20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate2.000 de elevi din Dolj, în situaţia de a abandona şcoala

2.000 de elevi din Dolj, în situaţia de a abandona şcoala

Abandonul şcolar a crescut în ultimii patru ani, în judeţul Dolj. Dacă, în 2008, 1.320 de elevi au renunţat să mai frecventeze cursurile, în prezent se înregistrează 2.066 de astfel de cazuri.

Cauzele abandonului şcolar sunt în general de natură socială şi economică. Cea mai mare rată de abandon şcolar se înregistrează la elevii de gimnaziu. În prezent, sunt 1.104 elevi din clasele V-VIII care nu mai frecventează cursurile. Fenomenul se întâlneşte şi în învăţământul primar, unde 651 de elevi nu s-au mai prezentat deloc în acest an şcolar la ore sau au foarte multe absenţe, fiind corigenţi sau cu situaţia şcolară neîncheiată. În ceea ce priveşte liceul, în acest an şcolar, 311 elevi sunt în situaţia de abandon, conform datelor furnizate de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj.  

Doljul, între judeţele cu cel mai mare risc de abandon şcolar

Specialiştii în consiliere educaţională spun că Doljul se află printre judeţele cu cel mai mare risc de abandon şcolar. „Cifra de abandon şcolar este foarte mare şi asta o arată şi faptul că multe organizaţii nonguvernamentale se orientează spre Dolj, de fiecare dată când au proiecte pentru prevenirea sau reducerea acestui fenomen. S-a mers foarte mult spre zonele vulnerabile, cu familii care au posibilităţi materiale reduse. Am avut de curând un proiect cu UNICEF, la Desa, unde am întâlnit situaţii incredibile – familii care îşi trimiteau copiii, pe rând, la şcoală pentru că aveau doar o pereche de încălţăminte pe care o purtau toţi“, a precizat Marinela Dumitrescu, directorul CJRAE Dolj.

Şcolile cu cele mai multe cazuri de absenteism

Fenomenul abandonului şcolar nu este specific doar mediului rural sau urban. Statisticile arată că nu există diferenţe. De exemplu, la gimnaziu, din cei 1.104 elevi, aflaţi în situaţie de abandon şcolar, 525 sunt din mediul urban şi 579 din  mediul rural. Fiecare unitate de învăţământ înregistrează cazuri de acest gen. Există însă şi şcoli în care sunt zeci de elevi care sunt în situaţia de a renunţa la educaţia minimă obligatorie de zece clase.
„Cele mai multe cazuri de elevi în situaţie de abandon se înregistrează la Şcoala nr. 13 din Craiova, unde, în acest an, 44 de elevi de la învăţământul primar şi 52 de la învăţământul gimnazial nu au frecventat cursurile. De asemenea, la Şcoala Ghidici şi la Şcoala nr. 2 Calafat sunt mai bine de 40 de astfel de cazuri. În ceea ce priveşte liceul, clasele a IX-a şi a X-a, în acest an, la SAM Valea Stanciului, la Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“ şi la Grupul Şcolar Transporturi Auto sunt peste 30 de elevi care nu au mai venit la cursuri“, a precizat Doina Iliuţă, şef Serviciu salarizare şi reţea școlară în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Naveta, decontată cu mari întârzieri

Ministerul Educaţiei prezintă anual ca fiind prioritare programele pentru prevenirea abandonului şcolar. Mai mult teoretic. Elevii cu posibilităţi materiale reduse au avut de făcut în acest an mari sacrificii pentru a ajunge la cursuri, întrucât naveta nu a mai fost decontată la timp. În aceste condiţii, absenteismul a crescut foarte mult. Cele mai mari dificultăţi le-au întâmpinat liceenii din mediul rural, care s-au înscris la şcoli din Craiova. În luna februarie, de exemplu, au primit banii pe abonamentul achiziţionat în luna septembrie.
Pentru aceşti copii mai există o şansă de recuperare. În luna august, în toate unităţile de învăţământ se derulează examenele de corigenţă şi se încheie situaţiile şcolare ale celor care au foarte multe absenţe. „Calendarul pentru aceste examene se afişează la fiecare unitate de învăţământ“, a precizat Marinela Dumitrescu, directorul CJRAE Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS