17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrâncuşi a primit o stea pe Aleea celebrităţilor

Brâncuşi a primit o stea pe Aleea celebrităţilor

Sculptorul Constantin Brâncuşi a primit ieri o stea pe Aleea celebrităţilor din centrul municipiului Târgu Jiu. Urmând exemplul altor oraşe, municipalitatea a decis să înfiinţeze  pe un spaţiu pietonal intens circulat o Alee a celebrităţilor, destinată omagierii personalităţilor naţionale şi mondiale care s-au născut în judeţul Gorj. Prima stea a fost primită de Constantin Brâncuşi, sculptorul gorjean născut la Hobiţa şi stabilit la Paris. Recunoaşterea moştenirii „Brâncuşi“ de către autorităţile locale a avut loc chiar în centrul oraşului, sub arcadele de trandafiri de lângă cea mai mare fântână arteziană. Steaua primită de Constantin Brâncuşi este din granit şi se află la 150 de metri de Casa „Gănescu“, locul unde sculptorul a locuit în perioada 1937 – 1938, când a realizat la Târgu Jiu tripticul Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului.

Brâncuşi merită
mai mult

La festivitatea de dezvelire a stelei primite de Constantin Brâncuşi au participat oficialităţi locale, în frunte cu primarul Florin Cârciumaru şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Edilul a vorbit despre faptul că România i-a oferit prea puţin sculptorului care a lăsat oraşului şi ţării unul dintre cele mai valoroase ansambluri sculpturale în aer liber din lume. De altfel, Florin Cârciumaru a şi solicitat recent fonduri guvernamentale pentru modernizarea Căii Eroilor, din care fac parte Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Mai întâi însă este nevoie urgentă de bani pentru a înlocui placa din plumb de deasupra Porţii Sărutului, deteriorată în ultimii ani şi care nu mai protejează cum trebuie opera realizată de Constantin Brâncuşi. Dacă nu va fi înlocuită, stâlpii din piatră şi lada de deasupra acestora ar putea fi afectate de intemperii.

Vor să evite personalităţile controversate

Ion Cepoi, directorul Centrului pentru Conservarea Patrimoniului şi Culturii Tradiţionale Gorj, a declarat că personalităţile care vor primi câte o stea pe Aleea celebrităţilor vor fi atent selectate pentru a evita orice fel de controverse: „Autorităţile de acum şi cele care vor veni în administraţia publică locală vor face o selecţie riguroasă în ceea ce priveşte numele celor care vor primi o stea în centrul municipiului Târgu Jiu. Nu va trebui să existe nici cel mai mic semn de întrebare în legătură cu personalităţile care vor primi în acest mod o recunoaştere publică. Vor fi personalităţi din istorie, ştiinţă, artă, unanim recunoscute şi care s-au făcut remarcate în mod excepţional în istoria României sau la nivel mondial. Este bine să fie o listă cât mai scurtă a elitelor care ne reprezintă şi nu pot fi uşor contestate şi de oricine“, a menţionat Ion Cepoi. Între cei care se vor putea alege cu stele pe Aleea celebrităţilor s-ar putea regăsi: Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Gheorghe şi Arethia Tătărescu, Elvira Godeanu, Maria Lătăreţu, Horaţiu Mălăele, Sergiu Nicolaescu şi alţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS