9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnmatriculări fără taxa de poluare

Înmatriculări fără taxa de poluare

Tot mai mulţi doljeni câştigă procesele cu Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, instituţie care este obigată de instanţă să le înmatriculeze autovehiculele fără plata taxei de poluare

Cazurile de înmatriculare a autovehiculelor fără plata taxei de poluare au început să crească de la sfârşitul anului trecut, odată cu admiterea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unui recurs în interesul legii. Instanţa Supremă a stabilit în noiembrie 2011 că acţiunile care au ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului, prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second hand cumpărate din alt stat membru UE fără plata taxei de poluare, sunt admisibile.
Consecinţa a fost că Secţia Contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Dolj a fost şi este luată cu asalt de cei care vor să-şi înmatriculeze o maşină la mâna a doua, cumpărată din UE, fără a plăti taxa de poluare.
Aceeaşi soartă o are şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj, unde solicitările pentru înmatricularea unui autovehicul fără plata taxei de poluare au ajuns la 50 pe zi.

Sute de procese câştigate, alte sute pe rol

Cei care vor să-şi înmatriculeze maşina fără a plăti taxa de poluare nu pot face acest lucru decât apelând la instanţele de judecată. De exemplu, o persoană care şi-a cumpărat o maşină la mâna a doua din Bulgaria depune actele la SPCRPCIV Dolj pentru a o înmatricula. Când văd că din dosar lipseşte chitanţa care dovedeşte achitarea taxei de poluare, funcţionarii de la Înmatriculări emit o negaţie, un act prin care îl înştiinţează pe proprietarul „bulgăroaicei“ că, potrivit legii, trebuie să achite taxa pentru a o înmatricula. Cu acest document, cu copiile actelor maşinii plus traducerea în română a acestora, proprietarul maşinii dă în judecată SPCRPCIV Dolj, instanţa care judecă aceste procese fiind Tribunalul Dolj.
Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, anul acesta, la Secţia Contencios administrativ şi fiscal au fost înregistrate peste 500 de cauze privind obligarea SPCRPCIV Dolj de a înmatricula autovehicule fără plata taxei, media fiind între 30 şi 40 pe zi.
În cele mai multe cazuri, cei care au acţionat în judecată Serviciul de Înmatriculări au câştigat, soluţiile favorabile fiind „menţinute şi la instanţa de control judiciar“, după cum au comunicat judecătorii Tribunalului Dolj. Cu alte cuvinte, deşi SPCRPCIV Dolj a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, instanţa a menţinut soluţia primei instanţe printr-o hotărâre definitivă.
Judecătorii Tribunalului Dolj reţin că OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, modificată în mai multe rânduri, ultima oară prin Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, stabileşte indirect pentru produsele provenind din UE impuneri superioare celor stabilite pentru produsele naţionale similare. Taxa de poluare este contrară art. 90 din Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene, pentru că favorizează vânzarea autovehiculelor second hand deja înmatriculate în România.
În final, judecătorii obligă Serviciul de Înmatriculări să înmatriculeze autovehiculul respectiv fără plata taxei pentru emisii poluante, dar şi la plata cheltuielilor judiciare.

Sute de cereri la Înmatriculări

De partea cealaltă, reprezentanţii SPCRPCIV Dolj spun că, potrivit legilor în vigoare, nu pot înmatricula un autovehicul pentru care nu a fost plătită taxa de poluare.
În ultimele luni, Serviciul de Înmatriculări a fost asaltat de doljeni care vor să-şi înmatriculeze maşina fără plata taxei. Din datele centralizate de funcţionarii SPCRPCIV Dolj, de la începutul acestui an, aproximativ 200 de persoane au obţinut decizii favorabile în instanţă şi au reuşit să-şi înmatriculeze maşinile fără a achita taxa atât de contestată. În plus, SPCRPCIV Dolj a emis alte aproximativ 900 de negaţii, cei mai mulţi dintre doljenii care au primit astfel de negaţii adresându-se deja instanţei de judecată.
Reprezentanţii SPCRPCIV Dolj mai spun că, de obicei, cei care dau Serviciul în judecată sunt proprietarii de „bulgăroaice“ cu motoare cu capacitate cilindrică mare ori persoane care îşi cumpără o maşină dintr-un stat UE.

Judecătorii se descurcă aşa cum pot

Magistraţii Tribunalului Dolj spun că Secţia Contencios administrativ şi fiscal este, practic, sufocată de numărul mare al acestor dosare. Pentru a da termene rezonabile în astfel de cauze, magistraţii judecă mai multe într-o şedinţă. Chiar şi în aceste condiţii, termenele se întind deja până la sfârşitul lunii noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS