14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe alege praful şi de Hidroserv

Se alege praful şi de Hidroserv

Protest cu scandal sâmbătă în faţa Regiei pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin. Mai bine de 250 de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier şi Hidroelectrica au mers să îl întâmpine pe administratorul judiciar, Remus Borza, care a sosit în Mehedinţi pentru o întâlnire cu factorii de decizie ai RAAN, prefectură, consiliul judeţean şi Hidroelectrica. Oamenii erau nemulţumiţi că nu au fost lăsaţi să participe la discuţiile programate cu administratorul Hidroelectrica, însă, în cele din urmă, au fost lăsaţi să asiste liderii de sindicat.
Salariaţii de la Hidroserv Porţile de Fier I şi Hidroelectrica s-au unit şi au pichetat sediul RAAN, pentru a aduce la cunoştinţa autorităţilor judeţului, dar şi directorului Remus Borza, faptul că Hidroserv şi Sucursala Hidroelectrica Porţile de Fier se află într-o situaţie dificilă, existând pericolul intrării în faliment.
„Suntem Sindicatul Porţile de Fier şi ni se interzice dreptul legal de a participa la discuţii. Domnul Borza a pus angajaţii să nu mi se dea voie să intru în sală. “, a spus preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu.
„Nu poţi să intri în sală pentru că totul este regizat şi trebuie să îl aplaude pe Borza, cel care a distrus sistemul energetic şi sistemul hidro din România! Ei au nevoie de aplaudaci, nu de oameni serioși, care știu să lupte pentru drepturile lor“, a spus, revoltat, un angajat Hidroserv.
În cele din urmă, la discuţiile cu Remus Borza a fost primit şi liderul Sindicatului Porţile de Fier, ceilalţi angajaţi fiind lăsaţi să aştepte, Borza explicând că întâlnirea era programată cu angajaţii Hidroelectrica Porţile de Fier, şi nu cu cei ai Hidroserv.

Restructurarea, singura soluţie

După mai bine de trei ore de discuţii, Remus Borza le-a transmis angajaţilor Hidroserv că „soarta este în mâinile dânşilor“, fiind nevoie de restructurări în condiţiile în care vor să devină o unitate competitivă.
„Trebuie să înţeleagă Hidroservurile că este momentul să se restructureze ca să devină competitivi, pentru că altminteri o bună parte din lucrările noastre, de la 1 aprilie, le vom scoate la licitaţie şi este evident că Hidroservurile sau Hidroservul nou nu va avea şanse să ia lucrări la Hidroelectrica. Soarta este în mâinile dânşilor, dar, în acelaşi timp, nu pot accepta ca la Hidroserv Porţile de Fier să am 581 de angajaţi şi la Sucursala Porţile de Fier Hidroelectrica să am 442 de salariaţi. Hidroelectrica urmăreşte să obţină costuri rezonabile, servicii de calitate în nişte proceduri transparente. Să terminăm odată cu această politică a încredinţării directe, care nu stimulează şi nu motivează contractorii sau prestatorii de servicii“, a afirmat Borza.
Remus Borza a mai explicat că bugetul acordat de Hidroelectrica pentru mentenanţa oferită de Hidroserv Porţile de Fier este de 35 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile bugetate de Hidroserv se ridică la 72 de milioane de lei, iar diferenţa trebuie acoperită din alte contracte.
„M-aş mira ca de la 35 de milioane de lei şi până la 72 de milioane de lei va contracta alte lucrări câtă vreme, timp de zece ani, unicul beneficiar al Hidroserv Porţile de Fier a fost Hidroelectrica. Asta este similar pentru toate Hidroservurile, ponderea cifrei de afaceri a fost între 99 şi 100%, şi iarăşi este inacceptabil, mai ales la Hidroserv Porţile de Fier, ca cheltuiala cu salariaţii să reprezinte 60% din totalul cifrei de afaceri“, a spus Borza.

Cele opt unităţi Hidroserv vor fuziona

Administratorul judiciar a explicat că, în cele 16 agregate de la Hidroelectrica Porţile de Fier I şi II s-au investit 500 de milioane de euro pentru retehnologizare, iar cu cât cheltuiala cu retehnologizarea creşte, cu atât ar trebui să scadă cheltuiala cu mentenanţa, de care se ocupă Hidroserv Porţile de Fier, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Hidroserv Porţile de Fier a primit doar 35 de milioane de lei pentru mentenanţă. În final, administratorul judiciar al Hidroelectrica a arătat că, pentru a rezista, cele opt unităţi Hidroserv din ţară trebuie să fuzioneze în una singură, să reducă personalul de la 2.500 de angajaţi la 1.800 şi să-şi extindă obiectul de activitate la lucrări de o complexitate mai mare, să intre pe partea de construcţii hidrotehnice, care în mod tradiţional se duceau în ultimii 20 de ani către Hidroconstrucţia sau Construcţii Hidrotehnice Iaşi, să preia şi lucrări de montaj echipamente, care în ultimii ani erau executate de Energomontaj, să intre pe partea de automatizări, care sunt făcute de Romelectro, să intre şi pe faza de proiectare şi studii de prefezabilitate.
„Nimeni nu are interes ca Hidroserv să dispară. Hidroelectrica are nevoie de o societate specializată în astfel de servicii, de mentenanţă şi de lucrări colective, dar dimensionată corect. Deci nu la 2.500, ci la 1.800, maximum la 2.000 de salariaţi şi cu un management unitar. (…) Le creez premise, oportunităţi, pe de o parte, de a creşte cifra de afaceri, de a o dubla, cu condiţia ca ei să manifeste voinţă şi dorinţă de a munci. Vorba aia: Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în straiţă.“, a conchis Borza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS