14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal de 3,8 milioane de euro la CJ Dolj

Scandal de 3,8 milioane de euro la CJ Dolj

Drumul Judeţean 605A Filiaşi-Melineşti a înghiţit 3,8 milioane de euro pentru modernizări, în perioada 1999-2009. Rezultatul se poate vedea în imagine. CJ Dolj şi constructorul se războiesc în justiţie, iar traficul greu toacă asfaltul turnat pe bani publici.

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a plătit circa 3,8 milioane de euro pentru modernizarea a 15 kilometri din drumul judeţean DJ 605A Filiaşi – Melineşti, însă artera se dezmembrează sub ochii autorităţilor, din cauza neglijenţei. În 1999, lucrarea a fost adjudecată de Atlas SA, în asociere cu Enimon SRL, contra sumei de 2,67 milioane de lei, ulterior lucrările fiind subcontractate către Bistrisat SRL – societate patronată de consilierul judeţean PNL, Constantin Caminof. În 2009, cheltuielile ajunseseră la 17,4 milioane de lei. La sfârşitul anului 2009, cele două părţi s-au întâlnit pentru semnarea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. „Au fost unele deficienţe, pe care antreprenorul nu le-a remediat în cele 90 de zile pe care le avea la dispoziţie. Ulterior, au mai fost date termene până la 18 martie 2010, 27 aprilie 2010 şi 30 aprilie 2010. Atlas SA avea depusă o garanţie de bună execuţie de 698.000 de lei, iar Bistrisat SRL – 253.000 de lei. Am cerut băncii la care este constituită garanţia ca banii să fie mutaţi într-un cont special, la dispoziţia CJ Dolj. Ulterior, Bistrisat a intrat în insolvenţă şi ne-a dat în judecată pentru returnarea banilor. CJ Dolj a cerut respingerea acţiunii, motivând calitatea proastă a lucrărilor. Instanţa va studia acum expertiza tehnică“, a precizat Marian Lăpădat, directorul Direcţiei juridice din cadrul CJ Dolj.

Atlas contraatacă

Antreprenorul general Atlas SA contraatacă cu propriile documente. Firma a transmis către CJ Dolj o adresă (nr. 483 din 24 martie 2011) prin care sesizează mai multe aspecte. Între altele, firma susţine că deficienţele constatate prin procesul-verbal de recepţie din 25 noiembrie 2009 au fost remediate, reprezentanţii CJ fiind invitaţi să consemneze acest lucru prin două adrese pe 3 mai 2010, respectiv 4 iunie 2010. Totodată, reprezentanţii Atlas SA susţin că au fost împiedicaţi să-şi supravegheze investiţia pe perioada de garanţie. Firma solicita restituirea garanţiei de bună execuţie şi făcea următoarele observaţii: „Recepţia finală are termen 25 noiembrie 2011, dar, până în prezent, beneficiarul nu a executat şanţurile pereate (apa din precipitaţii a stat permanent la fundaţia drumului); circulaţia autovehiculelor de la recepţia preliminară până în prezent nu respectă greutatea pe osie admisă de prevederile proiectului; de asemenea, nici ca măsură minimă drumul nu este semnalizat prin indicatoare care să interzică circulaţia autovehiculelor cu greutatea mai mare decât cea maximă admisă de 13t/osie“. De anul trecut, drumul este administrat de societatea de Lucrări, Drumuri şi Poduri (LDP) a CJ Dolj, ai cărei reprezentanţi dau vina pe constructor. „Constructorul nu a respectat toţi parametrii tehnici. Pe de altă parte, se ştie că drumurile de deal sunt dificile. Traficul greu poate fi şi el o cauză“, a spus Gheorghe Mâciu, directorul LDP. Acesta susţine că există de cel puţin şase ani indicatoare, care interzic traficul greu – al maşinilor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone/osie. „Avem un singur cântar la 1.100 de kilometri de drum pe care LDP îi administrează în judeţ. Nu putem sta tot timpul acolo, şoferii se anunţă prin staţie când cântarul este plecat. Nu putem face de gardă tot timpul“, mai afirmă Mâciu. CJ Dolj îşi declină responsabilitatea, pe motiv că recepţia s-a făcut după 11 ani de lucrări, timp în care administrarea drumului aparţinea antreprenorului.
„CJ Dolj va executa garanţia de bună execuţie de aproximativ 700.000 de lei. Porţiunile de drum care nu corespund vor fi refăcute cu aceşti bani. Dacă mai este nevoie, CJ Dolj va suplimenta fondurile“, a declarat Cristinel Iovan, vicepreşedintele CJ Dolj. Până la executarea garanţiei, rămâne de văzut verdictul instanţei în dosarul Bistrisat SRL – Atlas SA – CJ Dolj, care va avea următorul termen pe 13 februarie 2013, la Judecătoria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS