14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Operaţiunea Sonda

Craiovenii fură căldură chiar cu ajutorul gigacalorimetrelor instalate de Regia Autonomă de Termoficare (RATf) în subsolul blocurilor. Regia descoperă anual 30-40 de cazuri care apelează la metoda „sonda“ pentru a păcăli aparatele de contorizare. Totul porneşte de la principiul folosit de aceste gigacalorimetre. Astfel, conductele de tur şi retur din subsol au câte o teacă pe care se află o termorezistenţă, ce înregistrează temperaturile de intrare şi de ieşire ale agentului termic. Fiecare dintre cele două termorezistenţe este conectată prin intermediul unor fire la calculatorul gigacalorimetrului. Delta, înmulţită cu debitul, dă consumul. Cu cât este mai mică „delta“, cu atât consumul este mai mic. Astfel, o diferenţă „delta“ dintre un tur de 55 de grade Celsius şi un retur de 45 de grade Celsius este mai mare decât diferenţa între 50 şi 45 de grade Celsius. Fişa tehnică a unui gigacalorimetru produs de Luxten Lighting Company Timişoara prevede că „rezistenţele de contact de până la 10 ohmi pot duce la o eroare de măsurare a temperaturii de 5 grade Celsius“. Prin urmare, craiovenii umblă la rezistenţa de la tur, pe care o deplasează câţiva centimetri din teacă. Lucrul este posibil fie pentru că plumbul de sigiliu are laţul cam larg, fie pentru că acel sigiliu neştanţat poate fi contrafăcut fără probleme.

Erorile sunt menţionate în fişa tehnică a gigacalorimetrelor

Fişa tehnică a unui astfel de gigacalorimetru spune că „teaca termorezistenţei şi, prin aceasta, implicit termorezistenţa trebuie să ajungă cu vârful în mijlocul conductei cu lichid. Vârful termorezistenţei trebuie să ajungă întotdeauna până în fundul tecii, să nu rămână aer între vârful termorezistenţei şi fundul tecii, deoarece se deformează informaţia de temperatură“. RATf ştie că există astfel de probleme.
„Ştim că sunt astfel de situaţii, i-am depistat, dar niciodată nu recunosc. Din acest motiv nu putem lua măsuri împotriva lor. Planul nostru este să renunţăm la vechile sigilii de plumb şi să punem sigilii noi, de unică folosinţă, precum cele de la contoarele electrice. Vinovaţi sunt reprezentanţii asociaţiilor, ei au în custodie aparatele de măsură şi răspund pentru ele, dar de multe ori ei sunt cei care recurg la astfel de metode“, spune Nicolae Degeratu, director tehnic al RATf Craiova.
„Într-un an, avem 30-40 de cazuri de furt de căldură. Se întâmplă în toate cartierele Craiovei. Spre exemplu, pe bulevardul Calea Bucureşti, la blocul P există o discuţie permanentă între cele două scări privind consumul de căldură. Sunt şi cazuri de rea intenţie. În cartierul Valea Roşie le-au dat foc şi au încercat să le distrugă. Există dosare la poliţie. Singura soluţie este schimbarea sigiliilor“, spune Sabin Mihai, inginer în cadrul RATf.

Consumuri disproporţionate

Dacă în cazul altor aparate de măsurat, cum ar fi contoarele CEZ, sigiliile sunt personalizate, cele de la RATf pot fi schimbate foarte uşor.
„Aceste sonde sunt atât de vulnerabile încât pot fi dereglate şi prin simplul fapt că firele pot fi distruse de rozătoare sau chiar de pisicile care umblă prin subsoluri. Nu se poate explica altfel cum un bloc la pauşal are un consum de doar 4 gigacalorii într-o lună, deşi se ştie că un astfel de bloc consumă mai mult decât unul cu repartitoare. Dau că un apartament înregistrează doar un consum de 0,9 gigacalorii/lună. RATf este total dezinteresată, dovadă că de cele mai multe ori le transmitem noi“, spune T.F., un locatar care a aflat despre această metodă.
Maria Cernătescu
Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS