19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTestări gratuite pentru depistarea osteoporozei

Testări gratuite pentru depistarea osteoporozei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, sărbătorită pe 20 octombrie, în 22 de oraşe din ţară se derulează, în perioada 24 septembrie – 22 octombrie, o campanie gratuită pentru depistarea pacienţilor cu risc de osteoporoză, prin intermediul determinărilor de osteodensitometrie. Singurul oraş din Oltenia unde se va desfăşura această campanie este Craiova, testările urmând să se facă pe 2 şi 3 octombrie, în farmacia Sensiblu de pe strada Piaţa Gării, bl. V.
Pentru a beneficia de aceste consultaţii, doritorii trebuie să se programeze în prealabil şi să aibă asupra lor bilet de trimitere de la medicul de familie pentru endocrinologie. Programările se pot face la numărul de telefon 0737.477.272, între orele 8.00 – 22.00 (9.00 – 19.00, în weekend). O testare durează circa 10-15 minute, numărul persoanelor care vor fi supuse determinărilor de osteodensitometrie fiind limitat, în funcţie de numărul programărilor pentru cele două zile.   

Ce este osteoporoza

Osteoporoza este o boală a oaselor, fără simptome, care apare mai ales la femeile care au ajuns la menopauză. Ea se manifestă printr-o densitate minerală redusă la nivel osos, care duce, în timp, la o porozitate crescută a oaselor şi, implicit, la risc crescut de fractură. Cea mai frecventă complicaţie asociată acestei boli este fractura de şold, care apare mai ales la femeile aflate la postmenopauză.
Potrivit Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF), una din trei femei din România suferă de osteoporoză sau afecţiuni osteopenice după vârsta de 55 de ani. În 2009, în România, numărul estimat de fracturi de şold, cauzate de osteoporoză, era de 18.400. La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi de peste 50 de ani suferă de o afecţiune osteoporotică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS