9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate42% din dascălii doljeni nu au promovat definitivatul

42% din dascălii doljeni nu au promovat definitivatul

Ieri s-au afişat rezultatele la definitivat. Mai dificil decât în anii anteriori, organizat pentru prima dată la nivel naţional, examenul a fost promovat doar de 86 de cadre didactice din 148, câte s-au înscris în judeţul Dolj. 

Nota minimă de promovare a definitivatului este şapte, un punctaj pe care nu l-au obţinut toate cadrele didactice care au susţinut acest examen, chiar dacă au o vechime de minimum doi ani de activitate în învăţământ şi au avut de tratat subiecte din disciplina de predare, dar şi din pedagogie şi didactică. Procentul de promovabilitate a acestei sesiuni este de 62,23 la nivel naţional, iar în Dolj este de 58. „Din cei 148 de candidaţi din judeţul Dolj, înscrişi la definitivat, 17 nu s-au prezentat la examen, 86 au obţinut note peste 7, iar 45 de candidaţi au note sub şapte“, a precizat Mihăiţă Stoica, inspector de perfecţionare în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Candidaţii nemulţumiţi de punctaj pot depune contestaţii până astăzi la ora 12.00, la centrul de examen organizat la Şcoala 18 „Sfântul Dumitru“ din Craiova.

Note de 1 şi 4, după doi ani de vechime

13 cadre didactice care au susţinut definitivatul au obţinut note sub 5, chiar dacă examenul a vizat strict testarea cunoştinţelor folosite în activitatea la clasă. De exemplu, un profesor de limba franceză, de la Şcoala nr. 33 din Craiova, a obţinut la examenul scris de definitivat nota 3,50 după nu mai puţin de doi ani şi şapte luni de predare. Un alt exemplu este un profesor de matematică, cu o vechime didactică de doi ani, la Şcoala cu clasele I-VIII Gângiova, cu 2,90 la definitivat. De asemenea, un profesor de limba şi literatura română de la Şcoala „Barbu Ionescu“ din Urzicuţa a obţinut nota 4, 65. Pe aceeaşi listă cu note mici se află şi o educatoare de la Grădiniţa din Gângiova, care a obţinut nota 1. Punctajele de la probele scrise sunt în contradicţie cu cele de la cele două inspecţii la clasă, susţinute în timpul anului şcolar. Profesorii evaluatori au oferit tuturor candidaţilor nota zece pentru activitatea cu elevii, însă la scris aceştia nu au reuşit să obţină nici măcar jumătate din punctajul iniţial.

Mai pot încerca

Conform Legii Educaţiei, profesorii care nu au reuşit să promoveze examenul de definitivat îşi pot continua activitatea didactică, fără nici o sancţiune suplimentară, indiferent de nota obţinută. În schimb, au ca termen limită încă două sesiuni pentru a promova definitivatul. „Dascălii care nu au promovat vor relua procedura pentru definitivat în toamnă. Trebuie să se înscrie din nou la examen, să susţină alte două inspecţii la clasă şi să se prezinte la proba scrisă. Înscrierile şi examenul nu impun nici un fel de taxe. Profesorii titulari care nu reuşesc să obţină definitivatul în maximum trei sesiuni pierd titulatura în învăţământ“, a subliniat inspectorul şcolar Mihăiţa Stoica. Din anul şcolar următor, examenul de definitivat va avea o importanţă mai mare. Nu va mai fi doar primul grad didactic obţinut după o vechime de minimum doi ani în învăţământ. Obţinerea definitivatului va fi o condiţie obligatorie înainte de titularizarea în învăţământul preuniversitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS