14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngaria: Curtea Constituţională invalidează o parte din noua lege electorală

Ungaria: Curtea Constituţională invalidează o parte din noua lege electorală

Curtea Constituţională a Ungariei a anunţat astăzi că a invalidat o parte din noua lege electorală, din „raţiuni de formă”, informează Agaepres.
Parlamentul şi-a depăşit competenţele legislative, adoptând texte prezentate ca „tranzitorii” în condiţiile în care este vorba despre o lege pe termen lung, a explicat Curtea Constituţională într-un comunicat. 
Liderul fracţiunii parlamentare a partidului conservator aflat la putere Fidesz, Anton Rogan, a luat cunoştinţă de decizia Curţii, declarându-şi intenţia de a corecta această eroare „formală”. 
Curtea Constituţională a Ungariei a anulat între altele unul dintre articolele cele mai controversate ale legii electorale, articol care îi obligă pe ungurii cu drept de vot să se înregistreze în prealabil pe o listă, cel mai târziu cu două săptămâni înainte de scrutin. Înainte, documentul de rezident era suficient pentru a participa la vot. 
În opinia opoziţiei, acest text vizează să-i împiedice pe numeroşii alegători indecişi – între care mulţi decepţionaţi de premierul Viktor Orban – să se ducă să voteze în ultima clipă contra guvernului. 
La 6 decembrie, preşedintele ungar Janos Ader a refuzat să semneze legea, trimiţând-o pentru control Curţii Constituţionale.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS