9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria a demolat parcarea lui Solomon

Primăria a demolat parcarea lui Solomon

Printr-o tiradă postată pe Facebook, primăriţa recunoaşte că a dispus demolarea parcării din Craioviţa Nouă, pentru că fusese făcută de predecesorul ei pe un teren retrocedat

Primăria Craiova a elucidat ieri misterul parcării din Craioviţa Nouă care a fost „rasă“ de buldozere sâmbătă dimineaţă. Era vorba despre un teren privat pe care fostul primar Antonie Solomon, în goana sa după voturi, a făcut o… parcare! Şi nu e singurul caz de acest gen.

Parcarea uite-o, nu e!

Reamintim că, sâmbătă dimineaţă, liniştea locatarilor din blocurile 119, 120, 121 şi 122, situate pe bulevardul Dacia, la marginea cartierului Craioviţa Nouă, a fost tulburată de mai multe buldozere, excavatoare şi camioane, care au apărut ca din senin şi s-au apucat să facă praf o parcare. Aceasta fusese realizată din bani publici de Delta ACM, în urmă cu un an, cam pe vremea campaniei electorale pentru alegerile locale. Respectiva amenajare i-a bucurat pe craiovenii care locuiau în zonă, însă bucuria a ţinut mai puţin de un an. Pentru că, sâmbătă, tot Delta ACM a desfiinţat respectiva lucrare. Excavatoarele au încărcat tot molozul în basculante, apoi terenul a fost nivelat, ca şi când n-ar fi fost niciodată acolo vreo parcare.
Nu se făcuse încă ora 12.00 şi utilajele Delta ACM au dispărut la fel de repede cum apăruseră. În urma lor, a rămas doar terenul foarte puţin răscolit, pe marginea aleii din spatele blocurilor 119-122. Şi au rămas zeci de familii care locuiau în blocurile cu pricina şi nu înţelegeau ce se întâmplase cu parcarea lor.

Punct de vedere pe… facebook

Încercând să dezlegăm misterul acestei demolări, am solicitat Primăriei Craiova un punct de vedere. În scris, pentru că numai aşa doreşte primăriţa urbei. Până duminică seară, la închiderea ediţiei, acest răspuns nu a venit, însă. De fapt, a venit, dar abia luni după-amiază, şi într-un mod inedit: însăşi primăriţa a postat un comentariu pe Facebook la articolul privind misterioasa dispoziţie a parcării. „În 2006, el a emis dispoziţie de primar, punând în posesie un cetăţean. Anul trecut, în campanie, tot el a dat dispoziţie de amenajare a unei parcări pe terenul aceluiaşi cetăţean. E vechea şmecherie: eu îţi dau terenul, după care mă fac că uit şi construiesc pe el, tu te faci că nu vezi că eu construiesc, mă dai în judecată şi iei despăgubiri cât nu face. Eu am dispus să fie adus terenul la starea iniţială, când am aflat că proprietarul dă primăria în judecată. Deci nu am pregătit terenul pentru vreun amic (…), ci am preîntâmpinat un nou proces pierdut cu şmecherii lui Solomon. Vom amenaja parcare în zona unde vom identifica un teren liber de sarcini“, susţinea primăriţa în comentariul postat la articolul din Gazeta de Sud.

Comunicat, dar pentru alţii

La câteva minute după ce primăriţa a postat amintitul comentariu, subordonaţii săi din Primăria Craiova au dat un comunicat de presă pe aceeaşi temă. Comunicat pe care – din greşeală, bănuim, nu din mojicie – au uitat să-l transmită tocmai autorului articolului, a cărui adresă de e-mail a fost eliminată din lista destinatarilor. Conţinutul comunicatului, pe care vi-l redăm mai jos, are, în esenţă, cam aceleaşi informaţii cu cele susţinute de primăriţă în comentariul său.
„Prin dispoziţia nr. 14153, din 10.10.2006, primarul Antonie Solomon a dispus retrocedarea în natură a unei suprafeţe de 3.078 mp, situată în Craiova, pe bulevardul Dacia.
Lucrarea din dreptul blocurilor 119, 120, 121 şi 122, pe o parte a suprafeţei retrocedate în anul 2006, s-a efectuat în timpul campaniei electorale, respectiv în luna mai 2012.
Lucrările de amenajare şi de aducere a terenului la starea iniţială nu au fost plătite şi nici nu vor fi plătite de Primăria Municipiului Craiova. Lucrările efectuate sâmbată, 6 aprilie a.c., nu necesitau autorizaţii de demolare. De asemenea, decizia de aducere a terenului la starea iniţială s-a luat pentru evitarea unui conflict juridic cu titularul dreptului de proprietate, care invoca imposibilitatea de a se folosi de prerogativele dreptului de proprietate dobândite în urma dispoziţiei nr. 14153, din 10.10.2006, emisă de primarul Antonie Solomon“, se arată în comunicatul emis de Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Craiova. „Aşa cum va primi Pavel Badea zece miliarde de lei vechi pentru 2.000 de metri pătraţi, aşa putea primăria să o despăgubească pe această doamnă dacă prin asta îi ajuta pe craioveni. Putea să negocieze cu ea. Eu voiam să cumpăr toate terenurile de la privaţi pentru a construi pe ele. Au fost aceste hotărâri judecătoreşti de retrocedare, dar nu le puteam lăsa să stagneze dezvoltarea Craiovei. Desigur, trebuia mai întâi negociat, cumpărat şi apoi asfaltat. Dacă cei de la Patrimoniu şi Cadastru au spus că este liber pentru asfaltare, a fost o greşeală“, a declarat Antonie Solomon.

Afişe justificative

Ca să se justifice în faţa locatarilor rămaşi fără parcare, salariaţi ai Primăriei Craiova au afişat aseară, pe uşile fiecăruia dintre blocurile 119-122 de pe bulevardul Dacia, atât comunicatul de mai sus, cât şi dispoziţia semnată de fostul primar Antonie Solomon în 10.10.2006, prin care acesta o punea în posesie cu suprafaţa de 3.078 mp pe Georgeta Gloria Trincă, domiciliată în Craiova, pe strada Dezrobirii, nr. 90C.
Potrivit acestui document, fostul edil ar fi făcut o parcare publică pe o proprietate privată. Şi n-ar fi prima grozăvie de acest fel a lui Solomon. Ziarul nostru a publicat şi alte asemenea cazuri, în care terenuri din apropierea unor blocuri au fost asfaltate de Delta ACM pe vremea actualului senator PPDD. Dar asta e o poveste asupra căreia vom reveni cu altă ocazie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS