19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn buricul târgului, fără canalizare inclusă

În buricul târgului, fără canalizare inclusă

Locuiesc la cinci minute de primărie, la câteva zeci de metri de cel mai mare spital din Oltenia, la nici un kilometru de buricul Băniei, dar nu beneficiază de canalizare. Este vorba de 20 de familii din Craiova care sunt lipsite de una dintre cele mai elementare utilităţi, deşi în registrele operatorului local figurau ca abonaţi încă din anul 2005 şi pe factura de plată aveau trecută şi canalizarea. Abia după ce au bătut la uşile Companiei de Apă „Oltenia“ (CAO) au reuşit să-l convingă pe furnizor că nu beneficiază de canalizare, că au WC în fundul curţii, că apa menajeră ajunge la hazna, iar ei sunt taxaţi pentru un serviciu inexistent. Aşa trăiesc 20 de familii de pe bulevardul 1 Mai, din imediata vecinătate a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova şi a Liceului „Marin Sorescu“. Oamenii spun că situaţia lor este hilară pentru că locuiesc pe un mare bulevard al oraşului şi sunt lipsiţi de canalizare, în timp ce străzile adiacente şi aleile care ţin de bulevard beneficiază de acest serviciu. „De la numărul 18 şi mai departe, până la spital, nu avem canalizare. Noi nu putem să ne instalăm o maşină de spălat că nu avem unde să evacuăm apa, nu putem avea un WC în casă că trebuie să avem o fosă septică. În situaţia noastră sunt şi alte familii. Culmea este că, prin 2005, ne trecuseră canalizarea pe factura de apă şi plăteam, fiindcă la ei, la Apă, figuram ca branşaţi la canalizare. Am mers la ei la sediu şi i-am chemat la faţa locului. Noi stăm pe bulevard şi nu avem canalizare, iar cei de pe strada Deva, Rosmarin sau alei beneficiază de canalizare“, a spus Viorel Constantin, domiciliat la nr. 18.

Variante ocolitoare

Ca să-ţi ridici vilă în oraş şi să stai cu WC în curte sau cu hazna nu se cade. Prin urmare, unii dintre localnici au găsit o „variantă ocolitoare“ şi s-au racordat la sistemul de canalizare care preia apa pluvială. Cei care şi-au permis, şi-au adus propria conductă din stăzile învecinate până la locuinţa proprie. „Noi am rămas aşa, fără canalizare. Când spui cuiva, nici nu te crede. Nu stăm la periferie, nu suntem în cine ştie ce zonă, suntem destul de aproape de centrul oraşului, în vecinătatea unor instituţii însemnate, dar… Unii dintre vecini şi-au tras conducte de pe strada Deva, alţii de pe Dealul Spirii.  Am mers şi la Companie, şi la primărie, şi ne spun de ani buni că se rezolvă, că există studiu de fezabilitate pentru apă menajeră, dar concret, nimic. Am rămas cu promisiunile, că nu sunt bani“, a explicat Gheorghiţa Filcu, domiciliată la nr. 20. În aceeaşi situaţie sunt și alți vecini.

Pe când faza următoare?

Răspunsurile venite din partea Primăriei Craiova şi a Companiei de Apă „Oltenia“ fac vorbire de următoarele faze, adică de cele de după studiul de fezabilitate, respectiv proiect şi excuţie. Ele vor fi viabile abia în momentul când vor fi alocate fonduri. Şi dacă până acum nu s-au găsit aceste fonduri, probabil că în viziunea reprezentanţilor administraţiei locale aceşti cetăţeni ai urbei nu prezintă mare importanţă.
Nici la această dată cele două instituţii nu prea au o soluţie,  dacă ar fi să judecăm după răspunsurile date.
„Există aprobat studiul de fezabilitate referitor la canalizarea menajeră pe bulevardul 1 Mai (între Dealul Spirii şi  Tabaci). Această lucrare este în atenţia primăriei şi, în funcţie de alocările bugetare, se va trece şi la următoarele etape“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
La fel de evaziv este și răspunsul CAO: „Există un studiu de fezabilitate, comandat de către Primăria  Municipiului Craiova, privind extinderea sistemului public de canalizare pentru preluarea apelor uzate, în zona str. Dealul Spirii şi str. Tabaci. Lucrările propriu-zise, care cuprind şi reabilitarea sistemului public de canalizare pentru preluarea apelor uzate aferent bulevardului Râului, vor fi demarate ulterior derulării procedurilor specifice (identificarea surselor de finanţare, licitaţie pentru realizarea proiectului lucrărilor şi pentru stabilirea firmei constructoare). Data începerii acestor lucrări nu poate fi precizată momentan“, a declarat reprezentantul CAO, Mihaela Chiriţescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS