19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii au salvat-o, familia a uitat-o

Medicii au salvat-o, familia a uitat-o

S-a născut cu o malformaţie care a necesitat o intervenţie chirurgicală de urgenţă. Operaţia a reuşit, iar după trei săptămâni de chin în care a fost alimentată numai prin venă, micuţa de doar 1,7 kilograme a început să ia în greutate. Săptămâna viitoare va fi externată, dar medicii nu ştiu care va fi soarta fetiţei de aproape două luni, căreia i-au salvat viaţa, pentru că familia nu s-a mai interesat de ea.

Are 45 de zile şi este răsfăţata Clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Viaţa ei este strâns legată de incubatorul de la Secţia de terapie intensivă aflată la etajul patru al respectivei unităţi medicale, acolo unde a deschis practic ochii. Medicii i-au salvat viaţa, iar în curând micuţa va fi externată, dar familia a uitat de existenţa ei. Aceasta este pe scurt povestea Arianei Elena, o fetiţă care la aproape două luni cântăreşte mai puţin de două kilograme şi nu are mai mult de 30 de centimetri. A fost botezată de preotul spitalului, iar medicii au fost cei care au ales prenumele Elena, celălalt prenume fiind indicat de părinţi prin telefon.
S-a născut cu o malformaţie gravă, gastroschizis (intestinul dezvoltat în afara abdomenului), care reprezintă, conform medicilor, cea mai mare urgenţă chirurgicală la un nou-născut. A fost operată la trei ore după naştere şi, din fericire, a supravieţuit, deşi mortalitatea este destul de mare în astfel de cazuri, după cum susţin cei doi doctori care au fost de gardă şi care s-au ocupat special de soarta micuţei: chirurgul Alin Stoica şi medicul primar ATI Anca Maloş. „Cazurile de acest gen trebuie operate imediat, altfel nou-născutul nu trăieşte. Intervenţia a durat o oră, dar aici meritul cel mai mare îl au anesteziştii. Trebuie să fi foarte priceput să poţi face anestezie la un copil de nici 1,7 kilograme. De asemenea, îngrijirea postoperatorie este foarte importantă, pentru că timp de trei săptămâni copilul nu poate mânca, alimentaţia făcându-se doar prin venă“, a spus dr. Alin Stoica, cel care a operat-o pe fetiţă.     

Părinţii au uitat
de bebeluş

Micuţa a început acum să crească, să se alimenteze normal şi să ia în greutate. A ajuns la 1,9 kilograme şi este atent supravegheată de medicii de pe secţie. Din păcate, părinţii nu s-au mai interesat de ceva timp de soarta ei. Ambii sunt din comuna doljeană Gângiova, iar mama, Larisa Ion, are doar 16 ani. Nici tatăl, Mădălin Urziceanu, nu este cu mult mai mare, are 18 ani. Fetiţa nu are însă nici o vină pentru situaţia familiei (poate doar aceea că a venit pe lume şi a supravieţuit unei delicate intervenţii chirurgicale) şi momentan singura căldură părintească pe care o simte este cea a medicilor, care o răsfaţă şi îi cumpără tot ce are nevoie.
„Cei din familie s-au interesat de ea în primele zile, dar dată fiind starea fetiţei, nu au mai stat prin spital. Au mai trecut o dată în urmă cu vreo două săptămâni, i-au adus nişte pamperşi şi de atunci nu au mai venit, deşi copilul este acum bine sănătos şi va fi externat în curând. Nu au mai dat nici măcar un telefon să se intereseze de soarta fetiţei. Nouă ne e foarte dragă, dar nu o mai putem ţine mult timp aici, pentru că a început să ia în greutate şi poate fi externată“, a afirmat dr. Anca Maloş.   
Medicii speră ca, până la urmă, părinţii sau rudele să-şi aducă aminte de fetiţă şi să vină la spital. „E foarte important să-i învăţăm pe părinți cum să o îngrijească, dar nu avem pe cine. Am înţeles că mama, care e minoră, ar fi plecată din ţară şi că de copil ar trebui să se ocupe o bunică. Am auzit că ea ar fi venit o dată la spital, dar le-ar fi transmis medicilor că nu are nevoie de lecţii, pentru că a crescut şapte copii şi ştie cum să procedeze“, a mai spus dr. Anca Maloş. Vineri, după lungi încercări, medicii au luat legătura cu mama minoră. Auzind că riscă să fie căutată de poliţie şi acuzată de abandon, aceasta le-a transmis că îşi va trimite mama pentru a lua copilul din spital.    

Ce poate face Protecţia Copilului

Soarta micuţei Elena stă acum în mâinile familiei sale. Dacă părinţii o vor abandona, ea va ajunge într-un centru de plasament. Pentru ea, deşi a câştigat o primă bătălie cu viaţa, războiul abia ar începe. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj susţine că va face toate demersurile legale pentru ca micuţa să fie integrată în familie, dar dacă nu se va reuşi, ea va rămâne în grija statului. „Într-o primă etapă, vom consilia părinţii în vederea integrării copilului în familie. Dacă nu se poate acest lucru, se caută toate rudele până la gradul IV, pentru a vedea dacă există posibilitatea integrării copilului la una dintre aceste familii. Dacă nici acest lucru nu este posibil, bebeluşul va rămâne în centrul de primiri urgenţe de la noi şi va intra în grija unui asistent maternal. Între timp, vom continua eforturile de reintegrare a copilului în familie, eforturi care pot avea succes în timp sau niciodată. În această ultimă situaţie, copilul va rămâne în grija statului“, a precizat Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Acesta a mai menţionat că numărul cazurilor de copii abandonaţi în spital de părinţi este în continuă creştere, de la două-trei pe lună, în 2008, la o medie de zece cazuri lunare începând din 2009, pentru ca vârful să fie atins în prima parte a acestui an, 20 de abandonuri pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS