9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDublu sigiliu pe repartitoare

Dublu sigiliu pe repartitoare

Firmele de repartitoare sunt obligate, începând din această lună, să facă o dublă sigiliare la repartitoarele montate pe caloriferele din locuinţele craiovenilor. Este o măsură impusă de primărie, ca urmare a plângerilor venite din partea asociaţiilor de proprietari din Craiova. Plângerile fac referire la furturile de căldură, în sensul că unii dintre craioveni scot repartitoarele de costuri de pe calorifere ori nu dau citirile corect în detrimentul vecinilor. Sesizările sunt şi la adresa firmelor de repartitoare, acuzate că nu repartizează echitabil cheltuielile. „În cadrul întâlnirii care a avut loc pe 17.01.2013, au fost dezbătute probleme cu privire la facturarea utilităţilor, modul de calcul şi repartizare în asociaţiile de proprietari şi locatari a costurilor serviciilor publice, fiind stabilite următoarele măsuri: firmele de exploatare a repartitoarelor vor proceda la aplicarea unor sigilii suplimentare de siguranţă pe repartitoarele de costuri, vor elabora o informare cu privire la modul de calcul şi repartizare a agentului termic ce va fi adusă la cunoştinţa asociaţiilor de proprietari şi locatari prin Serviciul Control şi Monitorizare Asociaţii de Proprietari“, a precizat Ionuţ Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Dublu sigiliu pe cheltuiala proprietarului

Reprezentanţii firmelor de repartitoare spun că măsura este acceptată şi de ei pentru că foarte mulţi proprietari le îngrădesc accesul în locuinţe, pentru verificarea anuală a aparatelor. Mai mult, unii refuză citirile lunare sau au tot felul de intervenţii care bruiază funcţionarea aparatelor care măsoară căldura degajată de calorifere. „Repartitoarele au un sigiliu mecanic. De această dată ni s-a cerut un sigiliu suplimentar. Este o măsură necesară fiindcă asociaţiile refuză să facă acele verificări anuale“, a precizat Daiana Cerban, reprezentantul ISTA.
Modul în care se va face această dublă sigilare este explicat de reprezentantul ELSACO. Acesta susţine că o dublă sigilare se face mai greu din punct de vedere tehnic. Singura modalitate accesibilă este aplicarea unui sigiliu înseriat. „Repartitoarele au deja un sigiliu montat mecanic. Ar mai fi şi cea de-a doua variantă, un sigiliu autocolant care se aplică peste repartitor şi calorifer. Acesta are un cod de bare şi o serie, iar ruperea arată că s-a umblat la repartitorul respectiv. La această dată există în Craiova asociaţii care au recurs la dublă sigilare. Procesul va fi continuat, costul aplicării unui nou sigiliu este undeva la doi lei de calorifer şi va fi suportat de proprietar“, a precizat Mihai Roncea, reprezentantul ELSACO. În prezent, în Craiova există asociaţii de proprietari care au aplicată o dublă sigilare pe repartitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS