23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe mai fac fondurile de pensii administrate privat?

Ce mai fac fondurile de pensii administrate privat?

Cel puţin o dată pe an, fondurile de pensii administrate privat trebuie să vă informeze despre situaţia contului dumneavoastră. Aflaţi din GdS cum puteţi verifica dacă angajatorul vă virează contribuţiile la pensii şi, implicit, banii ajung la Pilonul II.

Pe piaţa pensiilor administrate privat (Pilonul II), unde trebuie să contribuim obligatoriu cu 3,5% din ceea ce plătim către casele judeţene de pensii au rămas active nouă fonduri specializate şi autorizate în acest sens. Deja în România au apărut primii beneficiari ai Pilonului II, dar nu dintre cei care au ieşit la pensie la limită de vârstă, ci persoane care s-au pensionat anticipat şi care primesc două pensii: şi pe cea de stat, şi pe cea administrată privat. Dacă nu aţi primit acasă o scrisoare de la fondul de pensii la care v-aţi înscris, vă puteţi adresa fondului în cauză pentru a afla câţi bani s-au acumulat în contul dumneavoastră sau să aflaţi dacă angajatorul v-a virat contribuţiile către pensii. Trebuie să ştiţi că aceste fonduri de pensii administrate privat au obligaţia legală ca o dată pe an să vă informeze la domiciliu despre situaţia contului dumneavoastră, despre câţi bani aveţi în cont, despre randamentul pe care l-a obţinut fondul, în urma investirii activului etc. De regulă, până în luna mai a anului următor, fondul trebuie să vă trimită acasă informările pentru anul care s-a încheiat. Nici un fond nu poate spune cât va fi pensia dumneavoastră privată în momentul în care vă pensionaţi. Acest lucru este interzis prin lege, din cauză că acumularea în contul fiecărui contribuabil depinde de mai mulţi factori. Un lucru este cert, însă. „Prin lege, suma primită la pensie nu poate fi mai mică decât suma contribuţiilor persoanei respective către fondul de pensii administrate privat de-a lungul timpului“, a declarat pentru GdS, Dan Zăvoianu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) din România. El a mai spus că, în cazul în care timp de trei ani nu s-au virat deloc bani în contul fondului de pensii, atunci acele persoane sunt radiate din evidenţele fondurilor de pensii administrate privat.

În ce investesc fondurile de pensii banii dumneavoastră

În cazul în care o persoană doreşte să ştie exact câte unităţi de fond are în contul său deschis la un fond de pensii administrat privat, poate intra pe site-ul Comisiei de Supraveghere, la www.csspp.ro, unde în colţul din dreapta jos apare „Acces cont individual“ şi sunt enumerate toate cele nouă fonduri din România. După logare cu datele personale, puteţi vedea situaţia contului. În cazul în care sunteţi angajat şi nu figuraţi cu bani în contul fondului de pensii înseamnă că angajatorul dumneavoastră nu a virat contribuţiile la stat în ultimele luni.
Fondurile de pensii investesc cea mai mare parte a portofoliului în titluri de stat. O parte mai mică din banii contribuabililor se investeşte în titluri de stat şi altă parte – în acţiuni tranzacţionate pe Bursa din România, dar şi o cotă mică tranzacţionată pe pieţele de capital străine.

Valoarea unitară a activului net depăşeşte rata inflaţiei

Într-o perioadă dificilă pentru pieţe şi pentru investiţiile financiare, randamentele fondurilor de pensii administrate privat s-au menţinut şi chiar au crescut. „Randamentele obţinute de Fondurile de pensii administrate privat trebuie să fie peste rata inflaţiei. Deocamdată, se menţin peste această rată, dar nu se ştie ce va fi anii viitori, ce crize mai intervin“, a precizat Dan Zăvoianu, de la Direcţia de Comunicare a CSSPP. În medie, valoarea unitară a activului net (VUAN) a ajuns la 16 lei, la data de 31 octombrie 2012. Cea mai mare valoare VUAN o avea Fondul ING, cu 16,73 lei pe unitatea de fond, iar cea mai mică valoare o are BRD, cu 14,32 lei.

Valoarea unitară a activului net al fiecărui fond*

Nr. crt. Fond de pensii Unitară a Activului
administrate privat Valoarea Net (VUAN)
1. Fondul de Pensii
Administrat Privat ALICO 16,31
2. Fondul de Pensii
Administrat Privat ARIPI 16,37
3. Fondul de Pensii Administrat
Privat AZT VIITORUL TĂU 16,22
4. Fondul de Pensii Administrat
Privat BCR 16,11
5. Fondul de Pensii Administrat
Privat BRD 14,32
6. Fondul de Pensii Administrat
Privat EUREKO 15,70
7. Fondul de Pensii Administrat
Privat ING 16,73
8. Fondul de Pensii Administrat
Privat PENSIA VIVA 15,56
9. Fondul de Pensii Administrat
Privat VITAL 15,08
*Date preluate de la CSSPP

Adresele fondurilor de pensii administrate privat*

Acele persoane care contribuie la fondurile de pensii administrate privat, dar nu au acces la internet pot afla situaţia contului în scris sau telefonând:
1. Aegon – str. Avram Iancu nr. 506-508, etaj 4, comuna Floreşti, judeţul Cluj, tel: 0264/302.200
2. Alico – b-dul Lascăr Catargiu, nr. 47-53, et. 4, sector 1, Bucureşti, tel. 021/208.44.44
3. Allianz-Ţiriac – str. Siriului, nr. 42-46, et. 4, sector 1, Bucureşti, tel: 021/207.21.00
4. Aviva – str. Buzeşti nr.76-80, etaj 4, sectorul 1, Bucureşti, tel: 021/203.84.00
5. BCR – str. Biharia, nr. 26, etaj 2, sectorul 1, Bucureşti, tel: 021/308.65.03
6. BRD – Splaiul Independenţei, nr. 15, bloc 100, etaj 6, sectorul 5, Bucureşti, tel: 021/408.29.00
7. Eureko – b-dul Decebal, nr. 25-29, etaj 4, sectorul 3, Bucureşti, tel: 021/317.20.86
8. Generali – str. Polizu, nr. 58-60, etaj 2, sectorul 1, Bucureşti, tel: 021/313.51.50
9. ING – str. Costache Negri nr. 1-5, etaj 2, sectorul 5, Bucureşti, tel: 031/406.35.90
*Date preluate de la CSSPP

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS