14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicaliştii cer plecarea şefilor CEO din funcţii

Sindicaliştii cer plecarea şefilor CEO din funcţii

Unul dintre liderii de sindicat din minerit şi energie le solicită actualilor directori ai Complexului Energetic Oltenia să părăsească funcţiile dacă nu sunt în stare să vândă energie electrică. Marin Golea (foto), lider de sindicat la Rovinari şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, îşi susţine cu vehemenţă punctul de vedere care se axează pe dorinţa unei părţi a sindicatelor ca actuala conducere să facă un pas înapoi. Minerii sunt nemulţumiţi şi de faptul că le-au fost reduse anumite drepturi salariale, dar şi că au fost trimişi în concediu de odihnă forţat, pentru a se mai consuma din cărbunele aflat în depozitele Complexului Energetic Oltenia. Conducerea Companiei a justificat măsura de a trimite 14.000 de ortaci acasă până pe 19 februarie prin vânzările slabe de energie electrică din prima lună a acestui an. Acestea au scăzut la jumătate.

Altă politică de investiţii

Liderul de sindicat Marian Golea este de părere că actualii şefi ai Complexului Energetic Oltenia trebuie să renunţe şi la anumite investiţii, pentru a reduce din cheltuieli. „Toată lumea e îngrijorată de modul în care se desface piaţa aceasta de energie liberă şi reglementată. Se spune că noi producem megawattul mai scump, dar datoria directorilor este să intre în acest coş naţional: hidro, nuclear, eolian. Trebuie să intre şi dumnealor cu simţ de răspundere. Să scoată pachete de energie care să poată să fie vandabile. Fiind o societate condusă în sistem dualist, Fondul Proprietatea, prin reprezentanţii săi, încearcă să impună realizarea unor profituri instantanee. Dumnealor vor în fiecare lună profit. Lucrurile acestea nu se pot realiza peste noapte. Până la urmă sunt nişte tonalităţi şi în ierarhiile din CEO Oltenia. Este greu să conduci o companie de felul acesta şi eu le-aş sugera celor care sunt în frunte, dacă constată că nu pot, să părăsească locurile, ca să nu ne ducem cu unitatea în jos. Aici este vorba de sistemul de relaţii pe care trebuie să îl aibă managerii CEO în Sistemul Energetic Naţional. Nu trebuie să facă ceea ce spune Fondul Proprietatea, pentru că sunt lucrări de investiţii care trebuie făcute. Sugerăm administraţiei să aleagă acele investiţii cu simţ de răspundere şi să se investească numai acolo unde trebuie“, a declarat Marin Golea, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Scânteia care a aprins focul

Ion Răuţ, director Resurse Umane în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a sugerat faptul că, dacă 2013 va fi un an ploios, situaţia producătorului de energie electrică se va înrăutăţi. Această declaraţie a stârnit şi mai multă nemulţumire în rândul liderilor de sindicat. Se cunoaşte faptul că, în perioade de secetă, Complexul Energetic Oltenia asigură energia electrică ce nu mai poate fi produsă de Hidroelectrica în cantităţile solicitate de sistemul naţional energetic. „Este clar că soluţia e ca aceia care nu au soluţii să plece. Este vorba de destinul a 18.859 de oameni şi demnitatea fiecăruia dintre noi trebuie respectată. Domnul Răuţ a declarat că, dacă plouă, nu putem să ne luăm salariile, că depindem de ploaie şi de apă. Nu este adevărat. Directorii trebuie să lupte elegant cu ANRE, cu argumente. Agenţia de Reglementare în Energie trebuie să recunoască anumite preţuri la megawatt, pentru a putea susţine activitatea şi locurile de muncă. Ani de zile noi am fost exploataţi pentru acele instalaţii de desulfurate, să producem o energie mai curată şi acum ce se întâmplă, stăm acasă?“, a mai spus sindicalistul Marin Golea.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS