14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞi-a extins apartamentul

Şi-a extins apartamentul

Craiovenii au trecut de la construcţiile de balcoane ilegale la extinderile de apartamente. Atunci când au nevoie de mai mult spaţiu, unii locatari îşi dublează apartamentul în care locuiesc fără a avea o autorizaţie legală, adică îşi fac o extensie… de apartament.

Balconiada continuă în Craiova, nu în sensul că administraţia locală ar trece la demolarea balcoanelor ridicate ilegal pe domeniul public, ci în sensul că locatarii se extind în forţă, fără să mai ţină seama de aliniament sau de autorizaţie. Craiovenii probabil că se simt sufocați de spaţiul îngust al locuinţei dintr-un bloc și îşi lărgesc după bunul-plac apartamentul. De această dată nu vorbim însă de extinderi sau construcţii de balcoane, ci de extinderi de… apartamente. Mai grav este că astfel de construcţii se fac chiar sub nasul celor care trebuie să vegheze la legalitatea unor astfel de imobil, respectiv Disciplina în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale Craiova. Şi mai grav este că administraţia locală se întrece în  declaraţii şi mai puţin în fapte, cel puţin în acest domeniu. Pentru că de fiecare dată replica este că proprietarul va fi atenţionat să intre în legalitate. Măcar această „intrare în legalitate“ ar putea aduce bani la bugetul local, că una este să plăteşti impozit pentru o garsonieră de 30 mp şi alta să plăteşti impozit pentru 60 mp, ca să nu mai punem curtea şi grădina. Fiindcă aşa înţeleg unii dintre locatari să folosească spaţiile verzi din preajma blocurilor, ca pe o proprietate personală.

„Vor demola autorităţile construcţia?“

O astfel de extindere de locuinţă există în blocul V6 din cartierul 1 Mai şi, cu siguranţă, nu este singura în Bănie. Iată ce ne-a sesizat un craiovean faţă de această stare de fapt: „Un domn şi-a construit un living în extensia apartamentului din blocul V6, cartierul 1 Mai. Oare nu l-a văzut nimeni până acum? Dacă da, de ce acceptăm astfel de construcţii? Aici nu se pune problema nerespectării proiectului, pentru că mă îndoiesc că are aşa ceva. Vor demola autorităţile construcţia?“, întreabă retoric cetăţeanul nedumerit. O întrebare bună pentru autorităţi. De precizat, construcţia cu pricina este la o stradă distanţă chiar de sediul Poliţiei Locale. Aceasta din urmă are sediul pe strada Dr. Dimitrie Gerota, iar blocul V6 se află pe strada Dr. Constantin Angelescu, la câteva sute de metri distanţă.

Fără autorizaţie

Precizările venite din partea Primăriei Craiova erau de aşteptat: „La adresa indicată este vorba despre o construcţie ridicată fără autorizaţie. Colegii de la Poliţia Locală au mers deja să identifice proprietarul, urmând să dispună măsuri în consecinţă“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Fără autorizaţie nu se poate

Legea 50/1991 cu modificările aduse ulterior spune:
„Art. 1. – (1) Executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare. Autorizaţia de construire sau de desfiinţare se emite la solicitarea deţinătorului titlului de proprietate asupra unui imobil – teren şi/sau construcţii – ori a altui act care conferă dreptul de construire sau de desfiinţare, în condiţiile prezentei legi.
Art. 2. – (1) Autorizaţia de construire constituie actul de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea şi funcţionarea construcţiilor.
(2) Autorizaţia de construire se emite în temeiul şi cu respectarea prevederilor documentaţiilor de urbanism, avizate şi aprobate potrivit legii.
Art. 3. – Autorizaţia de construire se eliberează pentru:
a) lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinaţie sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS