9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn craiovean, pe podiumul olimpicilor internaţionali

Un craiovean, pe podiumul olimpicilor internaţionali

Printre elevii care au obţinut medalii ori s-au calificat pe primele trei locuri la olimpiadele internaţionale, şi care vor fi recompensaţi cu premii în bani de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, se află şi un licean de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova

Adrian Radu este, în prezent, elev în clasa a XI-a, la specializarea Ştiinţele Naturii. Ca şi alţi elevi de la CN „Frații Buzești“, a făcut o pasiune pentru biologie, iar în acest an a obţinut medalia de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, care a avut loc la Vilnius, în Lituania. Prin această performanţă, adolescentul a ajuns pe lista cu elevii care vor fi recompensaţi săptămâna viitoare de Ministerul Educaţiei, într-o gală organizată la Bucureşti, la care sunt aşteptaţi participanţi din 74 de unităţi şcolare din toată ţara.

Pasiunea a început
din gimnaziu

Pasiunea lui Adrian pentru biologie a început din gimnaziu, când prefera o altă ştiinţă, matematica. „Participam de obicei la olimpiade şcolare de matematică şi în clasa a VII-a, când am început lecţiile elementare de anatomie, am decis să mă înscriu şi la olimpiada judeţeană la această disciplină. Nu ştiu ce am făcut şi am obţinut locul II, ceea ce m-a indignat. Era un concurs mult mai uşor decât cele de matematică şi îmi doream să fac performanţă. Voiam să îmi demonstrez mie că pot mai mult. Şi aşa am început să studiez mai mult“, povesteşte liceanul. Şi succesul nu a întârziat să apară. În clasa a IX-a a reuşit să se califice pe locul doi la olimpida naţională, statut care i-a permis să participe la selecţia pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene, competiţie pluridisciplinară şi pe echipe, unde a concurat cu elevi din alte 40 de state. Rezultatul obţinut l-a determinat chiar să schimbe specializarea. Până în clasa a X-a, a fost la clasă de matematică-informatică, dar din acest an şcolar a trecut la specializarea care îi oferă mai multe ore de studiu pentru biologie.

Recompensă pentru şcoală, dar şi  pentru profesor

Eforturile lui vor fi în acest an recompensate, cu premii al căror cuantum a fost majorat ca să acopere rata inflaţiei din ultimii doi ani. Sumele sunt destul de mari. Pentru olimpiadele pe discipline, premiul special pentru medalia de aur şi punctaj maxim – 12.180 de lei, premiul I – 9.430 de lei, premiul II – 8.080 de lei, premiul III – 5.770 de lei, menţiune – 3.940 de lei. Pentru concursurile pluridisciplinare, sumele sunt mai mici pentru că se acordă pe grupe. Adrian Radu va obţine 4.310 lei şi acelaşi cuantum va fi şi pentru profesorul care l-a pregătit, Aurelia Mihăilă, dar şi pentru şcoală.

Păstrează banii pentru facultate

Liceanul Adrian Radu spune că gala pe care o pregăteşte Ministerul Educaţiei este prima festivitate de anvergură la care participă. „Nu am mai fost la o gală atât de mare. Gestul de a fi recompensaţi mi se pare normal şi evidenţiază meritele pentru care am muncit, ceea ce mă bucură foarte mult“, afirmă liceanul. În ceea ce priveşte planurile cu banii pe care îi va primi, Adrian are în obiectiv să-i păstreze pentru facultate. „Vreau să dau admitere la Universitatea de Medicină din Bucureşti şi toate premiile pe care le obţin în liceu le păstrez pentru perioada respectivă. Vreau să am independenţă financiară, măcar în primul an de facultate. Depinde şi cum se mişcă lucrurile. Am de gând să fac şi un master în străinătate. Nu sunt însă neapărat hotărât să părăsesc ţara, pentru că şi aici se poate face performanţă şi avem învăţământ de calitate“, spune adolescentul.

Reţeta succesului  

Până la facultate însă, olimpicul de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova mai are doi ani de liceu, în care şi-a propus să-şi mărească palmaresul premiilor. În prezent, se pregăteşte pentru Olimpiada Naţională de Biologie. „În fiecare zi, după ce învăţ la disciplinele pentru clasă, mă odihnesc o oră-două, şi după aceea citesc la biologie. De obicei, pornesc de la manuale. Am opt manuale alternative, care oferă multă informaţie, câteodată chiar şi în contradictoriu, cazuri în care folosesc şi cărţi de specialitate pentru a mă lămuri. Totul se bazează pe acumularea continuă de informaţie“, mărturiseşte olimpicul. Reţeta exactă a succesului nu este în totalitate voalată, întrucât în competiţii cei mai puternici contracandidaţi sunt chiar de la el din clasă. Ca şi alţi olimpici, Adrian este pasionat şi de alte discipline, cum ar fi chimia şi istoria. Are şi timp liber, în special în weekend, când preferă plimbările cu prietenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS