11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdăpost de câini, politizat

Adăpost de câini, politizat

Reprezentanţii PSD şi PNL din legislativul craiovean au respins din start orice propunere a opoziţiei pe tema viitorului adăpost canin, fie că era vorba de cointeresarea populaţiei în vederea adoptării câinilor, fie că era vorba de… gratuitatea construirii şi exploatării adăpostului

Cum era de aşteptat, cel mai discutat punct de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de ieri a Consiliului Local Craiova a vizat „aprobarea studiului de fezabilitate referitor la obiectivul de investiţii „Amenajare adăpost pentru câini“. Toţi consilierii au apreciat ideea construirii unui asemenea adăpost, venind chiar cu idei în sensul eficientizării soluţiei propuse de primarul Lia Olguţa Vasilescu şi susţinute de USL. Numai că propunerile opoziţiei n-au fost tocmai bine primite.

„Nu suntem aici în discuţii ştiinţifice şi filosofice“

Consilierul local Dan Cherciu (PDL) a fost primul care a luat cuvântul pe această temă, în şedinţa de ieri.
„Ca locuitor al municipiului Craiova, nu am cum să nu salut o astfel de iniţiativă. Este bine că se doreşte astfel rezolvarea problemei maidanezilor. (…) M-ar fi bucurat dacă executivul ar fi încercat să se inspire sau, cel puţin, ar fi cerut un punct de vedere şi consilierilor care în mandatul trecut au propus o astfel de soluţie, care presupunea, printre altele, construirea unui adăpost de capacitate mai mică, în tandem cu o măsură, zic eu, inedită – cointeresarea locuitorilor Craiovei de a adopta sau de a-şi steriliza câinii, prin oferirea unor reduceri la impozite. Sigur, se poate discuta pe marginea acelei soluţii, dar vreau să reamintesc că 20.000 de craioveni au semnat pentru o asemenea variantă. Există deja un oraş în România care a adoptat o măsură asemănătoare, în sensul că oferă reducere – chiar dacă nu la impozit, ci la serviciul de alimentare cu apă – celor care adoptă sau îşi sterilizează câinii. Tocmai de aceea m-ar fi bucurat ca, dincolo de bariera politică ce ne desparte, am fi putut avea o contribuţie la un astfel de proiect“, a spus Cherciu.
„Vă rog să vorbiţi la obiect, pe ordinea de zi. Sunt oameni foarte mulţi aici care au şi treabă. Nu suntem aici în discuţii ştiinţifice şi filosofice“, i-a tăiat orice elan preşedintele de şedinţă – viceprimarul PNL, Cristina Calangiu.

Sterilizare şi adopţie fără bani

Doar Bianca Predescu (PSD) i-a dat o replică la obiect şi foarte calmă colegului Dan Cherciu: „Nu am putut împărtăşi unele soluţii pe care le propuneau foştii colegi, care se aflau la putere în mandatul trecut, pentru că nu aveam temei juridic“. Pe de altă parte, consilierul PSD a anunţat că foarte curând – poate chiar zilele acestea – va fi afişat pe site-ul primăriei, pentru a fi supus dezbaterii publice, proiectul de hotărâre privind sterilizarea gratuită a câinilor din municipiu, atât a celor din gospodării, cât şi a celor de pe străzi, pe cheltuiala primăriei. Acest proiect prevede că şi cei care adoptă câini vor fi scutiţi de taxa ce trebuie achitată în prezent municipalităţii. „Ca urmare a asocierii pe care am creat-o cu asociaţiile neguvernamentale de profil, văzând intenţia noastră de reglementare şi măsurile pe care vrem să le luăm, aceste ONG-uri au propus să adopte 1.000 de câini fără stăpân la sfârşitul acestui an“, a anunţat Bianca Predescu.

„Consider că ar trebui să consumăm zero lei din fondurile primăriei“

Nici consilierul Ionel Pană (PPDD) nu a avut parte de un tratament mai puţin aspru din partea colegilor de la putere.
„Şi eu salut acest proiect, pe care cu toţii îl susţinem, însă eu consider că ar trebui să consumăm zero lei din fondurile primăriei pentru acest adăpost şi să încercăm să atragem banii necesari de la aceste ONG-uri şi din fondurile Comunităţii Europene. Dar sunt întru totul de acord cu construirea acestui adăpost canin şi mă voi implica în acest proiect“, a spus Pană în plenul Consiliului Local.
Consilierului PPDD îi venise această idee în urma celor prezentate chiar de primarul în funcţie, pe vremea când se afla în campanie electorală, şi relatate la acea vreme în presa locală. Olguţa Vasilescu i-a dus pe ziariştii craioveni să le arate cum a reuşit Piteştiul să scape de câini fără nici un leu – cu ajutorul unui ONG, care, pe bani proprii, a adunat toţi câinii de pe străzi, i-a sterilizat şi îi ţine tot pe cheltuiala sa într-un adăpost din afara oraşului. Doar că, între timp, primăriţa pare să-şi fi schimbat optica, încercând să facă acelaşi lucru cu bani de la bugetul local. Justificarea ei: nu a găsit nici un ONG care să facă pentru Craiova ce a făcut Asociaţia Ute Langenkamp pentru Piteşti.

„Poate vă faceţi dumneavoastră un ONG…“

„Eu încep să înţeleg de ce timp de 20 de ani nu s-a făcut un adăpost de câini: pentru că nu s-a făcut nimic, dar s-a vorbit mult. Sigur, sunt frumoase aceste idei – să vină alţii să ni-l plătească, eventual ONG-urile. Păi, domnule Pană, poate vă faceţi dumneavoastră un ONG şi veniţi să sponsorizaţi adăpostul de câini, că eu n-am fost în stare să găsesc nici unul! Dacă dumneavoastră găsiţi, noi le luăm banii şi construim adăpostul pe banii lor! Vă asigur că nu cheltuiesc un leu în plus faţă de cât este necesar pentru această investiţie. Dar investiţia este necesară, pentru că ne-am săturat cu toţii de maidanezi pe străzi şi nu avem altă variantă decât să construim adăpostul“, a fost replica acidă a primăriţei la oferta gentilă a consilierului PPDD.
„Dacă aş avea timpul necesar, aş face şi un ONG. Dar dacă dumneavoastră spuneţi că executivul n-a găsit un astfel de ONG care să finanţeze un asemenea proiect, mă voi implica şi voi încerca să găsesc eu unul“, i-a răspuns calm Ionel Pană.
Până la urmă, studiul de fezabilitate al viitorului adăpost canin a primit votul pentru al majorităţii consilierilor, mai puţin din partea lui Dan Cherciu, care s-a abţinut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS