10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVictor Atanasie Stănculescu rămâne în închisoare

Victor Atanasie Stănculescu rămâne în închisoare

Fostul general Victor Atanasie Stănculescu rămâne în închisoare, după ce instanţa Tribunalului Ilfov a respins astăzi cererea acestuia de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale, informează Mediafax.ro. Tribunalul Ilfov a decis că bolile de care suferă Victor Atanasie Stănculescu vor fi tratate în sistemul penitenciar, respingând astfel cererea acestuia de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani de închisoare primită în dosarul revoluţiei din 1989 de la Timişoara. Decizia Tribunalului Ilfov nu este definitivă, putând fi contestată de Victor Atanasie Stănculescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Stănculescu, în vârstă de 84 de ani, formulase această solicitare pe motiv că afecţiunile grave de care suferă nu pot fi tratate în penitenciar. Avocaţii lui Stănculescu au susţinut că fostul general „suferă de 12 patologii cronice”, printre care şi o formă de leucemie, boli ce nu pot fi tratate, în opinia apărării, în reţeaua sanitară a sistemului penitenciar. Apărătorii lui Stănculescu au cerut efectuarea unei expertize medico-legale în urma căreia specialiştii Institutului Naţional de Medicină Legală să constate toate afecţiunile de care suferă fostul general şi să stabilească dacă acestea pot fi tratate în reţeaua sanitară a sistemului penitenciar sau dacă fac imposibilă continuarea executării pedepsei în regim închis. Instanţa a primit pe 4 ianuarie raportul medico-legal solicitat în acest caz, document potrivit căruia evoluţia bolilor de care suferă Stănculescu ar fi aceeaşi şi în detenţie, şi în libertate.

La data de 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, fiind degradaţi. Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp foştii generali formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale. Generalul Mihai Chiţac a murit la data de 1 noiembrie 2010, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice. După ce mai multe cereri de întrerupere a pedepsei au fost respinse de instanţă, Victor Atanasie Stănculescu a trimis o cerere de graţiere la Preşedinţie, la care Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS