15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRadu Preda: Vreau să înverzesc Craiova!

Radu Preda: Vreau să înverzesc Craiova!

Noul director al RAADPFL Craiova, Radu Preda, a explicat într-un interviu acordat GdS care sunt planurile şi priorităţile lui legate de Bănie, de parcurile, grădinile, fântânile oraşului, dar şi de spaţiile comerciale pe care le administrează şi, de ce nu, de cimitirele urbei

GdS: Lumea percepe Regia la a cărei conducere aţi fost numit ca Regia care se ocupă cu spaţiile verzi.
R.P.: Din fericire sau nefericire, activitatea noastră este mult mai vastă. Regia administrează cimitirele oraşului, ne ocupăm cu întreţinerea străzilor, refacem cu  piatră cubică sau reparăm în urma unor lucrări, întreţinem şi administrăm parcurile şi grădinile oraşului, încasăm chiriile pentru spaţiile comerciale şi locative. Probabil activitatea de pe spaţiile verzi este cea mai vizibilă pentru cetăţeni.

GdS: Cum aţi găsit RAADPFL sau ce a găsit  Curtea de Conturi la Regie?
R.P.: Ce nu am găsit eu? Nu am găsit o instituţie modernă, informatizată. O Regie care administrează sute de spaţii comerciale și mii de locuri de veci lucrează încă cu pixul şi foaia. În toată Regia sunt cinci calculatoare. Cum să ţii o evidenţă corectă? Primul meu plan este să informatizez această instituţie şi în acest sens caut să identific şi resursele financiare. Altfel suntem la mâna unor angajaţi care pot furniza corect sau mai puţin corect nişte date. În privinţa angajaţilor nu sunt probleme, organigrama este sub necesar. Ceva probleme mai sunt cu banii. S-a spus că Regia este pe profit, dar este un profit scriptic, pe hârtie, aceşti bani nu s-au încasat niciodată. De exemplu, pentru deszăpezirea din 2010 nu ne-am primit nici până acum banii de la Delta. La rândul lor, ei spun că nici ei nu şi-au primit banii, este un întreg lanţ… Apoi, mai sunt sume de bani pentru chirii care nu au fost încasate de 12-13 ani și care s-au prescris. Logic ar fi să mă îndrept împotriva angajatului care nu şi-a făcut treaba.

GdS: Chiar dacă angajatul este „ameninţat“, să spunem, pe linie politică?
R.P.: Nu avem parti-pris-uri cu nimeni, chiriaşul, oricine ar fi, trebuie să-şi onoreze contractul. În caz contrar, să lase spaţiul liber pentru că există multe cereri. Avem locaţii care ne aduc şi 10.000 de lei pe lună.

GdS: Veţi verifica ultimele contracte de vânzare-cumpărare a spaţiilor comerciale?
R.P.: Nu, căci s-au făcut, până la proba contrarie, legal. Lumea crede că RAADPFL este un fel de miraj al spaţiilor comerciale, dar nu mai este aşa. Am spus şi în şedinţa consiliului: nu sunt de acord cu cei care închiriază şi nu desfăşoară activităţi în aceste spaţii, nu sunt de acord nici cu subînchirierile, care trebuie stopate.

GdS: Sunt voci care spun că nu mai sunt bani pentru marcaje, mai precis pentru vopsea. Care este situaţia?
R.P.: Pe arterele noi, unde s-au făcut modernizări, gen Amaradia, la pasaj, noi efectuăm marcajele pe banii constructorului. Sunt firme care abia aşteaptă să ne ia banii. Restul marcajelor pe străzile din oraş se fac la cererea Comisiei de sistematizare. Am terminat banii pentru prima parte a anului şi urmează comanda pentru următoarele marcaje, şi cred că ne încadrăm în bugetul alocat Acestea se vor face probabil mai spre toamnă, spre începutul anului şcolar. Eu vreau să mă încadrez în buget.

GdS: Un alt domeniu de care vă ocupaţi, cimitirele, este un domeniu controversat. Nu de puţine ori s-a spus că angajaţii Regiei fac comerţ cu locuri de veci, că în cimitire este o „gaşcă“ care se ocupă cu tot felul de lucruri mai mult sau mai puţin legale, construcţii de morminte, cruci, furturi de coroane, oblăduită tocmai de angajaţii dumneavoastră.
R.P.: Noi, ca Regie, nu facem comerţ. Comerţul îl fac cei care au moştenire sau care cumpără şi dau mai departe. Sunt persoane care au şi 20 de locuri de veci. Noi concesionăm teren pe care se face o lucrare, iar omul investeşte. Nu mi-a plăcut că este o dezordine estetică, nu se respectă aleile în cimitir, de exemplu în cimitirul Nord, unde am cerut să se traseze aleile, nu fiecare să pună cum vrea locul de veci. În al doilea rând, trebuie să existe o bază de date, altfel suntem la mâna unor funcţionari ai noştri. Extinderea Ungureniului este necesară. Oamenii nu au nevoie, dar vin şi cer concesionarea unui loc de veci doar ca să fie ei asiguraţi, ca să nu cumpere de pe piaţa asta gri dacă într-o zi au nevoie.
În Cimitirului Sineasca, gardul este o problemă, mormintele sunt mai sus şi gardul riscă să se prăbuşească. Mormintele s-au supraînălţat peste gard şi trebuie să facem rost de bani pentru schimbarea totală a împrejmuirii. Cu ceva timp în urmă se încasa o taxă de întreţinere a mormintelor, care ulterior a fost scoasă. Eu tind pentru reintroducerea ei, ar fi o sursă de bani pentru acest scop. Şi aş face acest lucru pentru cei care au un număr mai mare de locuri de veci, trei, patru, douăzeci. Nu sunt de acord cu persoanele care migrează prin cimitire şi fac acest lucru. Eu i-am rugat pe colegi să facă ordine. Se fac lucrări ilegale, am auzit şi eu înainte de a junge la conducerea Regiei că se rezolvă lucrurile, mai vorbeşti, mai dai nişte bani, dar eu le-am spus că cine greşeşte dintre angajaţi trebuie să plece acasă. Legat de furturile de coroane sau alte piese de la monumentele funerare, oamenii trebuie să înţeleagă că ei sunt proprietari, aşa cum sunt proprietari atunci când vând, şi dacă sunt victimele unui furt trebuie să anunţe poliţia. Cei care fac astfel de lucruri nu sunt oameni cu care te poţi înţelege civilizat.
Şi tot legat de aceste vânzări, eu am să solicit juriştilor noştri să lămurim un lucru: noi să avem un drept de preemţiune, să-i stopăm într-un fel să jongleze cu aceste locuri de veci la sume exorbitante.

GdS: Care sunt problemele la Grădina Zoologică?
R.P.: Cu Grădina Zoologică este o situaţie ingrată. Aceasta mai are aviz de funcţionare până în decembrie. Dacă nu avem fondurile pentru modernizare, închidem. Problema este că există un proiect din 2007, banii veneau de la guvern în proporţie de 75%, iar restul de la bugetul local. Nu s-a dus la bun sfârşit acest proiect pentru că administraţia locală nu a fost interesată de acest aspect, comparativ cu alte oraşe care au beneficiat şi ele de fonduri şi şi-au modernizat grădinile zoologice. Eu acum am repus pe tapet acest proiect şi sunt în faza în care strâng avizele necesare pentru a primii banii, fiindcă ei nu s-au pierdut. Grădina Zoologică din Craiova nu trebuie să dispară, se va moderniza.
Tot în Parcul „Romanescu“ intenţionez să amenajez terenuri de sport de genul celor din Parcul Tineretului. Locaţia ar fi undeva în apropierea Casei Bibescu și vor fi terenuri cu intrare liberă. Mai este şi teatrul de vară…

GdS: Ce se întâmplă cu Parcul Tineretului, se continuă lucrările?
R.P.: Municipalitatea nu va investi aici fonduri, deocamdată nici nu s-a făcut recepţia finală. Constructorul răspunde pentru tot ce se strică acolo. În schimb, la Lacul Tanchiştilor vreau să amenajez un loc de picnic pentru locuitorii oraşului, aşa le pot cere să respecte şi legea.

GdS: În ce privește spaţiile verzi, cum vedeţi faţa Craiovei, peisagistica oraşului?
R.P.: Eu  vreau să înverzesc oraşul! Îmi doresc mulţi copaci, mult gard viu şi iarbă în acest oraş. Orice colţişor care se pretează la aşa ceva vreau să fie verde. Din toamnă, vom începe o campanie în forţă de plantat copaci pe marile bulevarde ale oraşului. Nu este păcat ca pe un bulevard ca Ştirbei Vodă, sau 1 Mai, pe toată zona verde dintre cele două sensuri de mers să nu existe măcar un copac?! La temperaturile astea ridicate, cred că ar fi foarte plăcut să mergi pe sub o „umbrelă“ de verdeață. Chiar şi în zona centrală vreau să aduc arbuşti ornamentali, căci nu sunt adeptul panseluţelor.
De asemenea, gazonul nu este atât de costisitor. Înainte, privind din afară, şi eu credeam că este foarte scump, dar ca instituţie noi îl cumpărăm la 8 lei/mp şi este convenabil şi uşor de întreţinut.

GdS: Curtea de Conturi nu a descoperit nimic în urma controlului efectuat?  
R.P.: Curtea de Conturi a descoperit că sunt probleme cu vreo trei miliarde de lei vechi, adică debite care s-au pierdut, nu mai avem cum şi de la cine să-i recuperăm din chirii, din spaţii comerciale şi locuinţe. În rest, nici ei, nici eu nu am găsit lucruri insurmontabile. Poate ceva probleme cu parcul auto… Noi trebuie să cumpărăm de la pompă cu bani în mână combustibil pentru că cineva de aici nu s-a putut ocupa de o licitaţie. Se cumpăra carburantul pe caiet, pe datorie. Am eliminat acest obicei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS