13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnunţ important din partea redacţiei GdS

Anunţ important din partea redacţiei GdS

Presa din întreaga lume trece printr-o transformare fără precedent în istoria ei de două secole. Cele două evenimente care au grăbit această transformare sunt răspândirea internetului şi criza economică. Principalele surse de venit ale unei publicaţii sunt ziarele cumpărate de cititori şi publicitatea plătită de firme. Criza economică a fost o lovitură serioasă pentru firmele din toatã lumea, inclusiv din România: consumul a scăzut, profitul s-a diminuat şi, implicit, capacitatea firmelor de a plăti pentru promovare. În consecintã, presa s-a confruntat cu o scădere a veniturilor obţinute din publicitate.

O mare parte dintre oamenii care citeau ziarul pe hârtie au început în ultimii ani să-l citească pe internet. Astăzi, Gazeta de Sud este citită zilnic pe internet de peste 30.000 de persoane. Vizitatorii gds.ro primesc aceleaşi ştiri proaspete şi aceleaşi informaţii utile, ca şi cititorii ziarului tipărit. Diferenţa este una singură, dar esenţială din punct de vedere economic. Dacă ziarul pe hârtie este cumpărat de către cititori, pe internet el este în întregime gratuit.

Gazeta de Sud nu este doar un ziar local, ci una dintre instituţiile cu care oltenii de pretutindeni se mândresc: cel mai citit cotidian regional din România, dar şi cel mai premiat. Aceste performanţe ar fi fost imposibile fără cititorii noştri fideli. De peste 17 de ani, noi, jurnaliştii GdS, am încercat să transmitem cu onestitate informaţiile importante pentru olteni. Uneori am greşit, dar am muncit din greu şi întotdeauna cinstit. Ne permitem luxul să respectăm un cod deontologic, tocmai pentru că suntem cel mai citit cotidian regional din România. Tocmai pentru că în spatele fiecărui jurnalist GdS, atunci când este presat de politicieni sau ameninţat de interlopi, stau mii de olteni care îi apreciază munca şi o susţin concret.
Vulnerabilitatea unui jurnalist în faţa intereselor politico-economice este cu atât mai mare cu cât independenţa sa financiară este mai fragilă. Presa s-a menţinut ca a patra putere în stat datorită unei ecuaţii eficiente: cititorii au oferit ziarelor acea stabilitate financiară care asigura independenţa jurnalistului.

Dar, odată cu migraţia unei părţi importante a cititorilor de la ziarul pe hârtie la cel on line gratuit, această stabilitate financiară care asigura independenţa jurnalistului s-a diminuat îngrijorător. Efectele fenomenului sunt vizibile cu ochiul liber, inclusiv în România: din ce în ce mai multe instituţii media abandonează rolul de a-şi informa corect publicul şi devin instrumente de propagandă. În lumea propagandei, interesul cititorilor nu primează. Pentru că nu informarea lor este dorită, ci manipularea.

Acest pericol a fost sesizat deja de presa occidentală, care a încercat să găsească soluţii. Publicitatea on line nu este destul de eficientă şi singură nu poate aduce stabilitatea financiară. După mai multe încercări, s-a impus o soluţie firească, de bun-simţ. Astăzi, 87% dintre ziarele americane permit acces gratuit cititorilor on line doar pentru un număr limitat de articole. Fie că sunt din SUA, Germania sau Marea Britanie, cele mai importante ziare ale lumii (The New York Times, Le Figaro, The Economist) îşi oferă integral conţinutul pe internet doar pentru acei cititori care sunt abonaţi on line. Căci într-un articol important pentru comunitate se investeşte la fel de multă muncă şi inteligenţă, indiferent că el este citit pe hârtie sau pe ecranul unui computer.

Începând de astăzi, Gazeta de Sud va urma un model de plată deja consacrat în presa occidentală. Nu am inventat roata, dar am decis să o folosim pentru a păstra independenţa şi viabilitatea economică a ziarului. Astfel, cei care citesc Gazeta de Sud pe internet vor avea la dispoziţie un abonament de 2 euro/lună – mai mic decât abonamentul pentru ziarul tipărit – care asigură accesul la toate articolele, anunţurile şi arhiva on line a Gazetei de Sud. În acelaşi timp, vom oferi tuturor vizitatorilor acces gratuit la maximum 15 articole pe lună, iar articolele scurte nu vor fi contorizate.

Pentru toţi cei care au renunţat la foşnetul ziarului tipărit în favoarea ecranului de computer şi care vor să susţină jurnalismul onest şi dedicat cititorilor, Gazeta de Sud oferă ocazia să devină abonaţi premium, plătind prin card sau SMS. Nu este doar o plată pentru accesul complet la munca echipei GdS, ci şi o contribuţie activă la stabilitatea financiară a ziarului tău preferat.

Presa din întreaga lume trece printr-o transformare fără precedent în istoria ei şi recunoaştem că ne temem de ceea ce ar putea aduce această transformare. Dar e o temere omenească şi o vom învinge dacă nu vom rămâne singuri în faţa ei. Şi, ceea ce ştim cu certitudine, este că nu suntem singuri. Fie pe hârtie, fie on line, Gazeta de Sud te are alături pe tine: cititorul nostru. Pentru asta îţi mulţumim.

Echipa Gazeta de Sud

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS