9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNuditatea reglează creierul

Nuditatea reglează creierul

Cercetătorii de la Universitatea din Tampere şi Universitatea din Aalto, din Finlanda, au descoperit că percepţia trupurilor goale este amplificată într-un stadiu incipient al procesări vizuale.
Multor oameni le place să privească poze cu persoane nud sau îmbrăcate sumar. Corpurile nud sunt excitante, dar reprezintă şi un subiect clasic în artă. De asemenea, publicitatea a valorificat aspectul modelelor sumar îmbrăcate pentru a evoca imagini pozitive despre produsele promovate. Diverse studii de imagistică cerebrală au localizat zone ale creierului care sunt specializate în detectarea corpurilor umane în mediul înconjurător, dar până acum nu se ştia dacă creierul procesează în mod diferit corpurile nud sau îmbrăcate.
În cadrul studiului, participanţilor le-au fost arătate imagini cu femei și bărbați care purtau haine normale, costume de baie sau erau nud. În acelaşi timp, reacţiile lor cerebrale vizuale au fost înregistrate prin activitatea electrică a creierului. Această metodă permite cercetătorilor să investigheze primele etape ale procesării de informaţii vizuale.
Rezultatele au arătat că, în mai puţin de 0,2 secunde, creierul procesează imaginile cu trupuri goale mai eficient decât cele cu modele îmbrăcate. De fapt, cu cât erau mai puţin îmbrăcate persoanele din imagini, cu atât mai intensă era procesarea de informaţii. Răspunsurile creierului au fost mai puternice atunci când participanţii priveau imagini nud, mai puţin puternice atunci când priveau modele în costume de baie şi cele mai slabe când priveau imagini cu modele complet îmbrăcate.
Studiul arată că rata de procesare a creierului creşte simţitor în cazul stimulilor vizuali excitanţi. În plus, faţă de reacţiile creierului, autoevaluările şi măsurătorile participanţilor, care reflectă activarea sistemului nervos autonom, au fost în conformitate cu aşteptările.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS