11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoficarea, SRL de 200 de lei

Termoficarea, SRL de 200 de lei

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de joi a Consiliului Local Craiova se află o propunere a executivului municipal de transformare a Regiei Autonome de Termoficare într-un SRL. Şi nu unul oarecare. Regia cu datorii totale de peste 200 de milioane de lei (cam cât bugetul Craiovei pe doi ani!) se va transforma într-un SRL cu capital de… 200 de lei!
Viitoarea SC Termo Craiova SRL va avea doi asociaţi. Municipiul Craiova, prin consiliul local, va deţine 19 părţi sociale, a câte zece lei fiecare, respectiv 95% din capitalul societăţii, iar Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova urmează să deţină o singură parte socială, în valoare de zece lei, respectiv 5% din capitalul social al noii firme. Noua firmă va fi condusă de un administrator, numit prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Craiova, începând cu data înmatriculării societăţii, pe o durată de patru ani.

Transformare impusă printr-o lege din… 2006

Justificarea acestei transformări ţine de dorinţa de a accesa fonduri europene pentru retehnologizare. „Schimbarea formei juridice de organizare duce la posibilitatea accesării fondurilor europene pentru finanţarea diverselor programe de modernizare a infrastructurii serviciilor comunitare de utilități publice, iar transformarea Regiei Autonome de Termoficare Craiova în societate comercială poate modifica fundamental statutul şi comportamentul acestuia, în sensul că dintr-o atitudine defensivă, de aşteptare, se poate trece la o atitudine şi un comportament ofensiv de extindere a gamei de servicii şi a cotei de piaţă“, se arată în raportul întocmit de Direcţia Servicii Publice – Serviciul de Administrarea şi Monitorizarea Serviciilor de Utilitate Publică – Compartimentul Energetic, din cadrul Primăriei Craiova.
În ceea ce priveşte temeiul legal al acestei reorganizări, acelaşi raport al municipalităţii arată că, de fapt, transformarea Termoficării în SRL era obligatorie de mai mult de cinci ani, în baza art. 53 din Legea nr. 325/2006, în care se menţionează: „În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, regiile de termoficare se vor reorganiza, prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale, în societăţi comerciale, în condiţiile legii“.
Regia Autonomă de Termoficare produce în prezent energie termică prin 16 centrale de cvartal şi 36 centrale termice de bloc, alimentate cu gaze naturale. De asemenea, distribuie – prin 105 puncte termice – apa fierbinte furnizată de Complexul Energetic Oltenia. Furnizează astfel apă caldă şi căldură pentru 356 de asociaţii de proprietari, care au arondate 2.867 de blocuri de locuinţe, precum şi la 702 instituţii publice sau agenţi economici.
Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS