20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate Mamifere „extraterestre“

Mamifere „extraterestre“

Bătrânul Continent se confruntă cu o invazie silenţioasă, dar posibil letală pentru ecosistemul nostru, relatează ditadifulmine.com. Nu este vorba nicidecum de vreo naţiune ostilă, ci de peste 70 de specii de mamifere nonnative, care, încă din Neolitic, au avut tendinţa (de multe ori şi datorită fiinţelor umane) să se mute în Europa, contribuind, uneori, la dispariţia unor specii locale. Un nou studiu dat publicităţii de revista Zoology a demonstrat faptul că 71 de specii de mamifere au invadat Europa începând de acum câteva mii de ani, în timp ce alte 30 şi-au extins teritoriul, „cucerind“ şi Bătrânul Continent. În plus, cel puţin 58 de specii dintre acestea au provocat prejudicii directe fiinţelor umane sau mediului. Studiul condus de Piero Genovesi de la Istituto di Protezione Ambientale din Roma, şi de Riccardo Scalera, specialist în specii invazive din cadrul International Union for the Conservation of Nature (IUCN), a avut drept obiectiv analizarea dovezilor istorice privind prezenţa mamiferelor nonautohtone în Europa, o atenţie aparte fiind acordată animalelor care ameninţă biodiversitatea europeană actuală. În urma cercetărilor, autorii studiului au descoperit că apariţia de noi specii de mamifere în Europa a avut loc de cel puţin 740 de ori în ultimii 3.500 de ani. În 635 dintre ocazii, oamenii de ştiinţă au putut stabili cu destul de multă precizie perioada introducerii acestor specii pe continent. „Datele demonstrează o creştere dramatică a ritmului de invazie încă de la începutul secolului XX, iar acest fenomen este încă în curs de desfăşurare“, au explicat cercetătorii. La originea acestei invazii este, fără îndoială, fiinţa umană: traficul de specii exotice şi nonlocale ca animale domestice a contribuit cu siguranţă la creşterea ritmului invaziei, care a ajuns la un nivel îngrijorător. „Creşterea constantă a introducerii mamiferelor nonautohtone şi ritmul lor de înmulţire reprezintă motive serioase de îngrijorare“, cred cercetătorii. Printre cei mai dăunători invadatori se numără pisicile, caprele sălbăticite şi nurca americană (vizonul). Pisicile şi vizonii vânează specii locale sau concurează cu ele pentru hrană, în timp de caprele sălbăticite distrug ecosistemele naturale, păscând şi călcând în picioare vegetaţia.
 Un exemplu de invazie recentă este cel al veveriţelor roşii americane, care, în 2009, au scăpat în Danemarca, probabil dintr-o crescătorie pentru animale de companie. De asemenea, în 2010, în Belgia şi Luxemburg au fost introduşi castori canadieni, iar în Suedia au apărut ratoni (specie originară din America). Mamiferele străine ameninţă viitorul multor specii native, inclusiv al unora aflate deja pe cale de dispariţie.
Cele mai invadate teritorii sunt: Sardinia – cu 21 de specii străine de mamifere sosite din Neolitic şi până în vremurile contemporane; Corsica – cu 19 specii; Marea Britanie, cu 18.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS