu deficienţe în gestiune.
„Comitetul executiv nu a gestionat situaţiile excepţionale de criză apărute în cadrul asociaţiei de proprietari, respectiv plusul din casierie constatat în data de 14 iunie 2010, în cuantum de 528,89 lei, din gestiunea administratorului Florica Marcu, şi minusul de casă constatat în data de 11 septembrie 2012, din gestiunea administratorului Alina Tecuci“, se arată în procesul-verbal.
Reprezentanţii proprietarilor nu au ţinut nici măcar Adunările Generale în termenele legale, iar documentele cu regim special, chitanţe, registre de casă, conţin nereguli. Pe registrele de casă s-au făcut ştersături, corecturi atât la înregistrarea chitanţelor, cât şi la soldurile zilnice. Banii din încasări erau ţinuţi în casierie fără să fie plătiţi furnizorii de utilităţi. Administratorul care opera în documentele asociaţiei a înregistrat fie în plus, fie în minus sume de bani, iar între registrul de casă şi chitanţele eliberate proprietarilor există neconcordanţe. De exemplu, chitanţa emisă pe numele Doru Oprescu, în valoare de 22,03 lei, este înregistrată în registrul de casă din 11 ianuarie 2011 cu valoarea de 19,03 lei. Alteori, administratorul uita să mai înregistreze în registrul de casă chitanţele emise proprietarilor.
Au scos bani
din casierie după
bunul plac
Casieria era un sac fără fund, de unde se luau bani pentru abonamentele angajaţilor pe mijloacele de transport în comun. Analizele efectuate de angajaţi la clinici particulare erau plătite tot din casieria asociaţiei de proprietari. S-au efectuat plăţi din casierie fără a exista documente justificative ataşate la dispoziţia de plată, cum ar fi onorarii pentru avocat, executor sau diverse lucrări cu firme agreate de reprezentanţii asociaţiei.
Chitanţierele au fost prea puţin importante pentru administratorii care s-au perindat pe la Asociaţia nr. 21 Calea Bucureşti. Numerotarea acestora s-a făcut greşit în mod repetat, cu câte trei numere, multe chitanţe erau tăiate pentru sume derizorii, care nu acopereau nici măcar costul hârtiei. De exemplu, sunt chitanţe întocmite pentru sume de 0,1 lei, 0,5 lei şi 3 lei. Corecturile şi modificările nu lipsesc nici din registrul de casă şi nici de pe chitanţele înmânate proprietarilor.
Cheltuieli la grămadă
Repartizarea cheltuielilor în listele de plată a fost făcută după ureche. Inspectorii au constatat că, în luna februarie 2010, nu au fost repartizate proprietarilor cheltuieli în sumă de 699,42 lei, respectiv 478,14 lei – pentru consumul de energie termică, 170,75 lei – pentru consumul de gaze şi lista continuă pentru toate utilităţile. Lucrul acesta se repetă şi în lunile martie, august, noiembrie 2010, dar şi în anii următori.
Asociaţia nu are întocmită o evidenţă clară a reparaţiilor efectuate, încât să fie verificată cu uşurinţă lucrarea, executantul, devizul de plată. Au fost trecute în contabilitate sume care nu fac obiectul activităţii asociaţiei de proprietari, cum ar fi bani pentru coroane în caz de decese.
Toate aceste nereguli au dus la suspendarea atestatului administratoarelor Florica Marcu şi Alina Tecuci. Preşedintele Gheorghe Roşianu şi comitetul au fost atenţionaţi punctual să-şi pună ordine în activitatea asociaţiei până cel târziu la 1 iulie 2013, când vor transmite inspectorilor primăriei modul de îndeplinire a măsurilor transmise. Numai că, între timp, întruniţi în Adunare Generală Extraordinară, proprietarii au ales alt preşedinte şi un comitet nou.