28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024

Gorjul a rămas roşu

Alegătorii din Gorj au preferat candidaţii Uniunii Social-Liberale la scrutinul de duminică. Potrivit Biroului Electoral Judeţean, gorjenii au ieşit în număr mare la vot, judeţul clasându-se pe locul 16 la nivel naţional, cu 58,85% participare la vot. În mediul urban, alegătorii au fost mai puţini la scrutin, participarea fiind de 47,56%, în timp ce în mediul rural, cetăţenii cu drept de vot au participat la scrutin în proporţie de 69,69%. USL a câştigat alegerile în judeţ cu aproximativ 60%. Liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a obţinut al patrulea mandat de primar de Târgu Jiu, cu peste 70%, iar la Consiliul Local Târgu Jiu USL a obţinut aproximativ 65% din voturi. De asemenea, uselistul Ion Călinoiu a câştigat şefia consiliului judeţean cu peste 60%, iar la consilieri judeţeni USL a obţinut tot peste 60% din voturile alegătorilor. Marele performer al alegerilor locale din Gorj este PP-DD, care se situează pe locul al doilea, atât la Primăria Târgu Jiu, cât şi consiliul local, precum şi la votul pentru consilierii judeţeni.

USL a câştigat 55 de primari din 70

În urma alegerilor de duminică, Uniunea Social-Liberală a câştigat nu mai puţin de 55 de mandate. PSD a obţinut 34 de edili, mai puţini decât sperau liderii partidului. În schimb, liberalii, pe lângă cei 14 primari pe care îi aveau deja şi care au fost realeşi, au reuşit să îşi adjudece încă cinci primării, obţinând un total mai mult decât satisfăcător, de 19 localităţi pe care le vor conduce. Şi Partidul Conservator a reuşit să câştige alegerile la Primăria Cătunele, unde a fost reales Florinel Ţuilă, respectiv la Bumbeşti Piţic, unde a ieşit primar Miky Nioaţă. PDL a rămas cu opt primari, reuşind totuşi să îşi adjudece victoria în câteva foste fiefuri ale PSD, cum ar fi Bolboşi sau Padeş. Totodată, UNPR Gorj a obţinut funcţiile de primar la Arcani, unde Vasile Popescu a câştigat din nou, şi în Bălăneşti, unde primar este Ovidiu Pungan.

Doi primari de oraşe pentru PP-DD

Rezultatul bun reuşit de PP-DD Gorj a fost confirmat şi de faptul că a câştigat primăriile a două oraşe: Tismana prin Marian Slivilescu şi Ţicleni prin Constantin Radu. O luptă strânsă pentru fotoliul de primar a fost şi la Motru, unde uselistul Dorin Hanu a reuşit 50%, urmat de Ilie Petrescu de la PP-DD, cu 33%. Totodată, alegătorii din trei comune gorjene au preferat să fie conduşi de primari independenţi. Este vorba de Gheorghe Alpredi la Glogova, Dumitru Turbăceanu la Baia de Fier şi Rucsandra Drăghici la Săuleşti. Cele mai mari procente, de peste 80%, au fost obţinute de primarii în funcţie din comunele Bustuchin, Cătunele şi Drăguţeşti. Cu toate că sondajele îi indicau drept câştigători cu peste 80%, edilii din Rovinari şi Târgu Jiu au obţinut noi mandate cu procente de puţin peste 70%.
În Baia de Fier, alegătorii au dorit un primar independent în locul celui care a stat peste un deceniu la primărie, fiind ales preotul Dumitru Turbăceanu. Acesta din urmă a reuşit să câştige primăria cu doar două sute de voturi în plus şi se spune că ar fi beneficiat şi de sprijin din partea partidelor de opoziţie.

Două dosare pentru mită electorală

În ceea ce priveşte sancţionarea celor care au încercat să denatureze votul, în data de 10 iunie, în intervalul orar 7.00 – 21.00, la nivelul judeţului Gorj au fost înregistrate 27 de sesizări privind diverse incidente electorale. Echipele de cercetare constituite la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au efectuat verificări cu privire la aceste sesizări şi au constatat că 14 dintre acestea nu s-au confirmat, în nouă situaţii impunându-se intervenţia preşedinţilor secţiilor de votare conform competenţelor. De asemenea, în șapte cazuri, poliţiştii au întocmit dosare penale pentru infracţiuni prevăzute de legislaţia electorală, două dintre acestea privind fapta de „promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean“. Poliţiştii au mai constatat șase sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 3.400 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS