17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentraliştii, căldură comună cu forţa

Centraliştii, căldură comună cu forţa

Firmele de repartitoare vor să închidă definitiv gura centraliştilor, pentru că în anii trecuţi aceștia au respins cu vehemenţă aplicarea Ordinului ANRSC 343/2010, adică nu prea au vrut să contibuie la plata căldurii pe părţile comune. Din această iarnă, ANRSC-ul le cere firmelor de repartitoare să le pună în braţe centraliştilor fişe individuale de calcul.

Centraliştii vor fi taxaţi şi în viitorul sezon rece pentru consumul de căldură pe părţile comune. Pentru a nu mai exista discuţii, ANRSC-ul obligă, începând din iarna 2012-2013, firmele de repartitoare să întocmească proprietarilor care deţin centrale individuale o fişă individuală de calcul aşa cum au cei cu repartitoare. De o astfel de fişă vor avea parte şi proprietarii apartamentelor necontorizate cu astfel de echipamente de măsură.
„În  iarna trecută, o bună parte din proprietarii contorizaţi cu repartitoare nu înţelegeau modalitatea de calcul a părţilor comune, mai ales cei cu centrale. Acum, ANRSC-ul a reuşit să lumineze puţin sistemul de calcul introducând o noua normativă prin care este reglementată obligativitatea existenţei unor note de calcul individuale pentru fiecare apartament şi spaţiu pentru care se face calculul agentului termic. În această ecuaţie intră şi cei cu centrală, dar şi apartamentele necontorizate cu repartitoare. Nota explicativă se pare că trebuie să cuprindă detaliat fiecare corp de încălzire, fiecare conductă şi coloană de distribuţie care este introdusă la plata fiecărui locatar. Este de lăudat iniţiativa celor de la ANRSC, dar să nu ne bucurăm prea repede şi să aşteptăm să trecem cu bine de prima lună de calcul a acestui sezon“, este de părere Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile din Craiova.
Această fişă se va numi generic Notă de repartizare individuală fie pentru un apartament sau spaţiu cu altă destinaţie care are corpurile de încălzire deconectate, fie pentru un apartament sau spaţiu cu altă destinaţie considerat fără repartitoare şi în care s-a permis (sau nu s-a permis) accesul pentru a se cunoaşte suprafaţa echivalentă termic (SET) a corpurilor de încălzire montate.
„Într-adevăr, am primit încă din luna august o adresă din partea ANRSC, în care ni se cerea să introducem în programele de calcul specializate datele şi informaţiile din Notele de repartizare, care au un caracter minimal şi sunt obligatoriu a fi aplicate începând cu sezonul de încălzire 2012-2013. Adică, noi, firmele de repartitoare, să completăm şi să dăm proprietarilor care deţin centrale de apartament sau ţin de sistemul centralizat, dar nu au repartitoare, o fişă individuală de calcul a consumului de energie termică pe părţile comune. Este o măsură luată, probabil, în urma discuţiilor iscate de Ordinul ANRSC 343/2010, dar şi de faptul că mulţi dintre proprietarii care nu mai depind de sistemul centralizat au refuzat pur şi simplu să plătească factura la căldură pentru părţile comune“, a precizat reprezentantul unei firme de repartitoare din Craiova.

Am centrală, nu plătesc

La polul opus se situează proprietarii desprinşi din sistemul centralizat de încălzire. Scopul lor este acela de a scăpa de cheltuielile impuse de asociaţia de proprietari, pe care le consideră fără temei. „Eu am centrală proprie. Din punct de vedere al încălzirii locuinţei, eu nu mai depind de sistemul centralizat şi nu înţeleg de ce să plătesc pentru conductele din subsol. Pentru căldura comună să-i ia în calcul decât pe cei care au încălzire din sistemul centralizat al oraşului. Sunt de acord, de exemplu, să dau bani pentru reparaţiile necesare în subsolul blocului, dar nu pentru invenţii fără fond“, a declarat un proprietar din cadrul Asociaţiei 3 Nicolae Titulescu, una dintre asociaţiile cu mari debite către furnizorul de căldură al oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS