9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTabere de romi, demolate în Craiova

Tabere de romi, demolate în Craiova

Două tabere ilegale de romi au fost evacuate şi rase cu buldozerele de municipalitatea craioveană, în cadrul unei acţiuni de salubrizare a zonei din jurul Depoului de tramvaie

Cartierul de corturi de la marginea Craiovei, ridicat de romii care adună şi valorifică PET-uri, a fost demolat ieri-dimineaţă de reprezentanţii Primăriei Craiova. La intervenţie au luat parte poliţişti locali, subofiţeri de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, reprezentanţi ai Serviciului de Ambulanţă, ai Salubrității, ai primăriei, dar şi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Dolj, chemaţi să decidă în privinţa copiilor care locuiau acolo, în sensul internării lor într-un centru de plasament, ca măsură de urgenţă luată în favoarea lor. Acţiunea a fost coordonată de managerul public al oraşului, Gheorghe Nedelescu.

„Ar fi bine dacă ne-ar da şi nouă cineva de muncă“

Ieri-dimineaţă, ora 7 fără câteva minute. Nici nu se luminase bine de ziuă când zeci de poliţişti şi jandarmi au luat cu asalt cele şapte-opt „corturi“, situate pe un teren din vecinătatea Depoului de tramvaie, la marginea cartierului Craioviţa Nouă. Buimaci, locatarii acestor locuinţe improvizate printre munţii de gunoaie – fie PET-uri, fie sticle sau bucăţi de metal, adunate de ei te miri de unde – au ieşit unul câte unul din adăposturile care cu greu le puteau oferi protecţie împotriva frigului. Au dat cu privirea de girofaruri, de uniforme, de reflectoare şi camere de luat vederi.
În acele bordeie, construite din gunoaie, erau adăpostite câteva zeci de suflete – de la copii de doi ani, la bătrâni de 70 de ani. Toţi trăiau din valorificarea PET-urilor – sticlele de plastic pe care noi toţi le aruncăm la gunoi. Nemulţumiţi că sunt evacuaţi, romii au început să vocifereze. Unul dintre ei a încercat să-i explice, mai pe departe, lui Nedelescu situaţia lor: „Ar fi bine dacă ne-ar da şi nouă cineva de muncă, pentru că murim de foame dacă ne luaţi de aici! Aşa, cu sticlele ăstea de plastic, mai câştigam şi noi 2-300 de mii de lei (vechi – n.r.) pe zi“. „Păi dacă nu ne dă Olguţa de muncă, ce să facem? Să ne dea de muncă!“, sare de colo o pirandă. „M-am dus şi eu să mă angajez la Salubritate şi mi-a cerut unu’ 40 de milioane (lei vechi – n.r.) ca să-mi dea de lucru. Păi de unde să-i dau eu 40 de milioane?“, întreabă de alături un alt bărbat. „Zi-mi-l p-ăla de ţi-a cerut banii şi-ţi garantez eu că mâine nu mai lucrează acolo“, i-a spus Nedelescu, însă n-a primit nici un răspuns. În schimb, i s-a plâns alt bărbat: „Ce să fac, dom’le? Ştii că eu am 12 clase? Am luat şi bacalaureatul, nu ca ăştia de termină acu’ liceul. Da’ nu mă mai angajează nimeni că am 51 de ani. Scot şi eu un ban, nu dau la nimeni în cap. Ce e rău în asta?“.

„Tabere care nu fac cinste oraşului“

Se pare, însă, că cei din tabăra respectivă nu se ocupau doar cu adunarea PET-urilor, ci constituiau un pericol pentru locatarii din zonă şi trecători. Acest lucru l-au confirmat mai multe femei care treceau spre serviciu, la o fabrică învecinată. Când au văzut că primăria şi poliţia locală au decis să „radă“ tabăra romilor, mai multe din aceste trecătoare s-au oprit şi au început să… aplaude!
„Noi am inventariat de mai mult timp aceste tabere, care se dovedesc adevărate focare de infecţie şi îi deranjează pe locuitorii din zonă, iar astăzi (ieri-n.r.) am decis să intervenim, din dispoziţia primarului Lia Olguţa Vasilescu. Adulţii vor fi trimişi în localităţile de domiciliu, întrucât cei mai mulţi nu sunt din Craiova, în timp ce copiii ar putea fi internaţi în centre de plasament. Vreau să spun că mai sunt şi alte asemenea tabere, care nu ne fac cinste, pe raza municipiului Craiova. Vom acţiona în toate aceste zone şi vom salubriza oraşul“, a promis Gheorghe Nedelescu, city manager în cadrul Primăriei Craiova.
„Zona a fost monitorizată de mai multe săptămâni de şefii de servicii Mihai Pistolea şi Mircea Nicolcea, prin subordonaţii lor de la Inspecţia în Construcţii şi Ordine Publică, iar în urma rapoartelor întocmite de ei, conducerea primăriei a luat decizia de a organiza această acţiune“, a explicat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale.

„Convinşi“ să plece acasă

Toţi adulţii au fost identificaţi de reprezentanţii Poliţiei Locale şi li s-a pus în vedere că riscă sancţiuni usturătoare dacă mai sunt prinşi în zonă. La rândul lor, cei de la Protecţia Copilului i-au luat la întrebări pe părinţi cu privire la condiţiile insalubre în care trăiesc copiii lor. Toţi părinţii au dat însă declaraţii că au un domiciliu şi îi vor duce pe copii acolo, aşa că nici un băiat sau fată n-a rămas în centrele de plasament. Chiar şi un „tată“ de 16 ani s-a arătat suficient de convingător în faţa funcţionarilor, cărora le-a spus că poate să asigure copiilor săi mijloacele de trai.
După evacuarea persoanelor, au sosit imediat buldozerele, care au „ras“ toate gunoaiele şi le-au încărcat în camioane pentru a fi evacuate din zonă. A urmat altă razie, într-o locaţie aflată la doar câteva zeci de metri, tot lângă depoul tramvaielor. Au fost vizate vreo 20 de persoane care locuiau într-un fost punct termic, în timp ce o construcţie învecinată fusese amenajată drept grajd pentru un cal şi căruţa aferentă. Toţi au fost evacuaţi şi trimişi acasă (cei mai mulţi erau din Slatina).
Câteva ore mai târziu, cei mai mulți dintre cei evacuaţi se întorseseră în zonă, însă nimic nu mai amintea de tabăra de bordeie improvizate din cartoane, folii şi beţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS