16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Caracatiţa“ se întoarce

„Caracatiţa“ se întoarce

RAT Craiova vrea să recurgă din nou la blocarea roţilor, în cazul maşinilor care staţionează neregulamentar în staţiile de autobuz
sau pe trecerile de pietoni

Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova vrea să obţină din partea Consiliului Local Municipal acceptul privind utilizarea, din nou, a dispozitivelor pentru blocarea roţilor – aşa-numitele „caracatiţe“ – împotriva maşinilor oprite neregulamentar. De aplicarea acestor dispozitive se vor ocupa angajaţii RAT – aceiaşi care se îndeletnicesc şi cu ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar – cu sprijinul agenţilor de la Poliţia Locală, care vor aplica şi amenda pentru oprire neregulamentară.

„Dacă te crezi «şmecher», atunci pentru «şmecheria» aia trebuie să plăteşti“

Conducerea RAT vrea să recurgă la această măsură pentru a-i tempera pe „şmecherii“ care opresc în staţiile de autobuz ori chiar pe trecerile de pietoni, fără să le pese vreo clipă că încurcă circulaţia ori pun în pericol viaţa călătorilor din mijloacele de transport în comun sau a pietonilor care vor să traverseze prin zonele special amenajate.
„Dacă staţia este destinată transportului public, atunci transportul public să folosească staţia, nu să-şi parcheze maşina acolo cine ştie cine. Aici e vorba şi de siguranţa călătorilor, pentru că, dacă-l debarci pe călător pe prima bandă, în loc de staţie şi, Doamne fereşte, se întâmplă un accident, şi nouă ni se poate imputa o anumită responsabilitate. De aceea, pe cei pe care îi mai prindem staţionând în staţiile de autobuz îi vom «taxa» cu blocarea roţilor“, a declarat Alin Goga, directorul general al RAT Craiova.
Decizia privind aplicarea unei asemenea sancţiuni depinde, însă, de votul consilierilor locali.
„Sper ca în Consiliul Local să fie înţeleasă justeţea acestei măsuri şi să începem să le punem «caracatiţe» la roţile celor care, la rândul lor, ne blochează staţiile de autobuz. Nu este vorba de o ameninţare, ci de o sancţionare a unor abuzuri venite din partea conducătorilor auto. Dacă faci abuz, eşti pedepsit. Eu înţeleg că nu există suficiente locuri de parcare şi tocmai de aceea nu voi insista pe sancţionarea celor care parchează în locuri unde, deşi nu e loc de parcare, nu încurcă pe nimeni. Dar acolo unde este vorba de staţii de autobuz, de treceri de pietoni, aşa ceva nu putem accepta. Dacă te crezi «şmecher» şi parchezi acolo, atunci pentru «şmecheria» aia trebuie să plăteşti“, explică Alin Goga.

„Vom folosi «caracatiţa» numai în mod just, împotriva celor care fac abuzuri“

Blocarea roţilor nu se mai practica în Craiova de vreo cinci ani, ea fiind puternic contestată de şoferi în perioada în care era aplicată. Conducătorii auto susţineau că blocarea roţilor lăsa loc la abuzuri din partea angajaţior RAT Control, care se ocupau pe atunci de acea activitate.
„Vom folosi «caracatiţa»nu ca să facem abuzuri, ci numai în mod just, împotriva celor care fac abuzuri“, promite actualul director al RAT Craiova.
Există deja un act normativ (hotărâre de guvern) care reglementează această activitate. E vorba de HG nr. 147/1992 „privind blocarea, ridicarea, depozitarea şi eliberarea autovehiculelor sau remorcilor staţionate neregulamentar pe drumurile publice“, al cărei text prevede că autovehiculele staţionate neregulamentar pot fi blocate sau ridicate, transportate şi depozitate în spaţii de parcare fixate de primării. Constatarea staţionării neregulamentare se poate face şi de primari, precum şi de împuterniciţii consiliului local pe raza căruia s-a petrecut fapta contravenţională, care aplică şi sancţiunea, conform prevederilor legale în vigoare. Deblocarea ori restituirea autovehiculelor se efectuează de unităţile autorizate, după ce se face dovada achitării amenzii contravenţionale şi a taxei speciale stabilite de consiliul local, potrivit legii, precum şi a cheltuielilor reprezentând contravaloarea operaţiunilor efectuate.
Pentru aplicarea măsurii de blocare a roţilor va fi însă nevoie şi de o hotărâre de consiliu local, care să aprobe inclusiv tarifele pentru deblocare şi modalitatea lor de achitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS