17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon, prieten sau duşman?

Solomon, prieten sau duşman?

PSD trebuie să se hotărască până la 1 octombrie dacă îl vrea aliat sau adversar pe fostul primar al Craiovei, în lupta electorală pentru un fotoliu în parlament

Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul UNPR Dolj, că încă nu s-a decis dacă să candideze sau nu pentru un fotoliu de parlamentar la alegerile din 9 decembrie. A menţionat, însă, că va lua o decizie în acest sens până la 1 octombrie, adică în cel mult o săptămână.

Doar vorbe bune despre echipa
de la primărie

Deşi actuala conducere a Primăriei Craiova îl critică de câte ori are ocazia, Solomon a avut numai vorbe bune despre noua administraţie a municipalităţii: „Nu vreau să comentez în nici un fel ce au promis ceilalţi. Eu mi-am recunoscut înfrângerea, am felicitat-o pe doamna primar pentru victorie şi o felicit în continuare, pentru că încă mă simt reprezentat de această conducere“. Mai mult chiar, fostul primar i-a acordat „un plus doamnei viceprimar Calangiu, care mi se pare mai în temă în materie de administraţie, având experienţa conducerii unui spital“.
El a menţionat că a stat o vreme deoparte, iar acum urmează să ia o decizie dacă să revină sau nu pe scena politică: „M-am retras puţin din viaţa partidului, pentru că am avut nişte dezamăgiri mari. Dar ce pretenţii poţi să ai din partea unui partid de 0% pe care reuşeşti totuşi să-l aduci la 27%? Însă nu regret nimic! Uneori e bine să faci la timp pasul în spate, ca să te retragi demn şi regretat“.

„Aştept un telefon
ca să mă decid“

Şi totuşi, Solomon se gândeşte să revină pe scena politică. Pentru el, de această dată nu există varianta înfrângerii, pentru că asta ar însemna sfârşitul său politic: „Sunt două variante: ori candidez şi câştig, ori mă duc acasă. Şi dacă aş candida, sunt două variante: o fac fie dependent (adică din partea unui partid, UNPR – n.r.), fie independent. Cred că pot să mai spun ceva celor 50.000 de craioveni care m-au votat, pentru că şi atunci când tac eu le transmit ceva!“.
Pe de altă parte, fostului edil al Craiovei nu prea i-ar plăcea în parlament, arătându-se chiar dezgustat de aranjamentele politice care se fac în spatele scenei, iar asta îl face să nu fie tocmai sigur că îşi doreşte să candideze: „Nu sunt bun de om politic, nu mi-aş dori să fiu parlamentar. Credeţi că eu, Solomon, aş putea să fac ceva acolo, la Bucureşti? E decizia mea, dar mai aştept o săptămână, pentru că n-aş vrea să mă pripesc. Aştept un telefon ca să mă decid“.

Împărţeală fără Dolj

Ca să putem înţelege de unde ar trebui să vină acel telefon, asupra căruia Solomon a decis să păstreze tăcerea, trebuie să înţelegem situaţia de pe scena politică. În acest sens, trebuie să amintim că, în timpul demersurilor de suspendare a lui Traian Băsescu, USL a bătut palma cu UNPR-ul, primind sprijinul politic al acestei formaţiuni  contra promisiunii că va oferi partidului din care face parte şi Solomon un număr de maximum 30 de locuri eligibile în parlament la nivel naţional. Între timp, în ultimele zile, principalii protagonişti ai USL – PSD şi PNL – şi-au împărţit colegiile pentru alegerile parlamentare. În Dolj, din cele 15 colegii (zece pentru Camera Deputaţilor şi cinci pentru Senat), nouă revin PSD, iar şase – PNL. Liberalii ar urma să sprijine, eventual, un conservator pe unul dintre cele şase colegii care i-au revenit, iar social-democraţii ar trebui să rupă din felia lor de nouă colegii ca să ofere uneperiştilor locuri eligibile.
Până acum, la nivel naţional, UNPR şi-a asigurat deja 24 de colegii eligibile, în sensul că 24 de uneperişti vor candida acolo cu sprijinul şi susţinerea USL. Nici unul din cele 24 de colegii cu locuri eligibile pentru UNPR nu se află, însă, în Dolj.

„M-am simţit trădat“

Potrivit protocolului dintre USL şi UNPR, ar mai exista încă cel mult şase locuri „de rezervă“ pe care PSD ar trebui să le ofere uneperiştilor la nivel naţional. Numai că, în Dolj, pesediştii nu vor să dea partidului condus de Oprea nici unul din cele nouă locuri ale lor.
Voalat, fără să atace în mod direct conducerea UNPR, Solomon şi-a arătat, însă, în conferinţa de presă de vineri, indignarea faţă de faptul că partidul său nu a reuşit să obţină prin negocieri nici un astfel de loc „securizat“ în Dolj, în condiţiile în care, cu ajutorul său, UNPR a obţinut în Craiova unul dintre cele mai mari scoruri la nivel naţional la alegerile locale.
„Bică şi Genoiu încearcă să prindă pentru UNPR Dolj nişte locuri «securizate», cum se spune acum. Deocamdată, partidul şi-a «securizat» 24 de colegii la nivel naţional, pentru tot atâţia parlamentari care au scos 1% la alegerile locale, iar la noi, unde partidul a obţinut 27%, se pare că nu suntem interesaţi. N-am trădat pe nimeni, dar, parcă, un pic m-am simţit eu cel trădat. Când ai 27% şi în restul ţării partidul a obţinut 1%, parcă ar fi fost normal să fim întrebaţi şi noi, de aici, despre deciziile luate la nivel naţional…“, a spus Solomon.

Mingea e la PSD

Aşadar, pentru ca Antonie Solomon să candideze, ar trebui ca PSD-ul să-i ofere unul dintre colegiile sale. Iar fostul edil vrea fix Colegiul nr. 1 Senat – unde are mulţi adepţi, pentru că acest colegiu include o parte din fiefurile sale: cartierele Craioviţa Nouă, Brazda lui Novac, Rovine, Bariera Vâlcii din Craiova. Mai mult decât atât, PSD-ul, care a câştigat Primăria Craiova prin criticile aduse de Olguţa Vasilescu fostului edil, ar trebui să-l susţină şi să-l laude pe Solomon. Iar pesediştii nu se prea împacă cu asemenea idee…
Nici cealaltă variantă nu e, însă, prea convenabilă pentru ei, pentru că, dacă resping ideea de a-i da unul din locurile lor, Solomon intenţionează să candideze independent pe acelaşi colegiu. Şi are mari şanse să câştige, în contextul în care mulţi dintre cei care au votat împotriva lui la alegerile locale i-ar da acum votul, dezamăgiţi de prestaţia de până acum a Olguţei Vasilescu în fruntea Primăriei Craiova.
În concluzie, PSD Dolj ar trebui să se decidă: îl sprijină pe Solomon ori îl va avea adversar? De acolo ar trebui să vină, probabil, telefonul pe care îl aşteaptă fostul primar al Craiovei…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS