23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate27.000 de doljeni, în luptă cu „ucigaşul tăcut“

27.000 de doljeni, în luptă cu „ucigaşul tăcut“

Cunoscută ca „ucigaşul tăcut“, din cauza lipsei simptomelor până în etapele avansate ale bolii, hepatita virală C este o mare problemă la nivel mondial şi una de sănătate majoră, când vine vorba de România. În Dolj ar exista în jur de 27.000 de persoane bolnave de hepatită C, însă doar câteva sute au fost depistate şi tratate.

La nivel mondial, virusul hepatitei C (VHC) reprezintă cauza a peste 75% din totalul bolilor de ficat, iar în fiecare an sunt descoperite alte trei – patru milioane de cazuri de hepatită C în întreaga lume. Conform ultimelor studii, România se află pe locul cinci în Europa din punct de vedere al numărului estimat de persoane cu hepatita C, aproximativ 650.000, cifră care include şi numărul celor care nu au fost diagnosticaţi şi trăiesc cu virusul, punându-şi în pericol atât propria viaţă, cât şi pe cea a celor din jur. Aici este marea problemă, pentru că pacienţii netrataţi pot ajunge la ciroză şi cancer hepatic, lucru care ar necesita un transplant de ficat, proceduri extrem de riscante şi de costisitoare atât pentru ei, cât şi pentru statul român. În plus, îi pot îmbolnăvi şi pe semenii lor.
Cu cea mai mare rată a mortalităţii din Europa cauzată de ciroza hepatică (peste 40 de decese la 100.000 locuitori), România nu dispune în prezent de un program de screening la nivel naţional, care să ajute la diagnosticarea persoanelor infectate cu VHC şi la începerea tratamentului într-un timp cât mai scurt.

Mulţi bolnavi, puţini diagnosticaţi    

În prezent, procentul celor diagnosticaţi cu VHC care ajung să fie trataţi cu terapia standard este sub 10%: din cele 650.000 de persoane infectate, în România sunt tratate aproximativ 42.000 de persoane. Asta în ciuda faptului că tratamentul este gratuit, iar testarea se face extrem de simplu şi rapid.
„Hepatita virală este provocată de mai multe virusuri, A, B, C, Delta, însă unele dintre forme, cum este B şi C, cronicizează şi nu se mai vindecă sau se vindecă foarte greu. Cronicizarea hepatitei C poate duce la ciroză şi cancer hepatic şi asta e marea nenorocire, şi pentru bolnavi, şi pentru societate. În România, hepatita C a început să fie cercetată după anii ‘90, şi de aceea pune probleme la terapie. Ea face parte din categoria bolilor prin transmisii invazive, cum este şi cazul HIV. Din ultimele studii a reieşit în România o incidenţă a bolii de trei până la cinci la sută din numărul locuitorilor, în funcţie de regiune. În Dolj, din statisticile noastre, incidenţa ar fi de 4,5 la sută, mă refer aici la bolnavii care nu ştiu că sunt purtători ai virusului“, a afirmat conf. univ. dr. Iulian Diaconescu, şeful Secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului „Victor Babeş“ Craiova.  
Din datele acestuia ar rezulta că în Dolj există în jur de 27.000 de persoane cu hepatită C nediagnosticate, care se adaugă celor câteva sute de doljeni aflaţi în evidenţele medicilor ca bolnavi de hepatită C şi care sunt în tratament sau au terminat tratamentul. „Din rândul celor bolnavi, cel mai bine este să se depisteze acum, când sunt încă simptomatici, pentru că pot fi vindecaţi prin tratament. Şansa de vindecare este între 40 şi 80 la sută, în funcţie de tratament, de profilul genetic al persoanei şi de genotipul virusului. Din păcate, în România se întâlneşte virusul de tip unu, cel mai agresiv“, a adăugat conf. dr. Iulian Diaconescu.

Cum să ne ferim de infecţie

Şeful Secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului „Victor Babeş“ Craiova a oferit şi câteva sfaturi privind felul în care poate fi evitată contactarea acestei boli. „În România, de vreo 15 ani totul este de unică folosinţă, ace, seringi, sângele transfuzat este verificat, dar e bine ca oamenii să evite manevrele invazive necontrolate medical. Şi mă refer aici la cei care îşi pun cercei, piercinguri, se tatuează sau consumă droguri injectabile. Şi sexul neprotejat este o formă de răspândire a bolii, în cazul în care unul dintre parteneri este posesor al virusului. Sunt manevre pe care oamenii trebuie să le implementeze în modul lor de a gândi şi a se proteja. Trebuie ştiut că hepatita C nu se transmite aerian, digestiv, ci doar prin contact direct: contactul sângelui de la bolnav la masa receptivă“, a spus dr. Iulian Diaconescu.
Pentru liniştea şi sănătatea lor, oamenii mai sunt sfătuiţi să evite folosirea în anturaj, la comun, a periuţelor de dinţi, forfecuţelor sau aparatului de bărbierit. „Bine ar fi ca şi atunci când se duc la un salon de cosmetică să îşi aducă trusa personală pentru manichiură şi pedichiură. Ştiu că instrumentele se sterilizează, dar o persoană poate fi sigură că nu se îmbolnăveşte numai dacă utilizează forfecuţa personală“, a susţinut conf. dr. Iulian Diaconescu.

Depistarea şi tratamentul, gratuite

Depistarea şi tratamentul hepatitei C sunt gratuite în România, faţă de multe ţări din Uniunea Europeană, unde acestea sunt plătite de bolnav. Tratamentul durează în medie un an şi este decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). La unele persoane, tratamentul se poate opri după şase luni, dacă se constată că nu dă rezultate, la altele se prelungeşte mai mult de un an, totul în funcţie de etapa în care se află infecţia. Bolnavii sunt evaluaţi, încadraţi într-un protocol naţional aprobat printr-un Ordin de ministru şi li se întocmeşte un dosar, care se depune la Casa de Asigurări de Sănătate. Apoi se începe terapia, care este monitorizată săptămânal în prima lună, iar apoi lunar. Tratamentul se face la domiciliu şi presupune o medicaţie simplă: patru – șase tablete pe zi şi o injecţie pe săptămână.
„Cei care s-au întâlnit în trecut cu factorii de risc menţionaţi au suferit intervenţii chirurgicale, stomatologice, au primit sânge înainte de 1990, acuză o stare de oboseală sau dureri în partea dreaptă se pot testa pentru hepatita virală C la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. Testarea este gratuită şi rapidă, prin recoltarea de sânge din deget, iar rezultatul se dă pe loc“, a precizat conf. dr. Iulian Diaconescu, şeful Secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului „Victor Babeş“ Craiova.  

Testare ultramodernă, în curând la „Victor Babeş“

Spitalul de Boli Infecţioase din Bănie va avea în curând şi un aparat de ultimă generaţie care să aprecieze gradul de afectare hepatică al unei persoane. Este vorba de un FibroScan, un dispozitiv ultramodern neinvaziv pentru determinarea gradului de fibroză hepatică şi stadializarea hepatopatiei, care costă în jur de 100.000 de euro şi care este achiziţionat cu bani de la primărie. „La noi există un ambulatoriu de specialitate pentru boli infecţioase în cadrul căruia este organizat un serviciu de hepatologie infecţioasă destinat bolnavilor din Dolj şi din judeţele limitrofe. Tot ce ne lipsea era acest aparat, care dă rezultatul pe loc şi care ne ajută foarte mult la stabilirea tratamentului. Bolnavul nu mai este înţepat în ficat, nu mai stă mult timp după rezultatul analizelor, ci pleacă lămurit“, a mai spus dr. Iulian Diaconescu. „Ideal ar fi să-i depistăm şi să-i tratăm pe toţi cei care poartă acest virus, pentru că numai aşa poate scădea numărul de cazuri de ciroză şi cancer hepatic. Hepatita C este, repet, o problemă majoră de sănătate publică“, a conchis şeful Secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului „Victor Babeş“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS