17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul Republicii Azerbaidjan în România, decorat de preşedintele Băsescu

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România, decorat de preşedintele Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat, astăzi, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România, Eldar Hasanov, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția personală pe care a avut-o la dezvoltarea relațiilor pe multiple planuri dintre România și Republica Azerbaidjan, președintele Traian Băsescu a conferit ambasadorului Republicii Azerbaidjan în România, Eldar Hasanov, Ordinul Național „Pentru Merit” – în grad de Mare Cruce.
Alocuţiunea susţinută de președintele Traian Băsescu cu această ocazie:

„Domnule ambasador, acum, la încheierea misiunii dumneavoastră la București, am folosit ocazia pentru a arăta respectul pe care îl am pentru munca pe care ați desfășurat-o aici și ați făcut prin munca dumneavoastră ca relațiile dintre România și Azerbaidjan să devină acea punte – de care și România avea nevoie și Uniunea Europeană avea nevoie – între Uniunea Europeană și Zona Caspică, o zonă strategică din punct de vedere al relațiilor politice și economice. În jurul relației bilaterale pe care am construit-o cu Republica Azerbaidjan am reușit să dezvoltăm ulterior relații consolidate în Zona Caspică, în Asia Centrală, fie că vorbim de relația cu Uzbekistanul, cu Kazahstanul, cu Turkmenistanul și cu alte țări care prezintă interes major în regiune. Faptul că relația româno-azeră a devenit una foarte credibilă a făcut ca și celelalte state din Zona Caspică să aibă încredere în România. De asemenea, relația bilaterală care s-a întins practic pe tot spectrul de relații consolidate, de la cultură, până la relații economice, de la schimburi comerciale, până la dezvoltarea unor proiecte de mare anvergură, de tipul Nabucco sau AGRI, au fost realizări în timpul mandatului dumneavoastră. Faptul că Guvernul azer a sprijinit prezența Romgaz în exploatarea de la Shah Deniz II a fost un alt semn de încredere între România și Azerbaidjan. Aș vrea să fac o mențiune specială, și ultima, legată de ce ați reușit în timpul mandatului dumneavoastră. În domeniul cultural s-au tradus peste 60 de piese de teatru, de autori de poezie, de autori de romane, din limba română în limba azeră. A fost, poate, cea mai generoasă întreprindere culturală pe care o avem cu vreun alt stat într-un timp atât de scurt. Pentru promovarea culturii românești în Azerbaidjan, eu țin să vă mulțumesc, domnule ambasador! Permiteți-mi să vă doresc succes în noua dumneavoastră misiune și să vă asigur, în același timp, că în România mandatul dumneavoastră a lăsat o impresie puternică și de neuitat. Vă mulțumesc!”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS