16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024

Carne la imprimantă

Miliardarul Peter Thiel, fondatorul Paypal, este sigur că a găsit soluţia pentru a combate foametea la nivel mondial.  Potrivit adnkronos.it, investitorul filantrop oferă aproximativ 350.000 de dolari pentru un proiect numit „Modern Meadow“, ce îşi propune să folosească tehnologia de bio-printare 3D, folosită iniţial în medicina regenerativă, cu scopul de a produce carne printată 3D. Astfel, a spus el, nevoia oamenilor pentru acest aliment ar putea cruța viețile a nenumărate animale. „Dacă ne uităm la intensitatea exploatării ingredientelor care intră într-un hamburger, vedem că avem de-a face cu un dezastru ecologic“, spune investitorul. Compania americană susține că, prin printarea unor straturi succesive de celule de diferite tipuri, s-ar putea recrea perfect structura din carnea naturală. Primul pas va fi printarea unei bucăți de carne in vitro de doi centimetri, cu grosime mai mică de un milimetru.
Folosind tehnologia printării 3D, Modern Meadow va fi capabil să facă produsul să arate ca fiind foarte real, chiar dacă unii sunt sceptici că şi cel mai arătos file de vită ar putea fi la fel ca unul adevărat.
Pe lângă componenta tehnologică, Theil e conștient de reticenţa consumatorilor în fața acestei inovații, însă speră ca măcar comunitățile de vegetarieni să-i susțină inițiativa împotriva cruzimii animalelor. „Odată cu reducerea prețului, carnea poate ajunge la populațiile cu restricții religioase privind consumul de carne, dar și la populațiile care nu au acces la această resursă“, a mai spus omul de afaceri.
Deși nu se cunosc detalii despre funcționarea acestei tehnologii, ea a fost inițial folosită pentru crearea unor țesuturi folosite în scop medical. Chiar dacă printarea 3D  a cărnii se află într-un stadiu incipient, mai ales având în vedere costul foarte ridicat, Thiel speră că dezvoltând o tehnologie matură se va putea, la un moment dat, să se aducă şi costurile aproape de preţul mediu al cărnii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS