9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpectacol aviatic deasupra Craiovei

Spectacol aviatic deasupra Craiovei

În ciuda vântului din această dimineaţă, aeronave civile, dar şi militare au survolat deasupra Craiovei la mitingul aviatic organizat de zilele oraşului. Evenimentul a adus pe Aeroportul din Craiova mii de participanţi încă de la ora 10.00 când au început demonstraţiile. Exerciţiile au fost acrobatice dar şi de salvare, fiind implicate două avioane IAR-Șoim şi două elicoptere, unul cu lunetişti şi celălalt cu rachete de manevră, dar și câteva avioane MIG Lancer. Aparatele au putut fi admirate atât în aer, cât şi la sol, piloţii executând manevre de aterizare pentru a saluta publicul.

Fără paraşutişti

Din cauza condiţiilor meteorologice, programul mitingului nu a putut fi respectat în totalitate. În exerciţiul de salvare a unui pilot catapultat, în care au fost folosite cele două elicoptere panteră erau prevăzute şi acrobaţii cu paraşutişti. Vântul puternic nu a mai permis aceste manevre. Prin urmare, publicul a privit doar demostraţiile elicopterelor militare, care au zburat la o înălţime de 150 de metri. Aceste aparate sunt folosite în exerciţiile de căutare, ele asigurând vizibilitate foarte bună atât în timpul zilei, cât şi cel al nopţii, fiind dotate cu infraroşu.

Omagiu pentru Aurelian Cojocaru

Spectacol a fost nu doar aerian, ci şi terestru. Patru tancuri au defilat pe pista de aterizare în semn de omagiu pentru pilotul decedat pe 23 august. Totodată, pe aeroport participanţii au putut admira primul avion reacţie realizat de Henri Coandă, dar şi o farfurie zburătoare cu opt propulsoare realizată în comuna doljeană, Perişor, de Nicolae Stăcioiu.

Carmen Rusan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS