20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCazare cu frigiderul de acasă

Cazare cu frigiderul de acasă

Studenţii Universităţii din Craiova revin în cămine. De ieri a început repartizarea camerelor, acţiune care a strâns zeci de cursanţi în faţa unităţilor de cazare încă de la primele ore ale dimineţii. Cu trolerele pline de haine, dar şi cu frigiderele şi cuptoarele cu microunde, tinerii au aşteptat în faţa unităţilor pentru a-şi lua locurile în primire.

În acest an, Universitatea din Craiova pune la dispoziţia cursanţilor 3.100 de locuri de cazare, ceea ce înseamnă acoperirea a doar 90% din cererile de cazare. Căminele continuă să fie preferate în opţiunile tinerilor atât pentru distracţie, cât mai ales pentru tarife. Un loc într-o cameră costă, în funcţie de gradul de confort, între 135 şi 245 de lei pe lună, la care se adaugă şi utilităţile de 50 – 60 de lei pe cameră. Ultimul preţ este aplicat la căminele de categoria I, care au beneficiat de investiţii substanţiale. Pe această listă se regăsesc unităţile de cazare 3, 6, 7, 12 şi 14, care dispun chiar de camere cu două locuri, dotate cu frigider, televizor, internet. În plus, în imobilele menţionate există şi maşini de spălat cu fisă şi câte o bucătărie pe fiecare nivel. Locurile se distribuie studenţilor cu cele mai mari medii, dar şi cadrelor didactice universitare care nu locuiesc în Craiova, după cum susţin reprezentanţii administraţiei căminelor.

Naveta cu electrocasnicele
în spate

Începând de la categoria a II-a de confort, dotarea camerelor revine chiriaşilor. Pe lângă cărţi, haine şi chiar cursuri, tinerii îşi aduc cu ei şi câteva electrocasnice. Prin urmare, maşinile studenţilor au avut pe bancheta din spate frigidere şi cuptoare cu microunde. Operaţiunea aceasta este făcută în fiecare an. „Este rău că nu putem să le depozităm aici. Nu avem aceeaşi cameră în fiecare an şi atunci când plecăm în vacanţă trebuie să luăm cu noi tot ce am adus. Cine nu are maşină şi mai este şi din alt judeţ, chiar întâmpină dificultăţi. Trebuie să vină cu echipamentele pe tren. Şi nu le aduc din prima. Vin cu ele în săptămânile următoare“, a explicat Ionuţ, unul dintre studenţii care şi-au adus toate cele necesare încă din prima zi de cazare. La mica înţelegere, cursanţii îşi completează dotările din camere şi cu calculatoare şi televizoare.
 
Bursierii străini,
în cămin confort III

Ca în fiecare an, pe lângă studenţii români, la Universitatea din Craiova îşi încep cursurile şi tineri din Moldova, Ungaria, Ucraina, Serbia şi Bulgaria. Aceştia sunt şcolarizaţi pe locuri speciale cu bursă, oferite de statul român. În ceea ce priveşte, cazarea pentru cei din anii II, III şi IV de studii, aceasta este oferită în bună parte la căminul nr. 13, unitate aflată în campusul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, care nu a beneficiat de investiţii de reabilitare, ceea ce se vede din exterior.  Potrivit directorului căminelor, Marian Silişteanu, „cazarea bursierilor statului român se face în fiecare an în acest cămin. Este un loc mai liniştit pentru aceşti tineri“. În acest an însă, cursanţii au găsit condiţii ceva mai bune în interior. S-au făcut mici investiţii.  S-au schimbat uşile, parchetul în camere. Băile au beneficiat şi ele de mici schimbări, dar au rămas pe holuri, la comun. Speranţe de îmbunătăţiri substanţiale sunt pentru anul viitor. „Va intra în reabilitare. Le facem şi noi, pe rând.  În prezent, este un cămin de categoria a III-a“, a mai spus directorul căminelor.

O oră pauză de masă pentru comisii

 Echipaţi cu tot ce au reuşit să adune din casă, studenţii au venit pregătiţi să-şi ia locurile în primire. Repartizarea din acest an s-a făcut în sistem electronic. Cu toate acestea, tinerii au fost nevoiți să mai aştepte până să intre în camere şi asta pentru că fiecare solicitant a avut de semnat un contract cu drepturi şi obligaţii, demers care nu se face tocmai rapid, fiind vorba de completarea mai multor formulare. Aşteptarea a fost prelungită însă şi de o pauză de masă a comisiilor de cazare, care nu a fost mai mică de o oră. Demersul navetiştilor, veniţi în Craiova de la zeci şi chiar sute de kilometri distanţă, a fost brusc întrerupt în intervalul orar 12.05 – 13.05. Nici un minut în minus sau în plus. În acest timp, tinerii au rămas cu bagajele în soare, aşteptând să se finalizeze relaxarea comisiilor.

Încă două zile
de cazare

Potrivit calendarului emis de Universitatea din Craiova, în acest an cazările în căminele studenţeşti se fac timp de trei zile. Astăzi se vor repartiza în continuare camerele pentru cursanţii din anii mai mari. „Vineri se va face bilanţul după primele repartizări, iar sâmbătă se vor primi studenţii din anul I. Din experienţa anilor anteriori, este posibil ca după primele două zile să constatăm că vor mai rămâne locuri libere şi să putem onora astfel toate cererile de cazare“, a spus Marian Silişteanu, şef Administraţia Căminelor şi Cantinelor din cadrul Universităţii din Craiova. Cu toate că programul de cazare a fost afişat clar, o parte din studenţii de anul I şi-au făcut apariţia în faţa unităţilor de cazare chiar de ieri. Astfel de cazuri am întâlnit la căminul nr. 9 din campusul de la Mecanică, unitate care nu a beneficiat de investiţii. Aspectul exterior a dat chiar emoţii bobocilor. „Sunt în primul an la Litere şi m-au repartizat aici chiar dacă am media de admitere peste 9. Şi nu sunt singurul caz. Mai am încă o colegă în această situaţie“, a spus una dintre studente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS