10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSmochinii din Sviniţa sunt în pericol

Smochinii din Sviniţa sunt în pericol

Localitatea mehedinţeană Sviniţa, unde trăieşte o comunitate importantă de sârbi, este cunoscută atât în România, cât şi în Europa ca o zonă unde plantaţiile de smochini au făcut istorie. Tradiţia face ca de mai bine de 20 de ani fiecare sârb să aibă în gospodărie cel puţin un smochin. Autorităţile au hotărât ca în fiecare an în zonă să fie organizat un Festival al Smochinului.
„Anul acesta, în luna august va avea loc cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Smochinului, prilej cu care gospodarii îşi vor etala producţia de dulceaţă şi ţuică. În comuna noastră, primul smochin a fost plantat în anul 1500 de către un mare boier şi de atunci, din neam în neam, fiecare s-a îndrăgostit pur şi simplu de aceste fructe exotice şi am ajuns să facem o tradiţie“, a declarat Nicolae Curici, primarul comunei Sviniţa.
Din păcate însă, din cauza temperaturilor scăzute care s-au înregistrat în judeţul Mehedinţi în iarna 2011-2012, majoritatea smochinilor din Sviniţa s-au uscat.
„Toţi smochinii au fost afectaţi de ger, pentru că a fost perioada aceea la începutul lunii ianuarie când au fost temperaturile mai ridicate şi seva a început să lucreze, apoi au urmat mai bine de două săptămâni de ger năprasnic, de -20 de grade, şi toţi au îngheţat. Nu am mai avut ce să le facem decât să îi tăiem şi să aşteptăm să dea lăstari tineri. Majoritatea şi-au revenit, dar acum sunt foarte mici. Anul aceasta, festivalul va fi mai sărac, dar tot se va organiza“, a declarat Jiviţa Balaci, responsabil cu livada de smochini din Sviniţa.
În comunitatea sârbă s-au accesat şi fonduri nerambursabile pentru realizarea unor livezi cu smochini care să aducă locuri de muncă şi profit localităţii. Şi aceste livezi sunt în pericol.
„Acum doi ani am accesat fonduri nerambursabile printr-un proiect în care am prezentat intenţia de a crea locuri de muncă, dar şi dorinţa de a face cunoscută zona noastră prin plantaţiile de smochini, şi am reuşit să realizez o livadă de peste 1.000 de arbuşti, însă gerul a fost aspru iarna trecută şi mulţi au fost afectaţi. Nu o să renunţ, o să replantez alţi smochini acolo unde nu s-a mai putut salva nimic, iar în doi ani vom avea din nou producţie bogată de smochine“, a mai spus primarul Nicolae Curici.
Smochinii de peste 20 de ani au căzut pradă frigului, iar din bogatele plantaţii al căror renume a făcut înconjurul lumii a rămas o grămadă de lemne uscate.
Primăria din Sviniţa, dar şi întreaga comunitate sârbă trăiesc cu speranţa că gerul nu a afectat şi rădăcinile smochinilor şi speră ca livezile să renască, iar istoria smochinului să meargă mai departe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS