9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDupă absorbţie, se şterg penalităţile unora dintre craioveni

După absorbţie, se şterg penalităţile unora dintre craioveni

Fuziunea dintre Complexul Energetic Oltenia şi SC Termo SRL va duce la ştergerea penalităţilor la factura de căldură doar în cazul craiovenilor care au cerut acest lucru (şi au depus dosare) în baza Legii nr. 175/2010, cel puţin aşa susţine directorul SC Termo SRL Craiova, Nicolae Degeratu, într-un interviu acordat GdS.

GdS: Ce ne puteţi spune despre proiectul de fuziune dintre SC Termo SRL Craiova şi Complexul Energetic Oltenia (CEO)? În ce fază a acestui proiect vă aflaţi?
N.D.: Aşa cum se cunoaşte, noi am aprobat iniţierea proiectului de fuziune cu CEO în ședinţa consiliului local din noiembrie 2012. Am înţeles că pe 27 decembrie 2012, acest proiect a fost aprobat şi în Adunarea Generală a Acţionarilor a CEO. În acest moment, suntem abia la început, purtăm tratative, întocmim un plan. Însă întregul proces va fi coordonat de un specialist, pe care urmează să-l angajăm. Sunt etapele tehnice, aşa cum le prevede legea.

GdS: Pentru liniştea angajaţilor Termo, se va umbla la organigramă după ce procesul de absorbţie va fi derulat? Preluarea se face cu toţi angajaţii sau oamenii îşi pierd locul de muncă?
N.D.: În acest moment, societatea noastră are 762 de angajaţi. Toţi vor fi preluaţi în noua structură. La organigramă se va umbla, în sensul că vor fi modificări în structură, iar noi trebuie să ne pliem pe schema de funcţionare a noii structuri.

GdS: Termo SRL va deveni un serviciu, o direcţie a CEO?
N.D: Eu cred că vom fi o uzină în cadrul Sucursalei Craiova. Putem fi Termo Distribuţie, există la această dată Producţia, Transportul, iar noi vom asigura distribuţia, nu am ajuns cu discuţiile la acest punct.

GdS: Populaţia trebuie să încheie contracte noi cu furnizorul?
N.D.: Nu cred, la momentul la care regia a fost transformată în societate, noi am reactualizat contractele cu asociaţiile de proprietari. Oricum ar fi, noi trebuie să respectăm contractul-cadru recomandat de ANRSC.

GdS: Cea mai arzătoare problemă este cea a datoriilor, mai ales a datoriilor care se şterg. Concret, ce datorii se şterg?
N.D.: Lumea a înţeles greşit, populaţia are datorii către mine, furnizor de căldură, iar eu am datorii către CEO. Pentru aceste datorii, Complexul mi-a pus mie penalităţi pe care eu, la rândul meu, le-am repartizat populaţiei. Când s-a pus problema ştergerii acestora, prin Legea nr. 175/2010, noi (Craiova – n.r.), Constanţa şi Bucureştiul nu am putut şterge aceste penalităţi, fiindcă producătorul nu este acelaşi cu distribuitorul. În urma absorbţiei, se vor şterge penalităţile craiovenilor care îndeplinesc condiţiile Legii nr. 175 şi care au depus către noi dosare corect întocmite. Pentru că oamenii şi-au plătit la acea dată datoriile către asociaţie, asociaţia le-a şters penalităţile. Acum, Complexul trebuie să le şteargă pentru că sunt întrunite toate condiţiile. Ceilalţi datornici trebuie să-şi plătească restanţele.

GdS: Ce se întâmplă cu datoriile SC Termo SRL către CET?
N.D.: Să le luăm pe rând… Știm că sunt pierderi pe reţele. Până de curând mie mi-au fost aprobate pierderi în procent mult mai mic, 17,63%, deşi acestea sunt undeva la 22,57%. Pentru aceste pierderi, pe care eu nu am de unde să le plătesc, Complexul mi-a pus penalităţi. Logic este ca aceste penalităţi să se şteargă. În plus, subvenţiile pentru căldură, ajutoarele, mie nu îmi vin la timp, eu nu pot să pun penalităţi de întârziere la stat, dar Complexul îmi pune şi aceste penalităţi, deci acum este logic să se şteargă. Un alt exemplu, pentru unităţile de învăţământ, unităţile sanitare: plata facturilor se face de la bugetul local, eu nu le pun penalităţi de întârziere, dar Complexul nu procedează în acelaşi fel cu mine. Astfel de penalităţi se şterg.

GdS: Legat de pierderi, se ştie că reţelele sunt vechi, mai mult cârpite. Niciodată nu au fost modernizate. Cu ce reţele se va „pricopsi“ CEO?
N.D.: Avem 517 km de reţea în canale nevizitabile, care la rândul lor au în componenţă mai multe reţele, cu o lungime de 117 km. Vor fi preluate şi punctele termice, şi centralele. În urma fuziunii prin absorbţie, acestea pot fi modernizate inclusiv prin accesare de fonduri europene, ceea ce noi nu puteam să facem.

GdS: Ce datorii are SC Termo Craiova la această dată?
N.D.: În prezent, Termo are obligaţii de plată care se ridică la 211.303 milioane de lei, datorii către toţi furnizorii, dar are de încasat 114,739 lei de la asociaţii, de la agenţi economici vreo 85 de milioane, iar din subvenţii, cesiuni de creanţă – vreo 28 de milioane. Către Complexul Energetic avem o datorie de 192 de milioane, iar 60 de milioane penalităţi, care, cu siguranţă, dispar.

GdS: În urma absorbţiei se poate ajunge la o scădere a preţului gigacaloriei?
N.D.: Nu putem vorbi despre o scădere a preţului în condiţiile actuale, când observăm ce se întâmplă pe piaţă, creşte preţul la energia electrică, la gaze, la cărbune şi carburanţi. Ceea ce putem garanta este că în acest an preţul la gigacalorie va rămâne nemodificat. Oricum, suntem unul dintre oraşele din ţară cu cel mai scăzut preţ la energie.

GdS: Totuşi, pentru craiovenii care nu-şi plătesc facturile de căldură la timp, Termo va lua măsuri aspre, adică le va sista furnizarea căldurii?
N.D.: Să luăm astfel de măsuri, în secolul 21, nu este normal şi nici eficient. Nu, populaţia nu va rămâne fără căldură. Aţi observat, noi am început să furnizăm căldură încă din luna octombrie şi vom continua chiar şi în aprilie, dacă vremea va fi rece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS