20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn african este vedeta Târgului meşterilor populari olteni

Un african este vedeta Târgului meşterilor populari olteni

Târgul meşterilor populari olteni şi-a deschis ieri porţile pentru publicul din Târgu Jiu. Aflat la cea de-a patra ediţie, Târgul este organizat de Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj şi reuneşte în oraşul lui Brâncuşi peste 30 de meşteri populari din Oltenia. Pe lângă creatorii de artă populară olteni, la Târgu Jiu au sosit şi câţiva meşteri din Bucureşti, Arad, dar şi din Africa. Este vorba de un artist popular din Camerun, care se află la cea de-a treia participare la Târgul meşterilor populari olteni. Africanul este îndrăgostit de România şi de Gorj şi le oferă amatorilor de artă populară obiecte de artizanat din cultura africană, dar şi indiană, precum şi bijuterii realizate din pietre semipreţioase. Standul africanului Salvador din Camerun este printre cele mai căutate, mai ales de către doamnele şi domnişoarele din Târgu Jiu, dar şi de către domnii care vor să le ofere consoartelor cadouri deosebite.

Îi place în Oltenia

Salvador din Camerun şi-a făcut un obicei din a veni an de an la Târgu Jiu pentru a participa la târgurile meşterilor populari organizate în oraşul lui Brâncuşi. Obiectele realizate de el sunt solicitate de public, mai ales că majoritatea sunt bijuterii destinate sexului frumos: „Este o plăcere să vin de fiecare dată la Târgu Jiu şi să particip cu produsele mele tradiţionale la Târgul meşterilor populari. Ştiu că este un târg cu meşteri populari numai din Oltenia, dar organizatorii au făcut mereu câteva excepţii pentru a da câte o pată de culoare manifestării. Este o artă tradiţională mai puţin cunoscută publicului din România şi, la un moment dat, am luat decizia de a ne deschide un magazin specializat în Bucureşti. În Oltenia şi în Gorj îmi place însă cel mai mult“, a declarat meşterul popular camerunez, care vorbeşte destul de bine limba română.

O familie de olari

La Târgul meşterilor populari olteni de la Târgu Jiu a mai sosit la solicitarea conducerii Muzeului Judeţean Gorj şi o familie din Şişeşti, Mehedinţi. În familia Căţea olăritul este practicat din tată în fiu. Cel mai în vârstă meşter popular din familie are 75 de ani, iar cel mai mic, numai cinci anişori. La Târgu Jiu a sosit să îşi prezinte oalele şi străchinile din lut Maria Căţea: „Noi doar din asta trăim şi se scot bani, dar este foarte multă muncă la mijloc. În Mehedinţi, la Şişeşti, avem un lut foarte bun şi vin şi meşteri din Gorj să ia lut de la noi. Copiii noştri au alte meserii, dar ştiu şi ei să facă oale şi căni. Nepoţii au 11, 9 şi 5 ani. Pe toţi i-am învăţat să folosească roata olarului. Şi cel mic de cinci ani a învăţat să facă obiecte mai simple şi îi ies foarte bine. Nimic nu se compară cu sarmalele făcute în oală de lut, iar lumea ştie asta. De aceea avem mereu cumpărători“, a povestit Maria Căţea.

Secţiune dedicată copiilor

Târgul meşterilor populari olteni va fi deschis până la sfârşitul acestei săptămâni, iar sâmbătă va avea o secţiune dedicată copiilor pasionaţi de meşteşugurile şi arta populară

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS