9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReabilitarea termică a blocurilor din Craiova, un proces de durată

Reabilitarea termică a blocurilor din Craiova, un proces de durată

Elaborarea documentaţiei tehnice pentru 150 de blocuri din Craiova incluse în program întârzie desemnarea firmei câştigătoare a licitaţiei. După contestaţii la CNSC şi recurs la instanţă, justiţia a obligat primăria să reevalueze ofertele.

Reabilitarea termică a 150 de blocuri de locuinţe din Craiova incluse în program se amână din cauza modului în care primăria a organizat licitaţia pentru serviciile de proiectare. Este vorba despre lotul 2 (67 de blocuri) cartierul Brazda lui Novac – bulevardul Dacia, străzile Doljului şi Amilcar Săndulescu, lotul 4 (62 de blocuri) cartierul 1 Mai – strada Ion Augustin şi lotul 5 (21 de blocuri) cartierul Rovine – bulevardul Decebal, străzile Nicolae Iorga şi Carol I. La începutul acestui an, primăria a organizat o licitaţie privind serviciile de proiectare pentru proiectul „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe în municipiul Craiova“ loturile 1-6, valoarea estimată fără TVA fiind de 3,2 milioane lei. Firmele câştigătoare trebuie să realizeze expertiza tehnică, auditul energetic, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, documentaţia tehnică pentru autorizaţia de construire, proiectul tehnic, detaliile de execuţie şi să asigure asistenţa tehnică pe parcursul execuţiei lucrărilor. În baza acestor documentaţii, primăria trebuie să scrie cererea de finanţare pentru fondurile UE destinate reabilitării termice a blocurilor de locuinţe incluse în program.

Cine sunt câştigătorii

În Craiova, au fost incluse în acest program 311 blocuri. Contractele pentru loturile 1 şi 3 au fost adjudecate de asocierea de firme SC Kappa Architects & Engineers SRL şi SC K-Box Construction Design SRL, în timp ce lotul 6 a fost adjudecat de Euro Building Ideea SRL, toate firmele fiind din Bucureşti. GdS a abordat acest subiect, arătând cine sunt firmele câştigătoare („Audit termic cu scandal“ – miercuri, 27 martie 2013). Kappa Architects şi K-Box Construction sunt societăţi controlate de cetăţeanul grec Antonios Kapraras, unul dintre asociaţii firmei care a dezvoltat proiectul Millenium Center din Bucureşti, o clădire de 24 de niveluri, distrusă parţial în 2009 de un incendiu puternic. Euro Building Ideea SRL a fost patronată iniţial de Claudia Liliana Croitoru (Georgescu), fost director adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), trimisă în judecată de procurorii DNA pentru falsificare de documente în scopul obţinerii de fonduri UE (300.000 de euro pentru un centru de asistenţă pentru bătrâni). În 2012, patroana a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire şi prezentare de documente false şi inexacte, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune. Firma este patronată în prezent de Sorina Croitoru, fiica Lilianei Croitoru.

Primăria, obligată să reevalueze ofertele

În cazul loturilor 2, 4 şi 5, primăria a declarat câştigătoare tot asocierea dintre Kappa Architects şi K-Box Construction, însă rezultatul a fost contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de către IDP Proiect SA Craiova. Proiect SA a cerut anularea adresei de comunicare a rezultatelor licitaţiei şi „obligarea autorităţii contractante de a solicita IDP Proiect SA documentele care probează cerinţele de calificare şi selecţie, conform documentaţiei de atribuire“. În urma analizării documentelor depuse de către părţi, CNSC a dispus „continuarea procedurii de atribuire de la etapa de evaluare a ofertelor în cazul loturilor 2, 4 şi 5“, decizia fiind obligatorie. Primăria a atacat decizia CNSC în conteciosul administrativ, la Curtea de Apel Craiova. Pe 13 mai, instanţa a respins plângerea Primăriei Craiova, decizia fiind definitivă. În consecinţă, primăria trebuie să reevalueze ofertele depuse de către firmele participante. În aceste condiţii, până la desemnarea unui câştigător, realizarea documentaţiilor şi finanţarea reabilitării termice pentru jumătate din blocurile aflate în program în Craiova se amână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS