11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDiscriminare mascată pe piaţa muncii

Discriminare mascată pe piaţa muncii

Angajatorii încadrează cu greu şomeri cu vârste peste 45 de ani, invocând diverse motive pentru a-i respinge la interviurile de angajare. Statul oferă facilităţi firmelor care angajează persoane din aceste categorii. 

Dacă ai peste 45 de ani şi eşti şomer, îţi găseşti cu greu o slujbă. Instituţiile abilitate în medierea şi controlul relaţiilor de muncă recunosc că firmele practică o discriminare mascată pe bază de vârstă, foarte greu de demonstrat. De cele mai multe ori, candidaţii la un loc de muncă simt că sunt discriminaţi, dar nu reclamă aceste situaţii. „Am avut reclamaţii în ceea ce priveşte discriminarea pe care angajatorii o practică pe bază de vârstă. Spre exemplu, în domeniul auto. Candidaţii au simţit că recrutorii se orientează spre persoanele tinere. Totuşi, aceste cazuri sunt greu de demonstrat, deoarece criteriul vârstei nu este evidenţiat în documente. Angajatorii susţin că persoanele respinse nu au pregătirea sau aptitudinile necesare, nicidecum că sunt prea în vârstă“, a precizat Cătălin Mohora, inspectorul-şef al Inpectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. În 2012, ITM a primit peste 750 de sesizări. 60% din ele se refereau la clauzele contractuale (data plăţii salariului, concedii, timpul de lucru, orele suplimentare), iar 20% se refereau la munca fără forme legale. Un procent mai mic se referea la discriminarea pe bază de vârstă şi sex. Evident, sunt domenii de tradiţie, cum ar fi industria textilă, unde sunt preferate femeile, dar sexul nu trebuie să constituie un criteriu la angajare. „Am văzut o ofertă în ziar, pentru arhivar, la o instituţie. Am specializările necesare, cursuri absolvite cu nota maximă. Cei de acolo m-au întrebat din prima: doamnă, păi la vârsta dumneavoastră mai vreţi să vă angajaţi?“, a spus I.G., o craioveancă trecută de 50 de ani. Într-o situaţie similară a aflat şi O.C., o doamnă care a răspuns unui anunţ privind un post de vânzătoare. „Am 44 de ani. Patronul mi-a spus că nu mă angajează la vârsta asta, că vrea tinere de 24-25 de ani. Nu văd de ce o tânără ar avea mai multă experienţă decât mine, mai ales că slujba nu presupune o calificare înaltă“, a spus craioveanca.

Respins de şase ori

Zilele trecute, pe adresa GdS a sosit o sesizare din partea lui Radu Comănescu, de 54 de ani, care a fost refuzat la şase repartiţii primite de la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti. „Anul trecut, am primit şase repartiţii la firme diferite, dar toate au avut acelaşi răspuns. Când au văzut vârsta, au spus: «Ne pare rău, dar postul nu mai este disponibil». Am făcut o sesizare scrisă către AMOFM Bucureşti, iar răspunsul lor a fost de-a dreptul incredibil, şi anume să mă adresez Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Am sesizat Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), iar soluţionarea lor a fost şi mai incredibilă: sesizarea mea a fost trimisă spre soluţionare tot la ANOFM, care mă invita să depun un dosar pentru căutarea unui loc de muncă. Aceasta este, de fapt, atitudinea de nepăsare a autorităţilor faţă de cetăţeanul de rând“, a scris acesta. La rândul său, Liliana Bogdan, purtătorul de cuvânt al ANOFM, ne-a confirmat că instituţia a purtat o lungă corespondenţă cu reclamantul. „Noi nu putem decât să intermediem pe piaţa muncii. Am corespondat cu reclamantul de şase ori anul trecut şi de patru ori anul acesta. A fost respins de angajatori din varii motive. Este dreptul angajatorului să-şi aleagă angajaţii. Firmele nu recunosc că discriminează candidaţii pe criteriul vârstei, pentru că ştiu că încalcă legea. Dacă are suspiciuni, i-am recomandat să meargă la CNCD“, a precizat Liliana Bogdan. Statul a creat facilităţi pentru cei care angajează şomeri cu vârsta peste 45 de ani. Conform art. 85, alin (1) din Legea nr. 72/2002, privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, „angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii şi primesc lunar, pe această perioadă pentru fiecare persoană angajată din aceset categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin doi ani“. Indicatorul social de referinţă înseamnă circa 500 lei/lună. Potrivit AJOFM Dolj, 136 de angajatori din judeţ au apelat în 2012 la aceste facilităţi.
Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS