9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColonel judecat pentru trafic de influenţă

Colonel judecat pentru trafic de influenţă

Colonelul în rezervă Marin Cone, fost ofiţer în cadrul Penitenciarului Craiova, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, după ce procurorii au stabilit că acesta obişnuia să primească miei, peşte, ouă şi bani pentru a aranja transferul unor deţinuţi

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest caz pe 3 august, după ce un bărbat din comuna doljenă Daneţi s-a plâns ofiţerilor anticorupţie că Marin Cone, până în 2009 şef Serviciu Siguranţă Exterioară al Penitenciarului Craiova, i-a cerut 1.000 de euro ca să-i transfere fiul de la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin la Penitenciarul Pelendava.
Anchetatorii au stabilit că, pe 10 aprilie, Marin Cone şi-a trimis fiul, care este avocat, să verifice regimul de executare a pedepsei pentru Emil Popa, care ispăşea la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare.
După ce a aflat aceste date, Marin Cone, prin influenţa pe care o avea la directorul adjunct al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, Alexandru Viorel Bloju, a reuşit să faciliteze transferul deţinutului în Penitenciarul Pelendava Craiova, după cum au consemnat procurorii în rechizitoriu. Pentru „serviciul“ său, Cone a primit de la tatăl lui Emil Popa un miel, trei găini şi 15 ouă. Denunţătorul a menţionat că i-a dat lui Cone şi 300 de lei, însă anchetatorii nu au putut proba acest lucru.

De la miel şi ouă la… euro

În timp ce era în puşcărie, Emil Popa l-a cunosut pe deţinutul Valentin Preduş. Acesta i-a spus lui Popa că încearcă să se transfere la Craiova, motiv pentru care şi făcuse o cerere la directorul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin. Popa i-a mărturisit că el îşi aranjase deja transferul cu ajutorul lui Marin Cone. Când a auzit numele colonelului în rezervă Cone, Preduş i-a spus lui Popa că apelase deja la „serviciile“ acestuia. Mai exact, tatăl său îi dăduse 4.300 de lei lui Cone pentru a-i aranja transferul la Craiova.
Procurorii au mai stabilit că Marin Cone a fost la două petreceri organizate de tatăl lui Preduş, de la care a mai primit 25 kg carne porc, 20 litri de vin şi 7-8 kg de peşte. În plus, tatăl deţinutului i-a mai dat lui Cone alţi 500 de lei, bani pentru ca acesta să se ducă la Severin să se intereseze de situaţia juridică a fiului său.
La începutul lunii august, Marin Cone i-a transmis tatălui deţinutului Preduş că pentru banii primiţi nu poate să rezolve decât scoaterea la muncă a fiului său. Ştiind că Valentin este deja scos la muncă, tatăl acestuia a „mirosit“ că ceva nu este în regulă şi a decis să-l denunţe pe Cone, lucru pe care l-a şi făcut pe 3 august, în faţa ofiţerilor Serviciul Judeţean Anticorupție Dolj.

Voia să-l transfere pe ginerele lui Bercea Mondial

După denunţul formulat de tatăl lui Preduş, procurorii au obţinut acordul să-i intercepteze convorbirile telefonice lui Cone. Au stabilit în acest fel că Marin Cone a făcut demersuri pentru transferul lui Valentin Preduş, dar şi al altor trei deţinuți din Penitenciarele Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu.
Pentru a aranja transferurile, Cone a apelat la Viorel Bloju, directorul adjunct al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, şi la Mugurel Toc, director adjunct al Penitenciarului Târgu Jiu. Cone a reuşit să transfere un deţinut la Penitenciarul Pelendava, deşi acest lucru nu era legal, pentru că deținutul fusese sancţionat disciplinar. Procurorii au mai stabilit că, pe 9 august, Viorel Bloju i-a spus prin telefon lui Cone că unul dintre deţinuţii pentru care intervenise are trei rapoarte de recompensare şi unul de sancţionare, fiind netransferabil. Procurorii au reţinut că directorul adjunct al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin a comunicat date confidenţiale din dosarul unui deţinut.
Anchetatorii au mai aflat că, pe 16 iunie, Cone i-a dat unui angajat al Penitenciarului Pelendava o listă cu numele a cinci deţinuţi din Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, precizând că vrea să fie transferați la Craiova. Biletul a ajuns la un inspector care, pe 30 iulie, s-a dus la Severin pentru a face preselecţia deţinuţilor care puteau fi transferaţi. Ajuns la Severin, acelaşi inspector a primit un bilet cu aceleaşi nume de la directorul adjunct Viorel Bloju. Lucrătorii Penitenciarului Pelendava au cerut să vadă şi dosarele deţinuţilor de pe bilet, primul dosar examinat fiind al deţinutului Marius Constantin, ginerele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Când au văzut despre cine este vorba, ofiţerii craioveni au renunţat să examineze dosarele deţinuţilor trecuţi pe bilet şi au selectat pentru transfer numai deţinuţii care făcuseră cereri de transfer.
Procurorii doljeni au mai stabilit că Marin Cone i-a cerut fratelui unui deţinut din Penitenciarul Târgu Jiu 1.000 de euro pentru a aranja transferul acestuia la Craiova. Pe 17 august, fratele deţinutului încarcerat la Târgu Jiu a depus un denunţ împotriva lui Marin Cone.
Pe 20 august, Marin Cone a fost prins în flagrant de ofiţerii anticorupţie, imediat după ce primise 800 de euro de la unul dintre denunţători. Săptămâna acesta, procurorii doljeni au încheiat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată pentru trafic de influenţă a inculpatului Marin Cone.

Traficul de influenţă

Potrivit Codului Penal, primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni sau daruri pentru sine ori pentru altul, de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuţiile sale de serviciu, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS